Μετά την αποτυχία, το 1918, της εκμετάλλευσης, μαζί με τον Γιώργη Ζορμπά, του λιγνιτωρυχείου στην Πραστοβά (Μεσσηνιακή Μάνη), ο Νίκος Καζαντζάκης φτάνει στη Ζυρίχη. Θα τον φιλοξενήσει ο παιδικός του φίλος Γιάννης Σταυριδάκης, που ήταν τότε Πρόξενος της Ελλάδος.

Στις 27 Νοεμβρίου 2015, η Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη (ΔΕΦΝΚ) και η Ελληνική Κοινότητα της Ζυρίχης εντοίχισαν στην πρόσοψη του κτηρίου όπου στεγαζόταν τότε το ελληνικό προξενείο αναμνηστική πλάκα για την εκεί διαμονή του μεγάλου Κρητικού.

Παρευρέθηκαν ο δραστήριος Πρέσβης της Ελλάδος στη Βέρνη Χάρης Μάνεσης, η Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Ιζόλδη Καμμένου μαζί με μέλη της Κοινότητας, ο Πρόεδρος της ΔΕΦΝΚ Γεώργιος Στασινάκης, η Πρόεδρος του Ελβετικού Τμήματος της ΔΕΦΝΚ Rozmi Pahlish, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος της ΔΕΦΝΚ Νίκος Μαθιουδάκης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Κρητών Ζυρίχης, ο επίτιμος Πρόξενος της Ελλάδος στη Ζυρίχη, εκπρόσωπος του Δήμου Ζυρίχης και πολλοί Ελβετοί και Έλληνες πολίτες.

Υπενθυμίζεται ότι, με την αποτελεσματική στήριξη του Έλληνα Πρέσβη, η ΔΕΦΝΚ εντοίχισε στο Τιτσίνο (ιταλόφωνη περιοχή της Ελβετίας) αναμνηστικές πλάκες, πρώτα στο Καντεμάριο, στις 24 Ιουνίου 2014, στο εκεί θεραπευτήριο όπου είχε διαμείνει ο Καζαντζάκης το 1955 και κατόπιν στην Γκάντρια, στις 14 Ιουνίου 2015, στο ξενοδοχείο όπου είχε διαμείνει το 1918. Η Ελβετία δεν ξεχνάει ποτέ τον συγγραφέα μας.