15.8 C
Chania
Thursday, April 25, 2024

Αναζητείται λύση για τους 7.500 τόνους απόβλητων από τα τυροκομεία του νόμου Χανίων

Ημερομηνία:

Όλοι μιλάνε για τη μόλυνση που παράγεται από τις βιομηχανίες, από τη χρήση ορυκτών καυσίμων ή από την υπερκατανάλωση κάθε είδους προϊόντος. Όμως υπάρχει μία μόλυνση που είναι ίσως εξίσου ή και πιο σημαντική και συνήθως κανείς δε μιλά για αυτή. Μιλάμε για τη μόλυνση που παράγουν οι αγροτοκτηνοτροφικές δραστηριότητες.

Σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε σήμερα στα Χανιά γνωστοποιήθηκε ότι περίπου 7.500 τόνοι αποβλήτων, τυρογάλακτος που προκύπτει από την επεξεργασία στα τυροκομεία των Χανίων καταλήγουν σε σηπτικούς βόθρους ενώ πολλές φορές απλά πέφτουν στα ρυάκια μολύνοντας έτσι τον υδροφόρο ορίζοντα.

Μεταξύ των λύσεων που προτάθηκαν είναι να γίνει η διαχείριση των αποβλήτων από τους βιολογικούς καθαρισμούς των δήμων. Να σημειώσουμε ότι 15 από τα 30 τυροκομείου του νομού λειτουργούν στον Αποκόρωνα. Μία λύση ανεξάρτητη από τους δήμους είναι να συνεργασθούν τα τυροκομεία για να λειτουργήσουν βιολογικό καθαρισμό. Η τρίτη προοπτική, είναι ένας τρόπος διαχείρισης μέσω του οποίου τα απόβλητα χρησιμοποιούνται από τη βιομηχανία τροφίμων. Αυτός ο τρόπος εφαρμόζεται σε άλλες περιοχές της Ελλάδας όμως είναι δύσκολο πραγματοποιήσιμος στην Κρήτη λόγω της διασποράς, του μεγάλου αριθμού τυροκομείων αλλά και της μη ύπαρξης βιομηχανικών μονάδων ικανών να στηρίξουν μια τέτοια πρωτοβουλία.

Σε οποιαδήποτε περίπτωση, είναι άμεση αναγκαιότητα να βρεθεί μία λύση, κάτι που τονίστηκε από όλους τους συμμετέχοντες. Η χρηματοδότηση της μελέτης και η παρουσίασή της, αποτελεί την αρχή αυτής της αναζήτησης λύσης.

Να σημειώσουμε ότι στο πρόγραμμα για «τη διερεύνηση των πιθανών και αποδεκτών λύσεων – μεθόδων για τη διαχείριση των αποβλήτων των τυροκομείων του Νομού Χανίων» συμμετέχουν εκπρόσωποι υπηρεσιών της Π.Ε. Χανίων, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, και του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Π. Πολάκης: «Μας ταΐζει σανό ο Μητσοτάκης!»

Σχολιάζοντας την κατάσταση με τις τιμές των καυσίμων, ο...

Η Ελλάδα καταγράφει το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ

Το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ καταγράφει η Ελλάδα το...