13.8 C
Chania
Tuesday, March 19, 2024

Ανθρώπινος εξευτελισμός του πρύτανη της ΑΣΟΕΕ εις το όνομα των καταλήψεων – Έντονες αντιδράσεις από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Ημερομηνία:

Έντονες αντιδράσεις προκαλεί η φωτογραφία που δημοσιεύτηκε σε γνωστό ιστότοπο του αντιεξουσιαστικού χώρου από την εισβολή αγνώστων στο γραφείο του πρύτανη της ΑΣΟΕΕ, Δημήτρη Μπουραντώνη.

Την Παρασκευή, σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου, αναρτήθηκε φωτογραφία που δείχνει σοκαρισμένο τον πρύτανη να δέχεται τραμπούκικη επίθεση, ενώ οι βάνδαλοι του κρέμασαν από τον λαιμό ταμπέλα που έγραφε «αλληλεγγύη στις καταλήψεις».

Οπως φαίνεται ξεκάθαρα στη φωτογραφία, ο ένας κουκουλοφόρος κρατά με το ζόρι τον πρύτανη στην καρέκλα και ο άλλος του περνάει την ταμπέλα στο λαιμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κουκουλοφόροι έπιασαν τον Πρύτανη απo τον λαιμό απειλώντας ακόμα και τη ζωή του και στη συνέχεια διέλυσαν τα πάντα στο γραφείο του .

Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η «Πρωτοβουλία μαχητικής αλληλεγγύης».

«Ευχαριστούμε τον πρύτανη που έδειξε την αλληλεγγύη του με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο» γράφουν στην ανακοίνωσή τους οι δράστες της επίθεσης. «Η συγκεκριμένη παρέμβαση αποτελεί μία δράση στα πλαίσια του πανελλαδικού καλέσματος αλληλεγγύης για έναν Οκτώβρη υπεράσπισης των καταλήψεων» αναφέρουν παράλληλα.

Πιο αναλυτικά, σε κείμενο που αναρτήθηκε στο indymedia αναφέρονται τα εξής:

Το πρωί της Πέμπτης 29/10 πραγματοποιήσαμε παρέμβαση/εκκένωση του γραφείου του πρύτανη της ΑΣΟΕΕ, Δημήτρη Μπουραντώνη. Η συγκεκριμένη παρέμβαση αποτελεί μία δράση στα πλαίσια του πανελλαδικού καλέσματος αλληλεγγύης για έναν Οκτώβρη υπεράσπισης των καταλήψεων.

Επιλέξαμε να στοχοποιήσουμε τον νυν πρύτανη της ΑΣΟΕΕ γιατί μέσα από τον τότε θεσμικό του ρόλο ήταν συνυπεύθυνος στην εκκένωση της κατάληψης Βανκβούβερ Απαρτμάν και του αυτοδιαχειριζόμενου στεκιού ΑΣΟΕΕ. Ο Δημήτρης Μπουραντώνης εκμεταλλευόμενος τη θέση που τότε κατείχε ως αντιπρύτανης, υπήρξε μέλος εκείνου του διοικητικού προσωπικού που ασκούσε πιέσεις στις κατασταλτικές αρχές προκειμένου να πραγματοποιήσουν τις παραπάνω εκκενώσεις. Είναι ο ίδιος που εκμεταλλευόμενος την “ακαδημαϊκή αυθεντία” του φροντίζει να αφήνει παντού το νεοφιλελεύθερο στίγμα του στον δημόσιο διάλογο, μέσα από άρθρα και συγγράμματα στα οποία υπεραμύνεται της ευρωενωσιακής πολιτικής και της δολοφονικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ. Είναι ο ίδιος που αποτελεί κομμάτι μιας συντηρητικής ακαδημαϊκής κοινότητας που οραματίζεται έναν εξευρωπαισμό των πανεπιστημίων στα πρότυπα αποστειρωμένων και επιτηρούμενων ιδρυμάτων. Είναι ο ίδιος που εμπλέκεται σε ύποπτες αναθέσεις ερευνητικών προγραμμάτων σε οργανισμούς και εταιρίες για αμισθί παροχή πνευματικής εργασίας που συνεπάγεται την εκμετάλλευση φοιτητών/τριων που ασκούν την πρακτική τους.

Η περίπτωση της ΑΣΟΕΕ δεν αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό. Είναι κομμάτι μιας συνολικότερης έκφρασης και υλοποίησης του παραπάνω οράματος αναφορικά με τα πανεπιστημιακά ιδρύματα. Στην ίδια λογική εντάσσονται, πάρα τις επιμέρους ιδιαιτερότητες τους, και οι εκκενώσεις των καταλήψεων Terra Incognita και Rosa Nera, αλλά και παλιότερα, επί Σύριζα, της κατάληψης Τερμίτα.

Η επιλογή της προσωπικής στοχοποίησης ανθρώπων που από τον θεσμικό τους ρόλο-αξίωμα διεκπεραιώνουν τα σχέδια της εκάστοτε κρατικής πολιτικής και των κατασταλτικών σχεδιασμών που περιλαμβάνουν, αποτελεί κομμάτι μιας μαχητικής στρατηγικής. Στην προκειμένη, μαχητική στρατηγική υπεράσπισης των καταλήψεων συνιστά πρόκληση διαρκούς πολιτικού κόστους με την κάλυψη χαμένου εδάφους στο πεδίο του κοινωνικού ανταγωνισμού με κατεύθυνση την ανατροπή των εις βάρος μας πολιτικών-κοινωνικών συσχετισμών. Επιπλέον συνιστά και προσωπικό κόστος για συγκεκριμένα πρόσωπα με συγκεκριμένες ευθύνες ώστε ένα κομμάτι της ανασφάλειας που σπέρνουν να επιστρέφει σε αυτούς.

Ο βανδαλισμός και η εκκένωση του γραφείου του Μπουραντώνη είναι μία απάντηση σε μια λογική ελάχιστης αναλογίας στην πρακτική της κατ’ εξακολούθηση παραβίασης και εκκένωσης των δικών μας χώρων.

Ανεξάρτητα από τη πολιτική μας στήριξη στο συγκεκριμένο κάλεσμα θεωρούμε ότι οι οργανωμένες καμπάνιες δράσεις με συγκεκριμένη πολιτική στόχευση και στρατηγική μπορούν υπό συνθήκες να αποτελέσουν όχι μόνο αναχώματα στην κρατική καταστολής αλλά και εφαλτήρια αναρχικής αντεπίθεσης.

"google ad"

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ

ΑΝΑΡΧΙΚΗ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ

ΚΑΜΙΑ ΕΚΚΕΝΩΣΗ ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΗ

ΥΓ. Ευχαριστούμε τον πρύτανη που έδειξε την αλληλεγγύη του με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο.

Πρωτοβουλία μαχητικής αλληλεγγύης

Μ. Χρυσοχοϊδης: “Όπως και με τη Χρυσή Αυγή ο φασισμός δεν θα περάσει”

Έντονη ήταν η αντίδραση από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και από την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

«Η Ελλάδα ανατριχιάζει. Από τον προπηλακισμό ενός πρύτανη και την ανάρτηση φωτογραφίας, που τον δείχνει καταβεβλημένο με μια επιγραφή σαν θηλιά που βρωμίζει τη λέξη αλληλεγγύη.

Ταμπέλες κρέμαγαν οι χιτλερικοί στους Εβραίους και στους αντάρτες.

Οι δημοκράτες αγανακτούν. Όσοι τους ανέχονται, όσοι τους ανέχθηκαν καιρός να αναθεωρήσουν και να θυμώσουν.

Οι δράστες θα επικηρυχθούν. Η απάντηση είναι μία και μοναδική. Όπως και με τη Χρυσή Αυγή ο φασισμός δεν θα περάσει» επισημαίνει ο Μ. Χρυσοχοΐδης.

«Η εικόνα του Πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών που κυκλοφόρησε σήμερα από την εισβολή κουκουλοφόρων στο γραφείο του είναι αποτρόπαια» σημειώνει από την πλευρά της η Ν. Κεραμέως και προσθέτει:

«Η κυβέρνησή μας αποκατέστησε το άσυλο στην πραγματική του έννοια, προβλέποντας την αυτεπάγγελτη επέμβαση των αρχών για κάθε αξιόποινη πράξη που λαμβάνει χώρα στο Πανεπιστήμιο. Και ο νόμος θα εξακολουθήσει να εφαρμόζεται μέχρι και οι τελευταίες φασιστικές ομάδες να εκδιωχθούν από τα Πανεπιστήμιά μας.

Όσοι νομίζουν ότι με τραμπουκισμούς, φασισμό και άσκηση βίας θα τρομοκρατήσουν τον ακαδημαϊκό χώρο και θα μείνουν ατιμώρητοι, πλανώνται πλάνη οικτρά.

Και όσοι από τον ακαδημαϊκό χώρο επιδεικνύουν ανοχή στην παραβίαση του Πανεπιστημιακού ασύλου και την καταπάτηση της ακαδημαϊκής ελευθερίας, οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Καλούμε όλα τα κόμματα να καταδικάσουν τον προπηλακισμό του Πρύτανη.

Η Ελληνική Αστυνομία θα κάνει το καθήκον της, ώστε οι δράστες να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη.

Αδιαπραγμάτευτος στόχος μας, Πανεπιστήμια ελεύθερα, ασφαλή, σύγχρονα, εξωστρεφή, μακριά από νοσηρά φαινόμενα που δεν έχουν καμία θέση στον ακαδημαϊκό χώρο».

«Πρακτικές που εξευτελίζουν την ανθρώπινη ύπαρξη»

«Ο ΣΥΡΙΖΑ καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τις αθλιότητες που διέπραξε ομάδα αυτόκλητων “τιμωρών”, σε βάρος του πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών» αναφέρει η Επιτροπή Παρακολούθησης και Ελέγχου Κοινοβουλευτικού Έργου (ΕΠΕΚΕ) Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ.

«Οι νέες και οι νέοι στη χώρα μας δεν καταφεύγουν σε τραμπουκισμούς και σε διαπόμπευση προσώπων και μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας για να επιτύχουν τους στόχους τους. Αλίμονο! Αυτές είναι ενέργειες που ταιριάζουν σε μιμητές βιαιοτήτων και αστυνομικών πρακτικών της δεκαετίας του ’60.

Η νεολαία δυναμώνει τους αγώνες της απέναντι στην κυβερνητική πολιτική που πλήττει τα μορφωτικά και εργασιακά της δικαιώματα.

Πρακτικές σαν και αυτή, που εξευτελίζουν την ανθρώπινη ύπαρξη, που δυσφημούν το φοιτητικό κίνημα και εντάσσονται -ως μορφή και περιεχόμενο- αποκλειστικά και μόνο στο οπλοστάσιο της ακροδεξιάς, δεν έχουν καμία δικαιολογία και μας βρίσκουν αποφασιστικά αντίθετους» καταλήγει η ΕΠΕΚΕ.

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ρωσία: Ο Πούτιν ξανά πρόεδρος με 88% των ψήφων – Εξασφάλισε πέμπτη θητεία

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν συγκέντρωσε το 87,97% των ψήφων στην εκλογική διαδικασία...

«Τσουνάμι» στο Μαξίμου από το «Newsletter Gate» – Κατατέθηκε η πρώτη αγωγή κατά του Ελληνικού Δημοσίου

Χιονοστιβάδα εξελίξεων έρχεται για την κυβέρνηση μετά τη «θυσία» του...