25.8 C
Chania
Tuesday, April 23, 2024

Αναδίπλωση Τουσκ για το δημοψήφισμα: Είναι απολύτως σαφές ότι το δημοψήφισμα δεν αφορά την παραμονή ή όχι της χώρας στην ευρωζώνη

Ημερομηνία:

Όπως και να ψηφίσουν οι Έλληνες την Κυριακή, η Ε.Ε. αναζητά τρόπους «να τους κρατήσει μέσα» στη ζώνη του κοινού νομίσματος, παρότι αυτό μπορεί να απαιτήσει μία τελείως νέα προσέγγιση προκειμένου να μπορέσει η ευρωζώνη να συνυπάρξει με μία χρεοκοπημένη χώρα, είπε ο Ντόναλντ Τουσκ στην ιστοσελίδα politiko.eu.

 Με εμφανώς συμφιλιωτικούς τόνους, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κάλεσε την Αθήνα και τους πιστωτές να σταματήσουν το παιχνίδι της απόδωσης ευθυνών και να δουλέψουν έτσι ώστε να ξαναχτίσουν σχέσεις εμπιστοσύνης, προκειμένου άμεσα να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις μετά το δημοψήφισμα.

«Ο βασικός μας σκοπός είναι να διατηρήσουμε την ευρωζώνη ενωμένη», είπε ο Τουσκ που σε αντίθεση με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον Μάρτιν Σουλτς, τόνισε: «Είναι απολύτως σαφές ότι το δημοψήφισμα δεν αφορά την παραμονή ή όχι της χώρας στην ευρωζώνη. Στην πραγματικότητα, κανένας δεν ενδιαφέρεται για αυτού του είδους το δίλημμα».

Ο Τουσκ είπε ότι η Ε.Ε. θα δουλέψει με την Αθήνα, ασχέτως με το αποτέλεσμα της Κυριακής, παρόλο που «εάν οι Έλληνες ψηφίσουν ‘ναι’, υπάρχει πιθανότητα να ανοίξει νέο κεφάλαιο στις διαπραγματεύσεις, πιο υποσχόμενο από ό,τι πριν». Στην περίπτωση του ‘όχι’, σύμφωνα με τον Ντ. Τουσκ, «το περιθώριο των διαπραγματεύσεων θα είναι πιο στενό», αλλά τόνισε «θα ήθελα να προειδοποιήσω, μετά βεβαιότητος, ότι δεν χρειαζόμαστε δραματικά μηνύματα μετά την επικράτηση του ‘όχι’. Η Ε.Ε. θα πρέπει να περιμένει να ακούσει τις νέες προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης».

Ο Ντ. Τουσκ άφησε να εννοηθεί ότι άμεση προτεραιότητα στις επόμενες ημέρες είναι να βρεθεί το οικονομικό και νομικό πλαίσιο για να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη. «Μπορεί να πρέπει να μάθουμε να ζούμε με μία χώρα μέλος της ευρωζώνης σε καθεστώς χρεοκοπίας. Μπορεί να πρέπει να προετοιμάσουμε όλο το οικοδόμημα -την ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση- έτσι ώστε να συμβιώνει με χώρες που θα αντιμετωπίζουν παρόμοια ζητήματα με τα σημερινά προβλήματα της Ελλάδας.

efsyn

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ