16.8 C
Chania
Thursday, April 25, 2024

Ανησυχία στην αγορά προκαλεί η πτώση στα τουριστικά έσοδα

Ημερομηνία:

Η πτώση που παρατηρήθηκε στις αφίξεις τουριστών (-11%) και στα ταξιδιωτικά έσοδα (-5,6%) κατά το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου είναι το σημείο που προκαλεί τη μεγαλύτερη ανησυχία από τα στοιχεία του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που δημοσιοποίησε χθες η Τράπεζα της Ελλάδος.

Το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2016, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών βελτιώθηκε κατά 189 εκατ. ευρώ και παρουσίασε έλλειμμα 1,6 δισεκ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με την ΤτΕ, οφείλεται στη βελτίωση των ισοζυγίων των πρωτογενών και δευτερογενών εισοδημάτων, ενώ το ισοζύγιο αγαθών και υπηρεσιών κατέγραψε έλλειμμα 2,2 δισ. ευρώ, περίπου στο ίδιο επίπεδο με το αντίστοιχο διάστημα του 2015.

Συνολικά, η αξία των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασε μείωση κατά 22,2%, κυρίως λόγω του περιορισμού των εισπράξεων από υπηρεσίες μεταφορών και η αξία των εισαγωγών μειώθηκε κατά 16,7%.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών παρουσίασε πτώση κατά 432 εκατ. ευρώ, το δίμηνο Ιανουαρίου ? Φεβρουαρίου 2016, λόγω της βελτίωσης όλων των επιμέρους ισοζυγίων. Η μείωση των τιμών του πετρελαίου είχε ως αποτέλεσμα τη σημαντική βελτίωση του ισοζυγίου καυσίμων, ενώ η μείωση των συναλλαγών που αφορούν αγοραπωλησίες πλοίων οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη διεξαγωγή των σχετικών συναλλαγών εκτός του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, μετά την επιβολή των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων.

Τέλος, σημειώνεται ότι οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα και πλοία δεν μεταβλήθηκαν σημαντικά, ενώ οι αντίστοιχες εισαγωγές μειώθηκαν κατά 1,4%.

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών περιορίστηκε, στο δίμηνο, καθώς παρατηρήθηκε μείωση των καθαρών εισπράξεων από μεταφορές, οφειλόμενη επίσης σε μεγάλο βαθμό στους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων. Η εξέλιξη αυτή αντισταθμίστηκε σε μικρό βαθμό από τη βελτίωση των ισοζυγίων ταξιδιωτικών και λοιπών υπηρεσιών.

Φεβρουάριος
Το Φεβρουάριο του 2016, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε έλλειμμα 804 εκατ. ευρώ, μικρότερο κατά 650 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με εκείνο του Φεβρουαρίου του 2015. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται πρωτίστως στη βελτίωση των ισοζυγίων των πρωτογενών και δευτερογενών εισοδημάτων και δευτερευόντως στη μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών. Οι ευνοϊκές αυτές εξελίξεις αντιστάθμισαν τον περιορισμό του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών.

Τουρισμός
Από την άλλη πλευρά, οι συνολικές αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών για το δίμηνο Ιανουαρίου ? Φεβρουαρίου περιορίστηκαν κατά 11% και οι αντίστοιχες εισπράξεις κατά 5,6% στα 294,8 εκατ. ευρώ, γεγονός που προκαλεί ανησυχία στους φορείς του τουριστικού κλάδου.

Είναι χαρακτηριστικό το tweet του προέδρου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Ανδρέα Ανδρεάδη που αναφέρει ότι «τα καμπανάκια για τον τουρισμό δυναμώνουν».

Σημειώνεται ότι η υπάρχουσα εκτίμηση είναι πως το προσφυγικό είναι από τα ζητήματα που επηρεάζουν αρνητικά και οι έρευνες που πραγματοποιεί ο ΣΕΤΕ δείχνουν ότι μία μικρή αύξηση στο ποσοστό των τουριστών σε βασικές αγορές (Γερμανία, Βρετανία, ΗΠΑ), οι οποίοι δείχνουν να αποφεύγουν την Ελλάδα λόγω της εικόνας που υπάρχει όσον αφορά στη διαχείριση του προσφυγικού.

Αξίζει επίσης να επισημανθεί ότι τα στοιχεία του Φεβρουαρίου παρουσιάζουν ακόμη μεγαλύτερη πτώση. Συγκεκριμένα, οι εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες περιορίστηκαν κατά 6,6%, ενώ οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών μειώθηκαν κατά 14,9%.

imerisia.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ποδηλατοπορεία από τα σχολεία της Κοραή

Στην ποδηλατοπορεία με την οποία θα κλείσουν οι εκδηλώσεις...

Λαϊκή Συσπείρωση Πλατανιά: Να επαναλειτουργήσει το Μουσείο Αλιείας στο Κολυμπάρι

Ερώτημα σχετικά με το Μουσείο Αλιείας στο Κολυμπάρι καταθέτει...

Β. Κασσελάκης: “Ο ξάδερφος μου Στέφανος Κασσελάκης επαναπροσδιορίζει την Αριστερά”

«Πλεονέκτημα και μειονέκτημα το επώνυμό μου», τονίζει ο υποψήφιος...

Κλείνει μεγάλο τμήμα της Ηρώων Πολυτεχνείου λόγω έργων της ΔΕΥΑΧ

Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Χανίων σας ενημερώνει ότι...