19.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Ανακοίνωση Επιτροπής Νεολαίας Ιερισσού, Νέων Ρόδων και Ουρανούπολης κατά της εξόρυξης χρυσού

Ημερομηνία:

«Μόνο εκείνοι αξίζουν να έχουν ελευθερία, που είναι έτοιμοι να αγωνίζονται καθημερινά γι’ αυτήν»

Στη χθεσινή πορεία (23/8) στις Σκουριές για άλλη μια φορά οι διαδηλωτές δεν κατάφεραν να πλησιάσουν κοντά στο εργοτάξιο και δεν είχαν τη δυνατότητα να δουν την καταστροφή που εντατικά συντελείται. Η αστυνομία, προστάτης της Εταιρείας, παραταγμένη πολύ μακριά από την είσοδο του εργοταξίου, φρόντισε να καταστήσει σαφές από την πρώτη στιγμή ότι δεν θα μας άφηνε να πλησιάσουμε. Για τον λόγο αυτόν μας έπνιξε στα χημικά. Συνήθης πρακτική στις Σκουριές η προστασία μιας παράνομης εταιρείας και η βίαιη καταστολή όσων διαμαρτύρονται για τη ζωή τους.

Την ίδια μέρα, οι τραμπούκοι υπάλληλοι της Εταιρείας στο Παλαιοχώρι επιτέθηκαν στον συνδικαλιστή εκπαιδευτικό και μέλος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Γ. Λαθήρα και σε μία ακόμα εκπαιδευτικό. Η αιτία για την επίθεση αυτή ήταν, σύμφωνα με τους δράστες, το μπλουζάκι sos Χαλκιδική που φορούσαν οι επιβαίνοντες του αυτοκινήτου, απόδειξη ότι κατευθύνονταν στην πορεία στις Σκουριές. Οι υπάλληλοι της Εταιρείας, τους έσπασαν το αυτοκίνητο, τους χτύπησαν και τους εξύβρισαν με πρωτοφανή χυδαιότητα. Εκφράζουμε την συμπαράσταση και την αλληλεγγύη μας στους ανθρώπους αυτούς που βρέθηκαν αντιμέτωποι με τους έμμισθους τραμπούκους της Εταιρείας.

Ο παραλογισμός όμως της χθεσινής ημέρας κορυφώθηκε, αφού μετά τη λήξη της πορείας στις Σκουριές η αστυνομία –που ξέχασε να στραφεί εναντίον όσων τραμπούκισαν δύο ανθρώπους που απλώς πέρασαν από έναν δημόσιο δρόμο-συνέλαβε ένα ολόκληρο λεωφορείο! Με ξύλο τα ΜΑΤ κατέβαζαν τους ανθρώπους από λεωφορείο που βρισκόταν στο σημείο της πορείας, έσπασαν το πόδι μιας κοπέλας και τελικά οδήγησαν στην Ασφάλεια Πολυγύρου 75 άτομα, τα οποία κατηγορούνται για διατάραξη κοινής ειρήνης.

Στέλνουμε για άλλη μια φορά ένα ξεκάθαρο μήνυμα. Δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε και να σταματήσουμε, αν δεν κλείσει οριστικά η καταστροφική «επένδυση» στις Σκουριές. Δεν πρόκειται να καμφθούμε από τις πρακτικές της αστυνομίας –με την κρατική ανοχή- και τις πρακτικές των υπαλλήλων της Ελληνικός Χρυσός. Δεν πρόκειται να πεισθούμε με λόγια και χαρτιά, αλλά απαιτούμε οριστικές και αμετάκλητες λύσεις.

*Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις 18 Αυγούστου διεξάγεται στην Ιερισσό το κάμπινγκ Beyond Europe, για πρώτη φορά. Όλες αυτές τις ημέρες, πέρα από τις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν, οι κάτοικοι της περιοχής είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με ανθρώπους από όλη την Ευρώπη, οι οποίοι δίνουν τους δικούς τους αγώνες στις χώρες τους. Αυτό που έγινε εύκολα αντιληπτό ήταν ότι οι αγώνες για γη και ελευθερία δεν έχουν σύνορα. Σύνορα όμως δεν έχει και η αλληλεγγύη.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στο ΕΠΙ ΓΗΣ IV, την Παρασκευή 29 Μαρτίου στην Ηλεία ο Χανιώτης ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης

Ο σπουδαίος ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης πτυχιούχος της Γεωπονικής Σχολής...