15.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Ανασχηματισμός τώρα – Ρύθμιση χρέους και εκλογές το φθινόπωρο;

Ημερομηνία:

Εντός της ημέρας είναι πιθανό ανακοινωθεί το νέο κυβερνητικό σχήμα από τον Αλέξη Τσίπρα μετά τις σημαντικές απώλειες που κατέγραψε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ στη χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή για το τρίτο μνημόνιο. Το επιδιωκόμενο για την κυβέρνηση σενάριο θέλει επίτευξη συμφωνίας για ρύθμιση του χρέους κι ύστερα προσφυγή στις κάλπες ώστε να ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο.

Εκτός κυβέρνησης θα μείνουν οι τρεις υπουργοί που καταψήφισαν το νομοσχέδιο, Παναγιώτης Λαφαζάνης, Δημήτρης Στρατούλης, Κώστας Ήσυχος καθώς κι η Νάντια Βαλαβάνη που παραιτήθηκε από τη θέση της αναπληρώτριας υπουργού Οικονομικών. Από τους υπουργούς που υπερψήφισαν το νομοσχέδιο, ο Πάνος Σκουρλέτης εμφανίζεται να έχει ζητήσει την απομάκρυνσή του από το υπουργείο Εργασίας κι ο Θοδωρής Δρίτσας αντίστοιχα από τη θέση του αναπληρωτή υπουργού Ναυτιλίας. Πληροφορίες θέλουν πρόσωπα εκτός των κομματικών ορίων του ΣΥΡΙΖΑ να συμμετέχουν στο κυβερνητικό σχήμα. Δεν αποκλείεται ωστόσο ο πρωθυπουργός μέσα στο σαρωτικό ανασχηματισμό να βάλει πρόσωπα που τον στήριξαν στη συμφωνία προκειμένου να οδεύσει προς τις κάλπες.

Θολό παραμένει το τοπίο στο κόμμα αυτό καθαυτό, μετά την υπερίσχυση του “όχι” στη συμφωνία στην Κεντρική Επιτροπή. Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει ενωμένος αλλά δε φαίνεται αυτή τη στιγμή τρόπος να συμβεί κάτι τέτοιο.

Προς το παρόν πάντως η κοινοβουλευτική υποστήριξη της κυβέρνησης δε φαίνεται να κινδυνεύει αφού η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να κάνει πρόταση μομφής, αφού από τη μία αν πέσει η κυβέρνηση θα υπάρξει ζήτημα με τους δανειστές, ενώ από την άλλη φάση η ΝΔ είναι ακόμη σε φάση αναζήτησης αρχηγού.

Τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης περιέγραψε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης με μήνυμά του στο Twitter. «Ανασύνθεση της κυβέρνησης, ολοκλήρωση της συμφωνίας, αναδιάρθρωση χρέους και εκλογές. Τσίπρας με πρόγραμμα και κόμμα που να μην είναι “2 σε 1″», έγραψε.

«Αν δεν είναι Σεπτέμβρης θα είναι Οκτώβρης» είπε και ο κ. Βούτσης  μιλώντας στο «Κόκκινο» και απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τη διεξαγωγή εκλογών και σημείωσε: «Είναι πολύ πιθανές οι εκλογές, αυτό όμως θα είναι αποτέλεσμα συνολικής – και όχι μόνο από την κυβέρνηση- ενόρασης ως προς τις γενικότερες εξελίξεις».

Σε ό,τι αφορά την διαίρεση στο ΣΥΡΙΖΑ, ο Νίκος Βούτσης επεσήμανε: «Υπάρχει σύγκρουση, προφανής και ισχυρή, ανάμεσα στην ηθική της ευθύνης και την ηθική των ‘πιστεύω’. Άρα η ηθική της συλλογικής πολιτικής σε στιγμές που δοκιμάζεται το πρόγραμμά μας, είναι πολύ σημαντική (…). Τσίπρας και Τσακαλώτος δεν πήγαν μόνοι τους. Τους στείλαμε μετά από απόφαση της Βουλής και της σαφούς πλειοψηφίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ».

Σε κάθε περίπτωση, ο Αλέξης Τσίπρας καλείται να εφαρμόσει μια κακή συμφωνία που δεν πιστεύει με τρόπο που αφενός θα πείσει τους δανειστές αφετέρου θα του επιτρέψει να διατηρήσει το πολιτικό κεφάλαιο που του έχει απομείνει, ώστε να μπορεί να καρπωθεί μια πιθανή απόφαση για ρύθμιση του χρέους.

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση για τα 200 χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι

Φέτος συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι Κισσάμου, που έγινε από...

Κρήτη: Πειθαρχική δίωξη κατά αντιδημάρχου για παράνομες μεταδημοτεύσεις!

Βόμβα στην Αυτοδιοίκηση της Κρήτης ! Την Πειθαρχική δίωξη...