15.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Ανατρεπτική έρευνα: Τα φυτά μιλάνε μεταξύ τους

Ημερομηνία:

Τα φυτά χρησιμοποιούν τις ρίζες τους για να «ακούνε» τους γείτονές τους, σύμφωνα με έρευνα που προσθέτει στην απόδειξη ότι τα φυτά έχουν τις δικές τους μοναδικές μορφές επικοινωνίας.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα φυτά σε ένα πολυσύχναστο περιβάλλον εκκρίνουν χημικές ουσίες στο έδαφος που αναγκάζουν τα γειτονικά φυτά να αναπτυχθούν πιο επιθετικά, πιθανώς για να αποφευχθεί η παραμονή στη σκιά.

«Εάν έχουμε πρόβλημα με τους γείτονές μας, μπορούμε να περάσουμε επίπεδη», δήλωσε ο Βέλεμιρ Νινκόβιτς, οικολόγος στο Σουηδικό Πανεπιστήμιο Γεωπονικών Επιστημών στην Ουψάλα και κύριος συγγραφέας της έρευνας. «Τα φυτά δεν μπορούν να το κάνουν αυτό. Το έχουν αποδεχθεί και χρησιμοποιούν σήματα για να αποφύγουν τις ανταγωνιστικές καταστάσεις και να προετοιμαστούν για μελλοντικό ανταγωνισμό», συμπλήρωσε.

Προηγουμένως, οι επιστήμονες έχουν δείξει ότι όταν τα φύλλα των φυτών αγγίζονται με τα φύλλα και τα κλαδιά των γειτόνων, τότε αλλάζουν τις στρατηγικές ανάπτυξης. Τα ώριμα δέντρα έχουν «κοραλλιογενή συρρίκνωση» και επιβραδύνουν την ανάπτυξή τους κάτω από συνωστισμένες συνθήκες. Άλλα, υιοθετούν μια πιο μαχητική προσέγγιση, εκτρέποντας πόρους από την ανάπτυξη ρίζας για να επεκταθούν πιο γρήγορα από το έδαφος.

Η τελευταία μελέτη αποκαλύπτει ότι αυτή η συμπεριφορά καθοδηγείται όχι μόνο από μηχανικά συνθήματα που συλλέγονται από φύλλα, αλλά από χημικές εκκρίσεις στο έδαφος.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Plos One, επικεντρώθηκε στα φυτά αραβοσίτου, τα οποία τείνουν να ενισχύουν την ανάπτυξή τους σε ένα περιβάλλον που υποσκάπτεται. Ο Νινκόβιτς και οι συνάδελφοί του προσομοίωσαν την αφή ενός κοντινού φυτού χαϊδεύοντας τα φύλλα για ένα λεπτό τη μέρα, χρησιμοποιώντας μια βούρτσα μακιγιάζ.

Όταν απομάκρυναν το φυτό και τοποθέτησαν ένα νέο στο ίδιο σημείο, διαπίστωσαν ότι το νέο φυτό εκτρέπεται επίσης από τους πόρους του για την ανάπτυξη περισσότερων φύλλων και λιγότερων ριζών. Οι σπόροι που φυτεύτηκαν σε διάλυμα ανάπτυξης που είχε προηγουμένως φιλοξενήσει ανέγγιχτα φυτά δεν έδειξαν αυτό το μοτίβο.

Τα τελευταία χρόνια, έχουν προκύψει νέα στοιχεία ότι τα φυτά συνεχώς στέλνουν και λαμβάνουν μηνύματα που οι επιστήμονες μαθαίνουν να παρακολουθούν τώρα. Όπως και η ντροπή και η επιθετικότητα των θόλων, τα φυτά επικοινωνούν μέσω νημάτων που μοιάζουν με νήματα μυκήτων που συνδέουν ρίζες σε περίπλοκα δίκτυα επικοινωνίας και είναι σε θέση να ανιχνεύσουν αν περιβάλλονται από «ξένους».

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ