16.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Ανακοινωση Ι.Μ. Γουβερνέτου: Όσοι επιλέγουν τις δημόσιες τοποθετήσεις, να είναι πολύ προσεκτικοί στα όσα δηλώνουν και πράττουν

Ημερομηνία:

Με ανακοίνωση απαντά στις αντιδράσεις η Ιερα Μονή Γουβερνέτου. Στην ανακοίνωση γίνεται αναφορά στη συνάντηση με τον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων ενώ σημειώνεται οτι επιφυλάσσεται για κάθε νόμιμο δικαίωμά της απέναντι σε αυτούς που αναγνωρίζει ως “υβριστές” της.

Διαβάστε τι αναφέρει:

“Όπως ήδη ανακοινώθηκε, χθες το πρωί πραγματοποιήθηκε σύσκεψη μεταξύ εκπροσώπων της Ιεράς Μονής και της Αντιπεριφέρειας Χανίων, στην έδρα της Αντιπεριφέρειας, με αντικείμενο τον δρόμο που οδηγεί στη Μονή μας. Η σύσκεψη, η οποία είχε ενημερωτικό χαρακτήρα, έγινε μετά από σχετικό αίτημά μας, όπως είχαμε προαναγγείλει σε ανακοίνωσή μας προς τον τύπο.

Κατά την εκτενή συζήτηση δόθηκε στη Μονή μας η ευκαιρία να καταθέσει τις επί του θέματος απόψεις της και αποφασίστηκε η περαιτέρω έρευνα και αξιολόγηση -από πλευράς Αντιπεριφέρειας- όλων των νέων στοιχείων και δεδομένων που τέθηκαν υπ’ όψιν.

Σχετικά, δε, με τα όσα λοιπά έχουν δημοσιευθεί στο διαδίκτυο, αλλά και τις μεμονωμένες ή θεσμικές πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις, έχουμε να σημειώσουμε τα εξής:

1. Η Ιερά Μονή μας τιμά τον κάθε άνθρωπο και σέβεται απόλυτα το δικαίωμά του να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Απέναντι, ωστόσο, στην κατάχρηση του δικαιώματος αυτού, στα φαινόμενα της ασύστολης και ανεξέλεγκτης δυσφήμισης, κατασυκοφάντησης, καθύβρισης, ψευδούς παραπλάνησης, διέγερσης σε διάπραξη εγκλημάτων, βιαιοπραγίες ή διχόνοια, όπως και σε όσους τα διαπράττουν ή και τα υποκινούν, η Μονή μας επιφυλάσσεται για κάθε νόμιμο δικαίωμά της.

2. Η ενασχόληση, η εξέταση, η αντιμετώπιση και οι τοποθετήσεις επί θεμάτων που αφορούν σε μία Μονή προϋποθέτουν εκτός από τη δέουσα σοβαρότητα και εξειδικευμένες γνώσεις. Συνεπώς, η Μονή μας δεν πρόκειται να εγκαινιάσει κανέναν δημόσιο διάλογο ή να εισέλθει σε οποιαδήποτε δημόσια διαβούλευση, πολύ, δε, περισσότερο γύρω από θέματα πλήρως ξεκαθαρισμένα και νομικά κατοχυρωμένα, όπως π.χ. περί του ιδιαίτερου χαρακτήρα και του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του συνόλου της περιοχής της ή περί των εμπράγματων και κυριαρχικών δικαιωμάτων και των ευθυνών της επ’ αυτής.

Όσοι επιλέγουν τις δημόσιες τοποθετήσεις, τις ηχηρές ανακοινώσεις και τις κινήσεις εντυπωσιασμού καλό θα ήταν να είναι πολύ προσεκτικοί στα όσα δηλώνουν και πράττουν. Προπάντων, όσοι από αυτούς κατέχουν θεσμικά αξιώματα, είναι φρόνιμο να μην αποφαίνονται για θέματα που δε γνωρίζουν επισταμένα δίχως την απαιτούμενη υπευθυνότητα, ώστε να μη ζημιώνουν, με τον τρόπο αυτόν, το κύρος του θεσμού που εκπροσωπούν.

3. Συστήνουμε την προσεκτική μελέτη της ισχύουσας Κοινής Υπουργικής Απόφασης, σχετικά με τα επιβληθέντα και ισχύοντα μέτρα προφύλαξης και αποφυγής διασποράς του κορωνοϊού, ιδίως σε ό,τι αφορά στις εξορμήσεις (πικνικ κλπ.), αλλά και στην απαγόρευση επισκέψεων σε κλειστούς αρχαιολογικούς χώρους και σε σπήλαια.

4. Προτρέπουμε όσους επιθυμούν να γνωρίζουν τις θέσεις της Μονής να αναζητήσουν την προηγούμενη δημόσια ανακοίνωσή μας, αλλά και τη σχετική συνέντευξη του Καθηγουμένου της Μονής, Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ευμενείας κ. Ειρηναίου, στην έγκριτη τοπική εφημερίδα Χανιώτικα Νέα, η οποία δημοσιεύθηκε στις 10 Απριλίου.

5. Σημειώνουμε, τέλος, τον έντονο προβληματισμό μας ότι -με εξαίρεση την εφημερίδα Χανιώτικα Νέα- κανένας από τους λειτουργούς των ΜΜΕ, οι οποίοι με πολλή προθυμία και ακάματο ζήλο αρθρογραφούν εναντίον της Μονής, δε θεώρησε απαραίτητο ή χρήσιμο να ζητήσει, να καταγράψει και να παρουσιάσει την άποψή μας, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει. Το γεγόνος αυτό, από μόνο του, όπως εύκολα ο κάθε ορθά σκεπτόμενος αντιλαμβάνεται, φανερώνει πολλά…”

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ