17.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Ανάπτυξη άνω του 2% και υπενθύμιση δεσμεύσεων από Κομισιόν και Μοσκοβισί

Ημερομηνία:

«Μειώθηκε περαιτέρω το πρώτο τρίμηνο του 2019» το ελληνικό ΑΕΠ σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο ειδικό κεφάλαιο για την Ελλάδα, ενώ σημειώνει ότι τα πρόσφατα θετικά μέτρα που έλαβε η προηγούμενη κυβέρνηση «αναμένεται να δώσουν μια βραχυπρόθεσμη ώθηση στην οικονομία».

«Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ ήταν 0,2% το πρώτο τρίμηνο του 2019, το οποίο αντιστοιχεί σε ένα ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 1,3% σε σχέση με 1,5% το προηγούμενο τρίμηνο», υπογραμμίζει η έκθεση της Κομισιόν, σύμφωνα με την αναμετάδοση του Αθηναϊκού Πρακτορείου, σχολιάζοντας ότι η εν λόγω επιβράδυνση αποδεικνύει «τον εύθραυστο χαρακτήρα της ανάκαμψης της Ελλάδα».

Σύμφωνα με την Επιτροπή, η ανάπτυξη κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους βασίστηκε κυρίως «στην ανάκαμψη των επενδύσεων, συγκεκριμένα στον κατασκευαστικό τομέα και στις επενδύσεις σε είδη εξοπλισμού».

«Η ιδιωτική κατανάλωση ανέκτησε τις απώλειές της από το προηγούμενο τρίμηνο προκαλώντας έτσι μια σχετική αύξηση της εγχώριας ζήτησης», επισημαίνει η έκθεση της Επιτροπής, αξιολογώντας, ωστόσο, ότι ο τομέας των εξαγωγών και η μειωμένη δημόσια κατανάλωση «φρέναραν» την ανάπτυξη. «Και οι δύο αυτοί παράγοντες υποδηλώνουν ότι κάποιοι από τους κινδύνους που είχαν επισημανθεί στην προηγούμενη πρόβλεψη έχουν ξεκινήσει να υλοποιούνται», υπογραμμίζει.

Επιπρόσθετα, η Επιτροπή εκτιμά πως η ιδιωτική κατανάλωση «θα ανακάμψει το υπόλοιπο του έτους» και επομένως πρόκειται να αντισταθμίσει κάποιες από τις «δυσμενείς εξελίξεις» που αναμένονται από τον τομέα των εξαγωγών. «Πέρα από τη θετική επίδραση της αύξησης των κατώτατων μισθών στο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών, που μπορεί να είναι πιο έντονη το δεύτερο τρίμηνο, τα δημοσιονομικά μέτρα του Μαΐου, θα μπορούσαν να συμβάλουν περαιτέρω στην ιδιωτική κατανάλωση», αναφέρει.

Συνολικά, σύμφωνα με την Επιτροπή, ο ρυθμός αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ προβλέπεται να φτάσει στο 2,1% το 2019 και 2,2% το 2020 καθώς αναμένεται «αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων». Σε ό,τι αφορά τους ενδεχόμενους κινδύνους για την ελληνική οικονομία, η Επιτροπή σημειώνει ότι σχετίζονται τόσο με εξωτερικούς όσο και με εσωτερικούς παράγοντες και συγκεκριμένα με την «ισχυρότερη από την αναμενόμενη αποδυνάμωση του διεθνούς περιβάλλοντος και την υποεκτέλεση του προϋπολογισμού».

Τέλος, αναφορικά με τον πληθωρισμό, η Επιτροπή κάνει λόγο για «ήπια πίεση στις τιμές» με τον πληθωρισμό να διαμορφώνεται στο 0,6% το Μάιο, ενώ προβλέπει πως θα διαμορφωθεί στο 0,8% το 2019 και το 2020. Ωστόσο, επισημαίνεται ότι η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ ενδέχεται να επηρεάσει αρνητικά τον πληθωρισμό, αν και ο όποιος αντίκτυπος «θα μπορούσε να αντισταθμιστεί από την αύξηση της κατανάλωσης».

Μοσκοβισί: Προϋπόθεση η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων

Τα μέτρα του Μαΐου 2019 θα δώσουν κάποια βραχυπρόθεσμη ώθηση στην ελληνική οικονομία, υπό την προϋπόθεση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων, ανέφερε ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για τις θερινές οικονομικές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ερωτηθείς σχετικά με τον αντίκτυπο της ελληνικής πολιτικής στην ανάπτυξη και στην επίτευξη του στόχου για το 3,5%, ο Π. Μοσκοβισί υπενθύμισε ότι τις προηγούμενες ημέρες υπογραμμίστηκε ο κίνδυνος να μην επιτευχθεί ο στόχος και σημείωσε ότι η Επιτροπή προβλέπει πως η ανάπτυξη το 2019 θα είναι ελαφρώς μειωμένη σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψη (2,1% σε σχέση με 2,2%).

Επίσης αναφέρθηκε στις εκτιμήσεις που περιλαμβάνονται στην έκθεση της Επιτροπής ότι το δεύτερο τρίμηνο σημειώθηκε «μικρή επιβράδυνση» της ανάπτυξης από το 1,5% στο 1,3%, εξαιτίας της υποχώρησης των εξαγωγών και της μείωσης της δημόσιας κατανάλωσης. Ωστόσο είπε πως οι επενδύσεις δείχνουν σημάδια ανάκαμψης ενώ παρατηρείται μέτρια αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης. «Τα μέτρα του Μαΐου 2019 θα δώσουν κάποια βραχυπρόθεσμη ώθηση στην οικονομία, υπό την προϋπόθεση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων», δήλωσε ο Π. Μοσκοβσσι.

Σε ό,τι αφορά την νέα κυβέρνηση, ο Π. Μοσκοβισί ανέφερε ότι υπάρχουν οι δεσμεύσεις από τη συμφωνία του 2018 και «κάθε πρόταση διαφοροποίησής της πρέπει να συζητιέται». «Περνάμε σε μια νέα φάση με νέα κυβερνηση και πρέπει να σεβαστούμε τη δημοκρατική διαδικασία», ανέφερε, σημειώνοντας ότι δεν θα ήθελε να προβεί σε «εικασίες».

Επιπλέον, ο Π. Μοσκοβισί ανακοίνωσε ότι είχε σήμερα συνομιλία με τον νέο υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, τον οποίο όπως είπε γνωρίζει καλά, λόγω της προηγούμενης κυβερνητικής και κοινοβουλευτικής του εμπειρίας. Όπως συμπλήρωσε, απηύθυνε συγχαρητήρια και στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα υπάρξει «θετική και εποικοδομητική συνεργασία», ενώ ανέφερε ότι θα πραγματοποίησει συναντήσεις με τη νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα ή στις Βρυξέλλες μέσα στον μήνα.

Εξάλλου, ο Γάλλος επίτροπος υπογράμμισε πως η Επιτροπή δεν ήταν ποτέ υπέρμαχος της λιτότητας στην Ελλάδα και επανέλαβε πως θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό της. «Καταφέραμε μαζί την έξοδο από το πρόγραμμα και πλέον πρέπει να οικοδομήσουμε την πορεία επιτυχίας της ελληνικής οικονομίας από κοινού», κατέληξε ο Π. Μοσκοσβισί.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...