23.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Αναβλήθηκε για τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου η δίκη του Χάινς Ρίχτερ – Απουσίαζε και ο συνήγορος υπεράσπισης

Ημερομηνία:

Όχι μόνο δεν ήρθε ο Χάινς Ρίχτερ στο Δικαστήριο Ρεθύμνου, όπως ζήτησε ο πρόεδρος της έδρας, αλλά αυτή τη φορά δεν ήρθε ούτε ο συνήγορος υπεράσπισης του καθηγητή. Αντ’ αυτού, ο συνήγορος του κ. Ρίχτερ, κ. Αθανάσιος Αναγνωστόπουλος απέστειλε αίτημα προς το δικαστήριο με το οποίο ζητούσε να προχωρήσει η δίκη δίχως την παρουσία τους, από εκεί που στάμτησε την Παρασκευή. Δηλαδή, από την εξέτασητου πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ κ. Μανούσου Παραγιουδάκη και μετά να συνεχιστεί τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου με την εξέταση του μάρτυρα από τον συνήγορο υπεράσπισης.

Τελικώς, το δικαστήριο, αφού έκρινε το αίτημα ασαφές, αποφάσισε να διακόψει τη δίκη για τις 7 Δεκεμβρίου.

Ως τότε θα έχει γίνει γνωστό αν θα επιλέξει ο κ. Ρίχτερ να παραστεί στη δίκη, όπως είναι το αίτημα του προέδρου του δικαστηρίου ενώ το ίδιο ισχύει και για τους καθηγητές του τμήματος πολιτικής επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Να υπενθυμίσουμε ότι τη μη παρουσία του καθηγητή Χάινς Ρίχτερ είχε προτείνει η γερμανική πρεσβεία στον κ. Ρίχτερ, όπως είχε αποκαλύψει ο “Aγώνας της Κρήτης”.

Για ποιον λόγο δικάζεται ο καθηγητής Χάινς Ρίχτερ

Ο Ρίχτερ δικάζεται για την περιβόητη υπόθεση του βιβλίου του για τη Μάχη της Κρήτης, με τίτλο (στα γερμανικά) “Η Κατάκτηση της Κρήτης”. Υπενθυμίζεται ότι ο Γερμανός ιστορικός ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Κρήτης, παρά τις σφοδρές αντιδράσεις που είχαν ξεσπάσει.

Ο κ. Ρίχτερ θα δικαστεί με βάση τις διατάξεις του νέου νόμου για το ρατσισμό και την ξενοφοβία, που ψηφίστηκε τον Αύγουστο του 2014. Ο εισαγγελέας Ρεθύμνου σε πρώτη φάση ασκεί δίωξη και παραπέμπει σε δίκη τον καθηγητή Ρίχτερ, αποκλειστικά για συγκεκριμένες αναφορές στο βιβλίο του με σκεπτικό ότι οι αναφορές αυτές στο βιβλίο του συνιστούν «άρνηση εγκλημάτων του ναζισμού σε βάρος του κρητικού λαού με εξυβριστικό περιεχόμενο» και αφορά την περίοδο που κυκλοφορεί το βιβλίο μετά την ισχύ του τελευταίου «αντιρατσιστικού νόμου».

Eίναι η πρώτη δίωξη με βάση τον συγκεκριμένο νόμο που ασκείται όχι για γεγονότα και ρατσιστικές πράξεις, αλλά για τη διατύπωση άποψης επί ιστορικών γεγονότων και μάλιστα από έναν πανεπιστημιακό καθηγητή, άσχετα με το αν συμφωνεί ή διαφωνεί κανείς με τα γραφόμενά του.

Τι αναφέρεται στο βιβλίο του Ρίχτερ

Στο πόνημά του ο Γερμανός ιστορικός στην προσπάθειά του να προσδώσει μία διαφορετική οπτική στην Μάχη της Κρήτης, φτάνει στο σημείο να χαρακτηρίζει «ιππότες που χρίζουν αναγνώρισης» τους Ναζί αλεξιπτωτιστές που επιχείρησαν να καταλάβουν την μεγαλόνησο, ενώ δεν διστάζει να ασκήσει κριτική στο αντάρτικο των υπόδουλων Ελλήνων και κυρίως των Κρητών ονομάζοντας αυτό το είδος πολέμου ως «βρώμικο».

Σύμφωνα με τον καθηγητή Ιστορίας στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γιώργο Μαργαρίτη, με δημόσια επιστολή που είχε δημοσιοποιήσει τον Νοέμβρη του 2014 «ο κος Richter ανήκει σε μια μεγάλη ομάδα ιστορικών που αναζητούν κυρίως το “πολιτικά ορθό” περισσότερο ίσως από αυτήν την ίδια την ιστορική ακρίβεια. Το “πολιτικά ορθό” αρθρώνεται πάνω στην έκδηλη προσπάθεια “καταμερισμού” ευθυνών – ακροτήτων κλπ. – ανάμεσα σε αντιμαχόμενους που τότε ήσαν εχθροί, σήμερα είναι “σύμμαχοι και φίλοι”. Τα παραπάνω είναι ενοχλητικά για την επιστήμη της ιστορίας και ίσως περισσότερα ενοχλητικά για την πολιτική – σε τελευταία ανάλυση – αποτίμηση των γεγονότων του χθες».

 

 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θλίψη στον Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων για τον θάνατο του Ιωάννη Αρετάκη

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων με ιδιαίτερη θλίψη αποχαιρετά τον...

Προοπτικές ανάπτυξης ποδηλατικού τουρισμού στην Κίσσαμο

Ο ποδηλατικός τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην προσέλκυση υψηλού...

Επίκαιρα θέματα – Έσχατες λύσεις

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Στην ηλικία που είμαι σήμερα...