19.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Ανοικτή Επιστολή στους φίλους Ευρωπαίους…

Ημερομηνία:

Φίλοι Ευρωπαίοι,

Τον τελευταίο καιρό, μας πιέζετε αφόρητα για κάποιες οικονομικές οφειλές που έχουμε απέναντί σας. Και είναι γεγονός, ότι σας οφείλουμε…Τα πώς και τα γιατί, δεν είναι της παρούσης… Όμως, σκεφτήκατε άραγε ποτέ, τί οφείλετε εσείς σε εμάς τους `Ελληνες; Ασφαλώς όχι, μιας και δεν σας τo επιτρέπει ο οιηματικός χαρακτήρας σας που εκπορεύεται από τις κίβδηλες αξίες του χρήματος και των όπλων, στα οποία υπερέχετε από εμάς. Θα σας τα υπενθυμίσουμε όμως, εμείς.

Λοιπόν:

1. Μας οφείλετε το όνομα του γεωγραφικού χώρου στον οποίο κατοικείτε, μιας κι εμείς σας μάθαμε πως λέγεται: “Ευρώπη”!

2. Μας οφείλετε τις δεκάδες χιλιάδες ελληνικές λέξεις που έχετε εντάξει στην καθομιλουμένη γλώσσα σας, αλλά και στη γλώσσα των Επιστημών σας. Τούτες, εάν σας απαγορέψουμε να χρησιμοποιείτε, θα συνεννοείσθε με βρυχηθμούς μεταξύ σας, όπως την μακρινή εκείνη εποχή που εμείς χτίζαμε Παρθενώνες, κι εσείς κατοικούσατε σε δέντρα και σπηλιές…

3. Μας οφείλετε τον πολιτισμό σας, καθώς, ετερόφωτοι εσείς, πήρατε φως από τον αείφωτο πνευματικό φάρο του αθάνατου ελληνικού πνεύματος. Το μαρτυρούν οι δικοί σας, από τα πολύ παλιά χρόνια μέχρι σήμερα, οι οποίοι, είπαν: Ο Λατίνος Κικέρων (106 π.Χ.- 43 π.Χ.): «Όλα είναι Ελληνικά (Όλα προέρχονται από τους `Ελληνες)». Ο Ρωμαίος Οράτιος (65 π.Χ. – 8 π.Χ.): «Παρ’ ότι η Ελλάς κατακτήθηκε, αυτή νίκησε τον κατακτητή και εισήγαγε τις τέχνες στο απολίτιστο Λάτιο…». Ο Γάλλος διαφωτιστής Βολταίρος (1694–1778): «Υπερασπιστείτε την Ελλάδα, διότι σε αυτήν οφείλουμε τα φώτα μας, τις επιστήμες και όλες μας τις αρετές…». Ο Φρειδερίκος ΙΙ (1712-1786) Βασιλιάς της Πρωσίας:

«…Είμαστε παιδιά των Ελλήνων…». Ο Γερμανός ιστορικός Johann Joachim Winckelmann (1717-1768): «…Ο μόνος τρόπος για εμάς να γίνουμε σπουδαίοι ή ακόμη και απαράμιλλοι, αν αυτό είναι δυνατό, είναι να μιμηθούμε τους Έλληνες…». Ο Γερμανός φιλόσοφος Johann Gottfried von Herder (1744-1803): « Όπως τα λουλούδια στολίζουν τη γη και τα αστέρια τον ουρανό, έτσι και η Ελλάδα  [στολίζει] τον κόσμο…».

Ο Γάλλος αναγεννησιακός ποιητής Francois Rabelais (1744-1803): «Είναι ντροπή να αποκαλούνται “μορφωμένοι” αυτοί που δεν μελετούν τους αρχαίους Έλληνες συγγραφείς…». Ο μισέλληνας (τύπου Σόϊμπλε) Γερμανός ιστορικός Φρίντριχ Σίλερ (1759 -1805): « Καταραμένε Έλληνα ανακάλυψες τα πάντα: Φιλοσοφία, Γεωμετρία, Φυσική, Αστρονομία, Ιατρική, Δημοκρατία….Δεν άφησες τίποτα για εμάς…»

Ο Γάλλος Συγγραφέας Βίκτωρ Ουγκώ (1802-1855): «…Κόσμος είναι η Ελλάδα που διαστέλλεται. Η Ελλάδα είναι ο κόσμος που συστέλλεται….».

Ο Ρώσος Συγγραφέας Λέων Τολστόι (1828-1910): «…Δίχως Ελληνικές σπουδές, δεν υπάρχει εκπαίδευση…». Ο Ισπανός (Βάσκος) πολιτικός Φεντερίκο Σαγκρέντο (1921-1998): «…Ο δυτικός πολιτισμός μας, γεννήθηκε στην Ελλάδα….Οι Ρωμαίοι συνήθιζαν να λένε πως η Ελλάς ήταν η μητέρα κάθε γνώσης και τούτη η αλήθεια δεν έχει αλλάξει από τότε…». Η μεγάλη Γαλλίδα ελληνίστρια Ζακλίν ντε Ρομιγύ (1913-2010): «Το δημοκρατικό ιδεώδες, το ιδεώδες της δικαιοσύνης, της ανοχής και του ανθρωπισμού δεν θα είχαν ίσως φθάσει ως εμάς, αν η Ελλάδα δεν τους είχε προσδώσει την ομορφιά…».

4. Μας οφείλετε τις (ανεκτίμητης αξίας) αρχαιότητές μας: Φίλοι Γερμανοί, επιστρέψατέ μας τα 8.500 αρχαία αντικείμενα που μας έκλεψαν οι ναζί στρατιώτες σας, κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Φίλοι Αυστριακοί, συμμετείχατε κι εσείς στην κλοπή εκείνη, και οφείλετε να επιστρέψετε τις αρχαιότητες που κατέχετε. Φίλοι Γάλλοι, επιστρέψατέ μας τις αρχαιότητές μας που κρατάτε αιχμάλωτες στο Μουσείο του Λούβρου και σε άλλα Μουσεία σας. Φίλοι `Αγγλοι, επιστρέψατέ μας τα μάρμαρα της ζωφόρου του Παρθενώνα, που έκλεψε ο δικός σας Λόρδος `Ελγιν. Καιρός να επιστρέψουν όλα τα παραπάνω, στην πατρώα Γη. Και βάλετε στα Μουσεία σας, τα στοιχεία του δικού σας πολιτισμού…

5. Μας οφείλετε φίλοι Γερμανοί, (έντοκο) το αναγκαστικό δάνειο που σας δώσαμε στην κατοχή, μαζί με την αξία του χρυσού που μας υφαρπάξατε. Μας οφείλετε και τις αποζημιώσεις για τα δεκάδες χιλιάδες αθώα θύματα της δικής σας ναζιστικής θηριωδίας. Το αίμα των θυμάτων αυτών αιωρείται στον αιθέρα της Γης, και θα βαραίνει εσαεί εσάς και τα παιδιά σας!
Φίλοι Ευρωπαίοι: Βάλετε στους δίσκους της πλάστιγγας της Δικαιοσύνης και της Ιστορίας αυτά που σας οφείλουμε, και αυτά που μας οφείλετε. Θα δείτε ότι ο δίσκος των δικών σας οφειλών θα είναι ασήκωτος! Δεν σας τιμά λοιπόν, η συνέχιση του ανίερου Οικονομικού Πολέμου που μας έχετε κηρύξει!

Υ.Γ. Όχι, δεν κάνω πολιτική. Δεν έχω την αρμοδιότητα. Εκφράζω κάποιες απόψεις ως απλός Έλληνας πολίτης, με τις οποίες είμαι σίγουρος ότι συνηγορούν τα εκατομμύρια των Ελλήνων, εντός και εκτός Ελλάδας.

Με Τιμή

"google ad"

Γιάννης Θ. Πολυράκης
Διδάκτωρ Φιλοσοφίας Α.Π.Θ.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Συλλογές Άρθρων
Επιλεγμένα άρθρα από όλο το Internet | Συλλέγουμε τα καλύτερα άρθρα, θέσεις και απόψεις από διάφορα sites και blogs. Τα αναδημοσιεύουμε στην ιστοσελίδα του "Α.τ.Κ." αναφέροντας πάντα την πηγή και τον συντάκτη. | Κάντε like τον "Α.τ.Κ." στην facebook σελίδα του και ακολουθήστε τον λογαριασμό του στο twitter | Περισσότερα άρθρα εδώ

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...