23.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Ανείπωτη τραγωδία: Μαρτυρίες ανεβάζουν τους ναυαγούς της Λαμπεντούζα στους 950 | Φωτός

Ημερομηνία:

Άκαρπες παραμένουν οι έρευνες για την ανεύρεση επιζώντων στα ανοιχτά της Λαμπεντούζα με τις ιταλικές αρχές να έχουν καταφέρει να ανασύρουν από τη θάλασσα μόλις 28 ανθρώπους. Μαρτυρίες που έρχονται από τους διασωθέντες κάνουν λόγο ακόμα και για 950 επιβαίνοντες στο μοιραίο αλιευτικό που τα μεσάνυχτα του Σαββάτου βυθίστηκε στην προσπάθεια του να προσεγγίσει την Ιταλία και το «ευρωπαϊκό όνειρο», καθιστώντας την νέα τραγωδία την πλέον πολύνεκρη που έχει σημειωθεί στη Μεσόγειο. Σε υψηλό συναγερμό έχουν τεθεί οι θεσμικές και πολιτικές  αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που έστω κι αργά προσανατολίζονται σε έκτακτες διαβουλεύσεις προς αντιμετώπιση των ευθυνών τους.

Αν και οι καιρικές συνθήκες είναι ευνοϊκές, τα σωστικά συνεργεία δεν εντοπίζουν παρά μόνο κηλίδες πετρελαίου και κομμάτια από το πλοιάριο που ξεκίνησε από τη Λιβύη για να καταλήξει τελικά στο βυθό της Λαμπεντούζα. Χαρακτηριστικό είναι ότι παρά το μέγεθος του ναυαγίου μόλις 24 σοροί έχουν εντοπιστεί και ανασυρθεί μέχρι στιγμής.

Αν και οι αναφορές την Κυριακή έκαναν λόγο για 700 μετανάστες, νέα μαρτυρία επιζώντα ανεβάζει τον αριθμό των επιβαινόντων σε 950. Σύμφωνα με όσα μεταφέρουν στις αρχές οι 28 που κατάφεραν να βγουν ζωντανοί από τον εφιάλτη στο πλοίο επέβαιναν τουλάχιστον 200 γυναίκες αλλά και 50 περίπου παιδιά. Γεγονός που εξηγεί ίσως γιατί δεν είναι δυνατό να εντοπιστούν μαζικά σοροί είναι το ότι σύμφωνα με Μπαγκλαντεσιανό πρόσφυγα που επέβαινε στο πλοίο, περισσότεροι από 300 άνθρωποι ήταν κλειδωμένοιθ από τους δουλέμπορους στα αμπάρια του.  Το να είχαν κλειδωθεί εκατοντάδες στο αμπάρι θα εξηγούσε, όπως αναφέρει ο στρατηγός Αντονίνο Ιράσο της ιταλικής Συνοριοφυλακής, τον μέχρι στιγμής σχετικά μικρό συνολικό αριθμό διασωθέντων και σορών.

Οι ιταλικές Αρχές, όπως είχε αναφέρει και ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσουν τον πραγματικό αριθμό όσων επέβαιναν στο σκάφος. Περιορίζονται μόνο στο ότι το σκάφος είχε χωρητικότητα εκατοντάδων ατόμων -και κατ’ επέκταση, καθώς κατά κανόνα στα πλοία αυτά οι διακινητές στοιβάζουν όσους περισσότερους μπορούν, ακόμη και οι υψηλότερες εκατοντάδες δεν προξενούν έκπληξη.

Στο μεταξύ τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με το μεταναστευτικό φαίνεται να άκουσε η Ευρώπη. Εντός της εβδομάδας προγραμματίζεται Σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών κι Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ δεν αποκλείεται και η σύγκλιση Συνόδου Κορυφής έπειτα από σχετικό αίτημα του Ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι.

Ο ίδιος διαμήνυσε εχθές ότι η Ιταλία δεν μπορεί να μείνει μόνη της στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και κάλεσε την Ευρώπη σύσσωμη να κηρύξει τον «πόλεμο» στους δουλέμπορους του 21ου αιώνα που διακινούν ανθρώπους στην Μεσόγειο.

tvxs.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θλίψη στον Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων για τον θάνατο του Ιωάννη Αρετάκη

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων με ιδιαίτερη θλίψη αποχαιρετά τον...

Προοπτικές ανάπτυξης ποδηλατικού τουρισμού στην Κίσσαμο

Ο ποδηλατικός τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην προσέλκυση υψηλού...

Επίκαιρα θέματα – Έσχατες λύσεις

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Στην ηλικία που είμαι σήμερα...