19.8 C
Chania
Thursday, April 25, 2024

Ανδρέας Ξανθός: «Επείγουσα αντιμετώπιση της εγκληματικής ρατσιστικής βίας και των κοινωνικών συνθηκών που ευνοούν το ρατσισμό και το φασισμο»

Ημερομηνία:

Η εισήγηση του Ανδρέα Ξανθού στο 9ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ ΡεθύμνουΟ βουλευτής Ρεθύμνου του ΣΥΡΙΖΑ στην εισήγησή του, ζήτησε την άμεση αντιμετώπιηση της βίας που υποκινείται από τον ρατσισμό:
“Έχει νόημα η συζήτηση για ένα αντιρατσιστικό νομοσχέδιο σήμερα ; Σε μια περίοδο έξαρσης των κρουσμάτων ωμής και τυφλής ρατσιστικής βίας και καθημερινών εγκληματικών πράξεων στο όνομα του ρατσιστικού μίσους αλλά και σε μια περίοδο αυξημένης κοινωνικής και πολιτικής επιρροής ενός ανοιχτά ρατσιστικού-φασιστικού μορφώματος όπως η Χρυσή Αυγή, προφανώς υπάρχει λόγος σοβαρός για την επικαιροποίηση και ενίσχυση της αντιρατσιστικής νομοθεσίας.
Ένας σύγχρονος αντιρατσιστικός νόμος λοιπόν δεν έρχεται απλώς να καλύψει τα κενά του προηγούμενου νόμου του 1979 ( εποχή κατά την οποία δεν υπήρχε οργανωμένη ρατσιστική βία στη χώρα) , ούτε είναι ζήτημα αφηρημένου εκσυγχρονισμού  του Δικαίου και συμμόρφωσης με το ευρωπαϊκό νομικό κεκτημένο. Είναι επείγουσα ανάγκη και νομικής θωράκισης της κοινωνίας μας  απέναντι στη βαρβαρότητα και τον αγριανθρωπισμό του ρατσιστικού εγκλήματος   .  Γιατί προφανώς το μείζον ζήτημα είναι η πολιτική αντιμετώπιση της ρατσιστικής και φασιστικής ιδεολογίας, η κοινωνική απονομιμοποίηση του ξενοφοβικού-μισαλλόδοξου λόγου και του  απροκάλυπτα  νεοναζιστικού προσώπου της Χρυσής Αυγής.
Και ποια είναι τα κοινωνικά ερείσματα του «φαινομένου» της Χρυσής Αυγής , ενός κόμματος με εκλεκτικές συγγένειες με την μετεμφυλιακή ακροδεξιά, το παρακράτος  και τη  Χούντα  , αλλά που για πρώτη φορά αποκτά χαρακτηριστικά μαζικού κόμματος και έχει σημαντική επιρροή σε νέα εκλογικά ακροατήρια;
Οι βασικοί λόγοι ανόδου της Χρυσής Αυγής είναι δύο :
1. Η κοινωνική εξαθλίωση και ανασφάλεια λόγω της εντεινόμενης ανεργίας , της ακραίας φτώχειας και της έξαρσης της εγκληματικότητας στα μεγάλα αστικά κέντρα
2. Η διευρυνόμενη ανυποληψία απέναντι στο διαπλεκόμενο ,  πελατειακό και διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα  και η απαξίωση στη συνείδηση των πολιτών της ίδιας της Δημοκρατίας στη χώρα .
Γι’ αυτό ακριβώς το λόγο, αν δεν σταματήσει η σημερινή παραγωγική και  κοινωνική καταστροφή, αν δεν ανατραπεί η μνημονιακή αθλιότητα   και η λογική του «μονόδρομου» της λιτότητας και της κατεδάφισης των εργασιακών -κοινωνικών δικαιωμάτων και , τέλος , αν δεν κρατήσουμε ζωντανή την ελπίδα μιας δημοκρατικής πολιτικής διεξόδου   με προτεραιότητα τις ανάγκες της κοινωνίας , την προστασία των αδύναμων και το δημόσιο συμφέρον, τότε όσες νομικές ρυθμίσεις και να υπάρξουν , το αποκρουστικό πρόσωπο του φασισμού και του νεοναζισμού θα συνεχίσει να μας «δείχνει τα δόντια» του.
Για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ το αναγκαίο αντιρατσιστικό  και αντιφασιστικό μέτωπο πρέπει να είναι συστατικό στοιχείο του αγώνα για την άρση όλων των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων ( ο ρατσισμός είναι κατά βάση η  ιδεολογία της ανισότητας των ανθρώπων),  για την κοινωνική χειραφέτηση και την ανατροπή του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού.    Όμως αυτό που προέχει σήμερα είναι να ενισχύσουμε τα δημοκρατικά αντανακλαστικά της κοινωνίας απέναντι στον πολιτικό υποκινητή του άγριου ρατσιστικού εγκλήματος που είναι η Χρυσή Αυγή. Να αποκαλύψουμε το ρόλο της όχι απλώς ως εγκληματικής αλλά και ως ανοικτά νεοναζιστικής οργάνωσης που προσβλέπει σε ένα σύγχρονο  «ολοκαύτωμα» των μεταναστών , των αριστερών, των ψυχικά ασθενών , των ατόμων με αναπηρία, των ανθρώπων με διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό. Αυτών δηλαδή  που επίσημα οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής αποκαλούν «υπάνθρωπους», «μιάσματα»  και «κοπρίτες».
Η ΝΔ , «κλείνοντας το μάτι» στους ψηφοφόρους της Χ.Α. , υπαναχώρησε στο θέμα της ψήφισης ενός νέου και αυστηρότερου αντιρατσιστικού νομοσχεδίου , «άδειασε» τον Υπουργό Δικαιοσύνης και άφησε το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ έκθετους στην αγωνιώδη προσπάθεια τους να επιδείξουν «δημοκρατική ευαισθησία» και να απενοχοποιηθούν για την αμέριστη στήριξη μιας κυβέρνησης που με την πολιτική της «παράγει» καθημερινά μισαλλοδοξία , ρατσισμό και κοινωνικό εκφασισμό.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ κατέθεσε μια συγκροτημένη νομοθετική πρωτοβουλία που εστιάζει στην καταδίκη αξιόποινων πράξεων με ρατσιστικά χαρακτηριστικά, χωρίς να διακινδυνεύει τον περιορισμό της ελευθερίας της έκφρασης γνώμης.  Επιπλέον προβλέπει ένα αποτελεσματικό πλαίσιο προστασίας των θυμάτων και των μαρτύρων ρατσιστικών εγκλημάτων , που αποτελεί προϋπόθεση για την παραδειγματική καταδίκη των αυτουργών τους.
Η Καναδή συγγραφέας και ακτιβίστρια Ναόμι Κλάιν δήλωσε πρόσφατα ότι η κρίση της Δημοκρατίας,  λόγω της νεοφιλελεύθερης διαχείρισης της οικονομικής κρίσης,  είναι η γενεσιουργός αιτία του φασιστικού φαινομένου στην Ευρώπη και στην Ελλάδα. Γι’αυτό και η απάντηση είναι η ενίσχυση της  Δημοκρατίας, η διεύρυνση της με την ουσιαστική ισοτιμία των πολιτών απέναντι στα βασικά κοινωνικά αγαθά, απέναντι στο δικαίωμα στην εργασία, στη μόρφωση, στην υγεία, στην κοινωνική φροντίδα και στην αξιοπρέπεια”

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Οι Κρητικοί υποψήφιοι ευρωβουλευτές του ΜέΡΑ25

Παρουσιάστηκε χθες στην πλήρη του σύνθεση το ευρωψηφοδέλτιο μάχης...

Κασσελάκης: Δε μας αφορούν οι νεοναζί ψηφοφόροι

Ο Στέφανος Κασσελάκης πέρασε στην αντεπίθεση για το σχόλιο του Νίκου Ρωμανού, ο...

ΜέΡΑ25: Παρουσίασε το ευρωψηφοδέλτιο – Ξεχωρίζουν Βενετσάνου, Γρηγοριάδης, Ρεβενιώτη, Χρανιώτης

Το ευρωψηφοδέλτιο της ενωτικής πρωτοβουλίας ΜέΡΑ25 | Ανατρεπτική Οικολογική Αριστερά για...