Τον βιοχημικό μηχανισμό μίας αδυναμίας του ιού HIV ανακάλυψαν Αμερικανοί και Ευρωπαίοι επιστήμονες, μεταξύ των οποίων βρίσκεται και ο διακεκριμένος -κρητικής καταγωγής- καθηγητής γενετικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Γενεύης, Στυλιανός Αντωναράκης.

Σύμφωνα με τις μελέτες που δημοσίευσαν στο περιοδικό «Nature», η ανακάλυψη αυτή θα οδηγήσει σε μια νέα θεραπευτική στρατηγική για την καταπολέμηση του ιού HIV-1. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ορισμένες πρωτεΐνες με την ονομασία SERINC, που βρίσκονται στη μεμβράνη των κυττάρων που μολύνει ο ιός, μπορούν σε σημαντικό βαθμό να τον καταστήσουν ανενεργό, αρκεί προηγουμένως -με το κατάλληλο φάρμακο- να ανασταλεί η δράση μιας άλλης πρωτεΐνης, της Nef, την οποία χρησιμοποιεί ο HIV για να νικήσει τις άμυνες των «καλών» πρωτεϊνών SERINC.

Συνεπώς, οι νέες μελέτες αναδεικνύουν ένα νέο στόχο για τα αντιϊκά φάρμακα: το μπλοκάρισμα της πρωτεΐνης Nef, ώστε οι πρωτεΐνες SERINC, οι οποίες για πρώτη φορά απομονώθηκαν βιοχημικά, να μπορέσουν να δράσουν κατά του ιού. Όπως δήλωσε ο καθηγητής Τζέρεμι Λούμπαν της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης, «οι πρωτεΐνες SERINC μειώνουν πάνω από 100 φορές τη δυνατότητα του HIV-1 να μολύνει τα κύτταρα».

Οι πρωτεΐνες SERINC θα μπορούσαν να εμποδίσουν τον ιό να απελευθερώσει τα γονίδιά του σε άλλα κύτταρα και να πολλαπλασιασθεί, με αποτέλεσμα να «φρεναριστεί» η εξάπλωσή του. Για να επιτευχθεί αυτό, θα πρέπει στο μέλλον είτε να ενισχυθεί κατάλληλα η δράση της SERINC στον οργανισμό του ασθενών με AIDS, είτε να τροποποιηθεί η δομή της πρωτεΐνης SERINC, έτσι ώστε να ξεφεύγει πλέον από τη Nef.

Δείτε εδώ την εργασία όπως έχει δημοσιευθεί.

Ποιος είναι ο Στυλιανός Αντωναράκης

Ο Στυλιανός Αντωναράκης, ένας Κρητικής καταγωγής επιστήμονας, είναι καθηγητής και πρόεδρος στο τμήμα Γενετικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Γενεύης στην Ελβετία και αυτός που καθιέρωσε την Παγκόσμια Ημέρα για το σύνδρομο Down.

Ο Αντωναράκης έλαβε το πτυχίο του το 1975 και το διδακτορικό του το 1983 από την Ιατρική Σχολή Αθηνών. Αφότου ολοκλήρωσε την εξειδίκευση του στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο ξεκίνησε να εργάζεται στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, όπου το 1990 έγινε  καθηγητής Παιδιατρικής Γενετικής, Βιολογίας και Ιατρικής.

Το 1992 εγκαταστάθηκε στην Ελβετία όπου και έλαβε τη θέση του Προέδρου και καθηγητή στο τμήμα Γενετικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης. Ο ίδιος μαζί με την ομάδα του κατάφεραν να χαρτογραφήσουν την ακολουθία του ανθρώπινου γονιδιώματος και ιδιαίτερα του χρωμοσώματος 21 το οποίο και ευθύνεται για το σύνδρομο Down.

Ο διάσημος Έλληνας γενετιστής έχει εξειδικευτεί στις διαταραχές του χρωμοσώματος 21, στην κλωνοποίηση γονιδίων για γενετικές διαταραχές, στην ανάπτυξη διαγνωστικών δοκιμών, στη δομή και λειτουργία του γονιδιώματος και στις μη-κωδικοποιημένες αλληλουχίες του ανθρώπινου DNA. Ο καθηγητής διετέλεσε Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Γενετικής (2001-2002) και έχει υπάρξει μέλος  πολλών οργανισμών συμπεριλαμβανομένου και του EMBO.

Είναι μέλος του Ελβετικού Εθνικού Ιδρύματος Επιστημών, πρόεδρος της Επιστημονικής Ομάδας Γενετικής και επικεφαλής του τμήματος γενετικής ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Γενεύης και διευθυντής του Ινστιτούτου Γενετικής και Γενωμικής (iGE3).

 

Πρόκειται για ένα διανοούμενος της Γενετικής, πρωτοπόρος και πολυβραβευμένος, συγκαταλέγεται στα μεγαλύτερα διεθνή ονόματα των γενετιστών, ενώ πρόσφατα δημοσιεύματα του Ελβετικού Τύπου τον αναδεικνύουν ανάμεσα στις πλέον διακεκριμένες προσωπικότητες της χώρας.

"google ad"

Η ομάδα του, διαφόρων εθνικοτήτων νέοι γενετιστές, ανάμεσα τους αρκετοί Έλληνες, διαπιστώνουν στο πρόσωπο του δασκάλου τους την ατέρμονη ερευνητική του διάθεση, τη σημασία της προσήλωσης στο ερευνητικό έργο και την ακρίβεια που απαιτεί κάθε επιστημονική συμπερασματική σκέψη.

[vimeo url=”https://vimeo.com/42751724″]

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ