15.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Αναστολή λειτουργίας της κρητικής Minoan Air: Από την μάχη για τις άγονες στην απότομη προσγείωση

Ημερομηνία:

Του Δημήτρη Δελεβέγκου

Όσο θόρυβο προκάλεσε το 2012 η σφήνα στις… αερομαχίες για τις άγονες γραμμές της αεροπορικής εταιρείας που ιδρύθηκε λίγο πριν εκπνεύσει ο διαγωνισμός, τόσο αθόρυβα οι κινητήρες της Minoan Air έσβησαν. Την Παρασκευή ο αερομεταφορέας με έδρα το Ηράκλειο Κρήτης με μία λιτή ανακοίνωση  -που δημοσιεύθηκε στο Facebook και μέχρι σήμερα απουσιάζει από την επίσημη εταιρική ιστοσελίδα της- γνωστοποίησε ότι αναστέλλει “για μικρό διάστημα τη δραστηριότητά της” λόγω της οικονομικής κρίσης.

Πρόκειται, όπως δήλωσε ο πρόεδρός της Μιλτιάδης Τσαγκαράκης στον ιστότοπο Cretalive, για “προσωρινή παύση προκειμένου τα δύο αεροπλάνα της εταιρείας να πάνε για συντήρηση. Η συντήρηση αυτή προγραμματίστηκε για αυτή την περίοδο Οκτωβρίου – Νοεμβρίου, αφού έχει “χαλαρώσει” η τουριστική κίνηση”. Παρόλ’αυτά, όπως αναφέρουν παράγοντες των αερομεταφορών σπανίζουν οι περιπτώσεις αεροπορικών εταιρειών, που αναστέλλουν τη δραστηριότητά τους για να εκσυγχρονίσουν ή να αντικαταστήσουν το στόλο τους.

Η μάχη για τις άγονες

Την ίδια στιγμή, το “στόρυ” της αεροπορικής, που φέρεται να ανήκει στον μη ναυτιλιακό κλάδο μεγάλου εφοπλιστικού ομίλου, διαθέτει ορισμένα άξια αναφοράς γεγονότα. Τον Ιανουάριο του 2012 ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης, στο πλαίσιο της τηλεοπτικής εκπομπής του (“Ελλάδα γεια σου”) είχε δηλώσει ότι παρενέβη προκειμένου “μία νέα αεροπορική εταιρεία” να αδειοδοτηθεί, ώστε έγκαιρα να συμμετάσχει στο διαγωνισμό για τις επιδοτούμενες αερογραμμές. Βέβαια παρά την όποια φερόμενη παρέμβαση, η Minoan Air, που είχε καταθέσει προσφορά για 11 από τις συνολικά 24 άγονες γραμμές, πέρασε στην πρώτη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας, αλλά στη συνέχεια αποκλείστηκε.

Παράλληλα, σύμφωνα με το ΦΕΚ σύστασης (9581/9-9-2011), στο δ.σ. της εταιρείας συμμετείχε, ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, ο Γρηγόρης Κομνηνός, ο οποίος (όπως επισημαίνεται σε απάντηση του υπουργείου Μεταφορών το 2012 στη Βουλή) υπήρξε μέλος δ.σ. και διευθυντής της Athens Airways. Την τελευταία κήρυξε έκπτωτη το 2010 η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας από την εκμετάλλευση εννέα άγονων γραμμών “λόγω μη ικανοποιητικής εξυπηρέτησης των γραμμών και επανειλημμένων παραβάσεων της υπογραφείσας σύμβασης”.

Σε κάθε περίπτωση, η αεροπορική συνέχισε την εμπορική δραστηριότητά της, χρησιμοποιώντας τέσσερα ελικοφόρα αεροσκάφη Fokker 50 τα οποία βρίσκονταν στην παραγωγή από το 1987 έως το 1997. Τον Μάρτιο του 2013, η εταιρεία ξεκίνησε εμπορικές πτήσεις από το περιφερειακό αεροδρόμιο Kidlington του Λονδίνου, οι οποίες όμως, σταμάτησαν μόλις λίγους μήνες μετά, τον Αύγουστο. Για περιορισμένο χρονικό διάστημα, η αεροπορική πετούσε και από το Λουγκάνο της Ελβετίας προς την Ρώμη και τη Βιέννη.

Τελικά, το βασικό δίκτυο της Minoan Air περιορίστηκε σε προορισμούς του εσωτερικού (Αθήνα, Ηράκλειο, Αλεξανδρούπολη, Ρόδο, Θεσσαλονίκη, Κω, Μυτιλήνη, Μύκονο και Σαντορίνη), με την λειτουργία να είναι ζημιογόνος. Ενδεικτικά, σύμφωνα με τις δημοσιοποιημένες οικονομικές καταστάσεις, η εταιρεία τη διετία 2013-2014 είχε συσσωρευμένες ζημιές της τάξης των 4 εκατ. ευρώ, ενώ ο κύκλος εργασιών από 5,3 εκατ. ευρώ το 2013 περιορίστηκε σε 1,3 εκατ. ευρώ το 2014.

Όσον αφορά τα πρόσωπα της Minoan, στο… πηδάλιο της εταιρείας βρίσκoνται οι κ.κ. Μιλτιάδης Τσαγκαράκης και Γ. Μαυραντωνάκης, που υπήρξαν οι ιδρυτές το 2005 της κρητικής SkyExpress με έδρα το Ηράκλειο. Ο πρώτος υπήρξε κυβερνήτης του Ανδρέα Παπανδρέου, ενώ ο κ. Μαυραντωνάκης υπήρξε ανώτερο στέλεχος της πρώην Ολυμπιακής Αεροπορίας.

dimitris.delevegos@capital.gr

capital.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ