25.8 C
Chania
Wednesday, April 24, 2024

Ανακοίνωση της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΚΚΕ για το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ» και την κατάργηση του Γενικού Τμήματος του Πολυτεχνείου

Ημερομηνία:

«Το “Σχέδιο Αθηνά” του Υπουργείου Παιδείας, αποτελεί το επόμενο βήμα για τη μετατροπή της Ανώτατης Εκπαίδευσης σε εργαλείο για την κερδοφορία των επιχειρήσεων.Yποκριτικά η κυβέρνηση μιλάει για χρόνιες “παθογένειες” και “στρεβλώσεις” προκειμένου να δικαιολογήσει το σχέδιο. Οι ίδιοι δηλαδή, τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ, που ευθύνονται για αυτές τις παθογένειες, που προέβαλαν την λογική “κάθε πόλη και πανεπιστήμιο – κάθε χωριό και ΤΕΙ”, έρχονται σήμερα δήθεν να “εξορθολογήσουν” την Ανώτατη Εκπαίδευση.

Ουσιαστικά και όσο αφορά το Πολυτεχνείο Κρήτης, η κυβέρνησηέχοντας από καιρό προειδοποιήσει για την κατάργηση του γενικού τμήματος , αφήνει στο ίδιο το ίδρυμα, φοιτητές, καθηγητές καιλοιπό προσωπικό, να αναλάβουν την ευθύνη μίας ‘‘δελεαστικής’’ πρότασης προς το υπουργείο, όπου είτε θα πείσει τον κ. Υπουργό είτε απλά θα συνεχιστεί η διαδικασία κατάργησής του.

Σε αυτή τη κατεύθυνση επομένως και η ίδια η Πρυτανεία έχει συγκροτήσει την πρόταση για ‘‘μετατροπή’’ του γενικού τμήματος σε τμήμα επιστήμης μηχανικών, μπαίνοντας στη λογική μίας αντιπρότασης έναντι της κατάργησης, συγκροτώντας ένα καινούργιο ουσιαστικά προπτυχιακό τμήμα υποδοχής των φοιτητών, προκειμένου να μην βρεθεί το ίδρυμα μπροστά στον κίνδυνο από τη μία να συγχωνευτεί με κάποιο άλλο και από την άλλη να  βρεθούν στο κενό μεταπτυχιακοί – διδακτορικοί φοιτητές και διδάσκοντες.

Το Γενικό Τμήμα δεν πρέπει να κλείσει, όπως και οποιοδήποτε Τμήμα. Κλείσιμο ενός Τμήματος σημαίνει κλείσιμο υπηρεσιών και εργαστηρίων. Σημαίνει φοιτητές, διδακτικό και διοικητικό προσωπικό στον αέρα.

Η πρόταση για μετατροπή του Γενικού Τμήματος σε “Τμήμα υποδοχής φοιτητών”, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο της μετεξέλιξης του Γενικού Τμήματος σε “προπαρασκευαστικό ” Τμήμα του Πολυτεχνείου, μετά από το οποίο οι φοιτητές θα διοχετεύονται στα υπόλοιπα Τμήματα. Κάτι τέτοιο εντάσσεται άμεσα στους στόχους του Υπουργείου για γενικότερες αντιδραστικές αλλαγές στην Παιδεία και στον τρόπο εισαγωγής στην Αν. Εκπαίδευση. Στους στόχους για σπουδές πολλών ταχυτήτων, για σύντομους και ευέλικτους κύκλους σπουδών.

Το σίγουρο είναι πως οι μόνοι οι οποίοι δεν ευθύνονται για αυτή την κατάσταση, είναι αυτοί που και πάλι καλούνται να πληρώσουν το τίμημα. Είναι οι λαϊκές οικογένειες, τα παιδιά τους, οι εργαζόμενοι και διδάσκοντες στα ιδρύματα, που δεν έχουν κανένα συμφέρον και δεν πρέπει να συναινέσουν σε μία λογική διαχείρισης που θα έχει στόχο είτε την προώθηση είτε τη διατήρηση ενός Πανεπιστημίου υποταγμένο στην κερδοφορία της μίας ή της άλλης μερίδας του κεφαλαίου.

Η Ν.Ε καλεί τους φοιτητές  , τους εργαζόμενους και διδάσκοντες, να δώσουν τη μάχη  για:  Να μην κλείσει το Γενικό Τμήμα

Ο λαός έχει ανάγκη σήμερα Ανώτατη Εκπαίδευση αποκλειστικά Δημόσια και Δωρεάν, χωρίς Σχολές και Τμήματα πολλών ταχυτήτων. Με πρόσβαση σε αυτήνχωρίς οικονομικά εμπόδια.Χρηματοδότηση του συνόλου των εκπαιδευτικών και ερευνητικών αναγκών αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Σήμερα είναι ώριμη η διεκδίκηση ριζικών αλλαγών, με Αν. Εκπαίδευση που θα στηρίζει την οικονομική, κοινωνική, επιστημονική, μορφωτική ανάπτυξη της χώρας και θα στοχεύει στην κάλυψη των διαρκώς αυξανόμενων αναγκών του ελληνικού λαού, μέσα από ένα κίνημα το οποίο στο αδιέξοδο της καπιταλιστικής διαχείρισης, θα βάζει κατεύθυνση για τη συνολική ανατροπή σε επίπεδο εξουσίας, όπου ο ίδιος ο λαός θα οργανώνει την οικονομία του, μαζί και την Ανώτατη εκπαίδευση των αναγκών του.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ