17.8 C
Chania
Wednesday, April 24, 2024

Ανεβαίνει «ο λογαριασμός» των υποχρεώσεων

Ημερομηνία:

Οι «μαύρες τρύπες» στον ΕΟΠΥΥ, στα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού, στο πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων, καθώς και στη λίστα των προαπαιτούμενων υποχρεώσεων, φέρνουν πιο κοντά τον εφιάλτη λήψης νέων μέτρων, ενώ δεν αποκλείεται να παραταθεί και η παραμονή της τρόικας στην Αθήνα.

Ταυτόχρονα, με δεδομένη την πίεση των ξένων ελεγκτών για απολύσεις, βάσει αυστηρού χρονοδιαγράμματος, μέχρι και το τέλος του 2014, υπό απειλή βρίσκονται οι υπάλληλοι 1.506 φορέων Γενικής Κυβέρνησης, σε ορισμένους εκ των οποίων υπάρχει ο κίνδυνος εφαρμογής του μοντέλου της ΕΡΤ.

Κατά τη χθεσινή συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με την ηγεσία της τρόικας, ανέκυψε ένα νέο πρόβλημα, που αφορά στο έλλειμμα που παρουσιάζει ο ΕΟΠΥΥ, το οποίο μάλιστα αυξάνει επικίνδυνα και εκτός των στόχων που είχαν θέσει από κοινού τα συναρμόδια υπουργεία Εργασίας, Υγείας και Οικονομικών και η τρόικα.

Το συσσωρευμένο έλλειμμα του ΕΟΠΥΥ φτάνει στα ποσό των 2,5 δισ. ευρώ, εκ του οποίου το 1 δισ. ευρώ αποτελεί χρέος που δημιουργήθηκε στο πρώτο πεντάμηνο του 2013.

Οι αυξημένες χρηματοδοτικές ανάγκες του ΕΟΠΥΥ κινδυνεύουν να διευρύνουν το δημοσιονομικό κενό της διετίας 2013-2014, γεγονός που επισήμανε η τρόικα. Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, που συμμετείχε στη συνάντηση με τους ξένους ελεγκτές, υποστήριξε πως «δεν προκύπτουν νέα μέτρα», αλλά δεν εξήγησε πώς θα καλυφθεί το κενό και πώς θα ανακοπεί η αυξητική πορεία του ελλείμματος του ΕΟΠΥΥ.

Οπως είπε, έχει συσταθεί ειδική επιτροπή της τρόικας στο υπουργείο Υγείας, όπου εξετάζονται τα προτεινόμενα ισοδύναμα μέτρα για το έλλειμμα του ΕΟΠΥΥ, αλλά και στο υπουργείο Εργασίας, για τις ανάγκες χρηματοδότησης των ασφαλιστικών ταμείων.

Ακόμη, όσο η τρόικα βλέπει «δημοσιονομικό κενό» για το 2013 και το 2014, τίθεται στην άκρη και η λήψη απόφασης για την πιλοτική μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση.

Μέχρι να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση, δεν μπορεί να υπάρξει και απόφαση για την ελληνική πρόταση μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση, είπε αρμόδιο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ, ενώ συμπλήρωσε πως οι ξένοι ελεγκτές μελετούν ακόμη τα στοιχεία που έχει προσκομίσει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για την απόδοση του ΦΠΑ προ και μετά την αύξηση του συντελεστή από το 13% στο 23%.

Θα επανέλθουν

Τόσο το πρόβλημα του ΕΟΠΥΥ όσο και γενικότερα τα προβλήματα που ανακύπτουν κατά τον έλεγχο, μπορούν να παρατείνουν την παραμονή της τρόικας στην Αθήνα. Ενώ είχε προγραμματιστεί να αναχωρήσουν οι ελεγκτές στις 22 Ιουνίου, ίσως μείνουν και την επόμενη εβδομάδα, μέχρι να λάβουν τις εγγυήσεις για την εφαρμογή των δεκάδων προαπαιτούμενων.

Αύριο, οι επικεφαλής της τρόικας ενδέχεται να συμμετάσχουν στο Eurogroup μαζί με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, και να επιστρέψουν ξανά στην Αθήνα αρχές Ιουλίου.

Το μοντέλο ΕΡΤ

Παρά τις αντιδράσεις που έχουν εκδηλωθεί, το «μοντέλο ΕΡΤ» μπορεί να εφαρμοστεί και σε άλλες ΔΕΚΟ, που κατά την κυβέρνηση έχει προγραφεί η λειτουργία τους, προκειμένου να πιαστούν οι στόχοι των απολύσεων, που θέτει ξεκάθαρα το μνημόνιο.

Με δεδομένη την πίεση της τρόικας για απολύσεις, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, οι επόμενες κινήσεις για απολύσεις προσωπικού θα εκδηλωθούν στους 1.506 Φορείς Γενικής Κυβέρνησης. Σε αυτούς εντάσσονται οι δήμοι όλης της χώρας, οι δημοτικές επιχειρήσεις, τα νοσοκομεία και άλλα υγειονομικά ιδρύματα, διάφορα ινστιτούτα, αθλητικές ομοσπονδίες, λιμενικά ταμεία, ωδεία, το Μέγαρο Μουσικής, ΑΕΙ, ΤΕΙ, ασφαλιστικά ταμεία κ.λπ.

"google ad"

Σύμφωνα με το αναθεωρημένο μνημόνιο που εκδόθηκε το Μάιο, προβλέπεται πως μέχρι το τέλος Ιουνίου (τρέχοντα μήνα) θα πρέπει να τεθούν σε «κινητικότητα» 12.500 υπάλληλοι του Δημοσίου, ενώ επιπλέον 12.500 θα τεθούν σε κινητικότητα μέχρι τον προσεχή Δεκέμβριο.

Το μέτρο αυτό αφορά σε μετακινήσεις υπαλλήλων, μεταθέσεις σε άλλες περιοχές ή μετατάξεις από μία υπηρεσία σε άλλη.Παράλληλα όμως το μνημόνιο προσδιορίζει και το χρονοδιάγραμμα των «κανονικών» απολύσεων υπαλλήλων, δηλαδή κατά τα πρότυπα της ΕΡΤ.

Οι ελεγκτές επιμένουν στο θέμα των απολύσεων

Με βάση το χρονοδιάγραμμα το οποίο έχει καθοριστεί, προβλέπεται πως στη διάρκεια του γ’ τριμήνου (Ιούλιος – Σεπτέμβριος) θα απολυθούν από το Δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα 2.000 υπάλληλοι, ενώ θα ακολουθήσουν ακόμα 2.000 στο δ’ τρίμηνο του 2013, ώστε συνολικά εντός του 2013 οι απολύσεις να φτάσουν σε 4.000 υπαλλήλους. Θα ακολουθήσουν, το 2014, άλλες 11.000 απολύσεις, ώστε οι συνολικές αποχωρήσεις να φτάσουν σε 15.000 στο τέλος του 2014. Οι ρυθμοί αποχωρήσεων το επόμενο έτος θα είναι ανά τρίμηνο, 1.000 υπάλληλοι στο πρώτο, 4.000 στο δεύτερο, 2.000 στο τρίτο και 4.000 υπάλληλοι στο δ’ τρίμηνο.

Εάν υποτεθεί ότι έληξε η υπόθεση της ΕΡΤ και οι περίπου 2.600 υπάλληλοι είναι απολυμένοι, τότε η κυβέρνηση οφείλει, απέναντι στην τρόικα, να βρει άλλους 1.400 μέχρι το τέλος του 2013 και συνολικά άλλους 12.400 υπαλλήλους μέχρι το τέλος του 2014.

Τόσο από το μνημόνιο όσο και από τις επαφές που έχει το οικονομικό επιτελείο και οι άλλοι υπουργοί της κυβέρνησης με την ηγεσία της τρόικας, καθίσταται σαφές ότι οι ελεγκτές εμμένουν στον τομέα των απολύσεων από το δημόσιο τομέα. Είναι μάλιστα ένας από τους τομείς που δεν υποχωρούν και δεν κατανοούν τις αντιδράσεις των υπουργών, ενώ υπενθυμίζεται πως οι διαφωνίες τον περασμένο Μάρτιο καθυστέρησαν επί μακρόν τη συμφωνία και την αποδέσμευση της δόσης του Μαρτίου.

Κατά τη χθεσινή συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΟΙΚ με την τρόικα, οι εκπρόσωποι των δανειστών ενημερώθηκαν για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την ΕΡΤ, μετά την απόφαση του ΣτΕ και τη συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών. Ωστόσο, σύμφωνα με αρμόδιο παράγοντα του ΥΠΟΙΚ, «δεν υπήρξε αντίδραση από την πλευρά της τρόικας για το συγκεκριμένο θέμα».

Ποια είναι τα ανοιχτά θέματα

Με τους επικεφαλής της τρόικας συναντάται στις 6 το απόγευμα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στο Μέγαρο Μαξίμου. Νωρίτερα οι επικεφαλής των δανειστών είχαν έκτακτη εφόλης της ύλης συνάντηση με τον Γιάννη Στουρνάρα και σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών όλα τα θέματα είναι ανοιχτά.

Εκτός του ΕΟΠΥΥ και τις «μαύρες τρύπες» που έχουν δημιουργηθεί εξαιτίας του στον προϋπολογισμό, χθες στη συνάντηση των επικεφαλής της τρόικας με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και τον αναπληρωτή υπουργό, Χρήστο Σταϊκούρα, τέθηκαν επί τάπητος όλα τα θέματα, τα οποία έμειναν ανοιχτά και μετά το τέλος της συνάντησης.

Ειδικότερα:

* Προϋπολογισμός. Ζητήθηκαν νεότερα στοιχεία για την εξέλιξη των εσόδων, τα οποία υστερούν κατά 562 εκατ. ευρώ, στο πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου, αλλά τόσο η καθυστέρηση υποβολής των φορολογικών δηλώσεων όσο και η έναρξη της υλοποίησης της ρύθμισης για τα ληξιπρόθεσμα, δεν δείχνουν βελτιωμένη εικόνα μέχρι και τα μέσα του Ιουνίου.

Παράλληλα, διαπιστώνουν πρόβλημα με τις δαπάνες όλων των ασφαλιστικών ταμείων, αφού στους πρώτους μήνες του έτους έχουν απορροφήσει δυσανάλογα υψηλά ποσά κρατικών επιχορηγήσεων, λόγω των ταμιακών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.

Η ηγεσία του ΥΠΟΙΚ τους διαβεβαίωσε ο προϋπολογισμός θα υλοποιηθεί σύμφωνα με τους στόχους που έχουν τεθεί και πως θα επιτευχθεί από φέτος πρωτογενές πλεόνασμα. Η ηγεσία της τρόικας ζήτησε εφαρμογή όλων των μέτρων που έχουν συμφωνηθεί για την ενίσχυση των εσόδων, ενώ κατέστησε σαφές πως ο ουσιαστικός έλεγχος θα γίνει το φθινόπωρο (που θα έχει «τρέξει» και η ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα) και εάν και τότε παραμένουν οι αποκλίσεις, θα ενεργοποιηθεί η ρήτρα λήψης πρόσθετων μέτρων, που έχει συμπεριληφθεί στο μνημόνιο.

* Αποκρατικοποιήσεις. Συζητήθηκε ο ανασχεδιασμός του προγράμματος, αφού, μετά την αποτυχία της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ, είναι ανέφικτος ο στόχος της συγκέντρωσης των 2,5 δισ. ευρώ εντός του 2013, που προβλέπει το πρόγραμμα.

Πηγή: “Ναυτεμπορική”

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Β. Κασσελάκης: “Ο ξάδερφος μου Στέφανος Κασσελάκης επαναπροσδιορίζει την Αριστερά”

«Πλεονέκτημα και μειονέκτημα το επώνυμό μου», τονίζει ο υποψήφιος...

Κλείνει μεγάλο τμήμα της Ηρώων Πολυτεχνείου λόγω έργων της ΔΕΥΑΧ

Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Χανίων σας ενημερώνει ότι...

Δράσεις ανάδειξης του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου «Kriti»

Η Περιφέρεια Κρήτης και το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, σε...

easyJet: Εξι νέες συνδέσεις με την Κρήτη φέτος – Δύο για Χανιά

Είκοσι δύο νέες συνδέσεις με Ελλάδα προσφέρει αυτό το...