14.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Αναφορά στον ιστορικό Σύλλογο Κρητών Σπουδαστών με αφορμή την ημερίδα για τη Φοιτητική Ένωση Κρητών – Σπάνια ντοκουμέντα

Ημερομηνία:

Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία και το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» διοργανώνουν ημερίδα με θέμα «Η Φοιτητική Ένωση Κρητών και οι εθνοτοπικοί Φοιτητικοί Σύλλογοι την περίοδο της δικτατορίας» τη Δευτέρα 14 Ιανουαρίου και ώρα 16.30, στον χώρο εκδηλώσεων της Βουλής των Ελλήνων (Αμαλίας 22, είσοδος από οδό Σουρή) με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Τα μέλη της Φοιτητικής Ένωσης Κρητών και των άλλων εθνοτοπικών Φοιτητικών Συλλόγων θα παρουσιάσουν γεγονότα από τη δράση τους τα δύσκολα χρόνια της απριλιανής δικτατορίας. Οι καθοριστικές Γενικές Συνελεύσεις, τα έντυπα που κυκλοφόρησαν την περίοδο της λογοκρισίας, οι συναυλίες και όλες οι ενέργειες των φοιτητών που αποτέλεσαν αχτίδες δημοκρατίας στη σκοτεινή επταετία της Χούντας των Συνταγματαρχών.

Ομιλητές θα είναι οι Νικόλαος Παπαδάκης, Βασίλης Πεντάρης, Ιωάννα Καρυστιάνη, Γιάννης Κοροβέσης, Στέφανος Τζουμάκας, Θωμάς Τσάκας, Γιώργος Φιλιππάκης, Γιάννης Ντερμανάκης, Μιχάλης Βεργανελάκης, Κώστας Μανουσάκης, Νίκος Γεωργακάκης, Γιάννης Νισταζάκης, Κώστας Γιανναδάκης, και Λεωνίδας Καλλιβρετάκης. Την Ημερίδα θα συντονίσουν οι Κώστας Γαλάνης, Τάσος Σακελλαρόπουλος, Γιώργος Καλαϊτζάκης και Μιχάλης Σπουρδαλάκης.

Ο Σύλλογος Κρητών Σπουδαστών

Αυτά ανακοινώθηκαν την Πέμπτη από το Ίδρυμα Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος.

Για την ιστορική αλήθεια και επειδή απουσιάζει παντελώς έστω και η αναφορά στον ιστορικό Σύλλογο Κρητών Σπουδαστών, είμαστε υποχρεωμένοι, προς το παρόν, να επισημάνουμε τα παρακάτω, πολύ επιγραμματικά.

Δεκέμβρης 1966. Αντιπροσωπεία του νεοεκλεγέντες Προεδρείου του Συλλόγου Κρητών Σπουδαστών που αποτελούσε το ορμητήριο όλων των των δημοκρατικών αγώνων της εποχής επισκέπτεται τον Ανδρέα Παπανδρέου στο γραφείο του στην οδό Σουηδίας, για να του δηλώσει την αγωνιστική τους συμπαράσταση. Από αριστερά: Μανουσάκης Μανώλης, Συμβουλάκης Μανώλης (Πρόεδρος), Αγγελάκης Γιάννης, Ανδρέας Σαρρής, Δημήτρης Σαρρής

Ο Σύλλογος Κρητών Σπουδαστών άφησε εποχή για τους αγώνες του και καταξιώθηκε στην πρώτη θέση των τοπικών φοιτητικών συλλόγων την εποχή πριν τη δικτατορία. Πρόεδρός της ο Χανιώτης Μανώλης Συμβουλάκης, πρόεδρος επίσης των φοιτητών της Ανωτάτης Γεωπονικής Σχολής Αθηνών. Γραμματέας της ο Γιάννης Αγγελάκης κι αυτός Χανιώτης, φοιτητής της ΑΣΟΕΕ. Αντιπρόεδρος της Ένωσης ήταν ο Δημήτρης Σαρρής που στη συνέχεια χρημάτισε επί σειρά ετών εκλεγμένος νομάρχης Ηρακλείου. Οι προαναφερόμενοι εικονίζονται στη φωτογραφία του θέματος, δεξιά και αριστερά του Ανδρέα Παπανδρέου.

Το ψηφοδέλτιο του Συλλόγου Κρητών Σπουδαστών στις εκλογές της 11.12.1966

Η δικτατορία το 1968 για ασήμαντη αφορμή προχώρησε σε δίωξη των μελών του Δ.Σ. με αποτέλεσμα το σφράγισμα των γραφείων του Συλλόγου Κρητών Φοιτητών που εστεγάζοντο στην πασίγνωστη στους Κρήτες φοιτητές διεύθυνση Γενναδίου 7.

Η πρώτη σελίδα της Διακήρυξης προς τους Κρήτες Δημοκράτες σπουδαστές – Δεκέμβρης 1966

Ο Σύλλογος Κρητών Φοιτητών έκτοτε δεν λειτούργησε αλλά σε λίγο χρονικό διάστημα τα γραφεία του έγιναν αντικείμενο διάρρηξης και κλοπής.

Η δεύτερη σελίδα της Διακήρυξης προς τους Κρήτες Δημοκράτες σπουδαστές – Δεκέμβρης 1966

Στο όλο θέμα θα επανέλθομε με εκτενή αρθρογραφία και παράθεση ντοκουμέντων που θα καταδυκνείουν την αγωνιστική, ασυμβίβαστη πορεία του Συλλόγου Κρητών Φοιτητών και των στελεχών του.

Η απόφαση του Υπουργείου Πρόνοιας της Χούντας των Συνταγματαρχών που ουσιαστικά ακυρώνει τη λειτουργία του Συλλόγου Κρητών Σπουδαστών επί της Γενναδίου 7 με την πρόφαση ότι δεν αποδόθηκε η κράτηση του 10% των εισπράξεων από λαχειοφόρο αγορά του Συλλόγου καταλογίζοντας αλληλεγγυως και αδιαιρέτως και στα 7 μέλη του Προεδρείου του Συλλόγου. Μετά τον καταλογισμό αυτό που σκοπό είχε με το άλλοθι ενός αμφισβητούμενου δημόσιου χρέους των μελών του Δ.Σ. την δίωξή τους, ο Σύλλογος έπαψε να λειτουργεί.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι ο πρόεδρος του Συλλόγου Μανώλης Συμβουλάκης ήταν κατά γενική ομολογία μια ξεχωριστή και εξέχουσα προσωπικότητα που κατά πιθανότητα θα έπαιζε σημαίνοντα ρόλο στην πολιτική ζωή του τόπου, αν δεν είχε τραγικό τέλος στο αεροπορικό δυστύχημα της Κερατέας το 1969

Από τα τέσσερα εικονιζόμενα στελέχη του Συλλόγου στη ζωή βρίσκεται μόνο ο Ηρακλείωτης Δημήτρης Σαρρής.

Α.τ.Κ.

Διαβάστε επίσης:

"google ad"

– Μια ενδιαφέρουσα ημερίδα: “Οι Κρήτες Σπουδαστές την περίοδο της Δικτατορίας” και μία σημαντική παράλειψη

 

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...