18.8 C
Chania
Thursday, April 25, 2024

Ανοιχτή Βουλή για ΕΡΤ και λίστα Λαγκάρντ ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Ημερομηνία:

Την απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής να απορρίψει το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ να παραμείνει ανοικτό το Κοινοβούλιο το καλοκαίρι κατήγγειλαν οι βουλευτές του σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησαν χθες. Για τον ΣΥΡΙΖΑ, το Κοινοβούλιο πρέπει να μείνει ανοιχτό έως ότου ολοκληρωθούν οι εργασίες της προκαταρκτικής επιτροπής για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ και να έρθει προς ψήφιση το σχέδιο νόμου για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση.

Ειδικότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε στη Διάσκεψη ότι δεν πρέπει να ξεκινήσουν θερινά τμήματα όσο είναι σε εκκρεμότητα οι προτάσεις νόμων των κομμάτων για την ακύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που ακυρώνουν το κλείσιμο της ΕΡΤ.
Τόνισε παράλληλα την ανάγκη να ολοκληρωθεί η έρευνα της προκαταρκτικής επιτροπής για τη λίστα Λαγκάρντ (σ.σ. η κυβέρνηση προγραμματίζει η πρόταση της Επιτροπής να συζητηθεί στις 9 Ιουλίου), ενώ υπάρχει και το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων για την οικονομία.
Από την πλευρά τους, οι κυβερνητικοί παράγοντες επσήμαναν ότι τη Δευτέρα ολοκληρώνεται το 15μερο μέσα στο οποίο πρέπει να στείλει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους την έκθεσή του για την ακύρωση της ΠΝΠ για την ΕΡΤ και αφού παρέλθει αυτή η ημερομηνία, θα αποφασίσουν τι θα κάνουν.
«Δυστυχώς η Βουλή λειτουργεί κατ’ αντιστοιχία με την πολιτική ζωή», σχολίασε ο Γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Βούτσης, επισημαίνοντας ότι την επόμενη εβδομάδα η Βουλή δεν έχει ούτε ένα νομοσχέδιο για να ψηφίσει!
Η ακύρωση της ΠΝΠ, εκτίμησε ο Ν. Βούτσης, δεν χρειάζεται καν έκθεση του ΓΛΚ διότι πρόκειται για επαναφορά στην προτεραία κατάσταση, η οποία έχει ήδη υπολογιστεί στον προϋπολογισμό. Αντίθετα, συνέχισε, η ΠΝΠ που κλείνει την ΕΡΤ έχει αρνητικές επιπτώσεις στον προϋπολογισμό.
«Η κυβερνητική πλειοψηφία αντιστοιχίζει την αντίληψη του λαού με την λειτουργία της Βουλής. Θα αντιταχθούμε με όλους τους τρόπους που μπορούμε για να μην λύνονται τα θέματα μεταξύ διαπλοκής και αδιαφάνειας», τόνισε ο γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.
Σε μια παράλληλα εξέλιξη, με ψήφους 7 κατά, έναντι 6 υπέρ, απορρίφθηκε από την προκαταρκτική επιτροπή το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ να κληθεί εκ νέου ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Την απόρριψη του αιτήματος ψήφισαν οι βουλευτές της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Β. Οικονόμου, ενώ την υπερψήφισαν όλοι οι βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Σημειώνεται ότι ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ είχε αργήσει να προσέλθει και ενημερώθηκε για το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ από τον πρόεδρο της Επιτροπής Χρ. Μαρκογιαννάκη και τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Π. Ρήγα.
Στη συνεδρίαση σημειώθηκε έντονη αντιπαράθεση με τους βουλευτές από Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ να απορρίπτουν την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζοντας ότι κανένα νέο στοιχείο δεν προέκυψε από την πραγματογνωμοσύνη της ειδικής υπηρεσίας της ΕΛΑΣ στους υπολογιστές του υπουργείου Οικονομικών. Η αντίδραση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Ζ. Κωνσταντοπούλου ήταν έντονη, καταγγέλλοντας μεθόδευση των δύο κομμάτων που συγκυβερνούν για να κλείσει η υπόθεση.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν το απόγευμα της Πέμπτης, οι τρεις εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ που συμμετέχουν στις κοινοβουλευτικές εργασίες για τη διερεύνηση της λίστας Λαγκάρντ, εξαπέλυσαν επίθεση στην κυβερνητική πλειοψηφία που απέρριψε το αίτημα για νέα κλήση Βενιζέλου. Οι τρεις βουλευτές, δήλωσαν ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ η διερεύνηση της υπόθεσης μένει ανοικτή, ενώ δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να καταθέσουν πρόταση στην Ολομέλεια της Βουλής για συζήτηση διεύρυνσης του κατηγορητηρίου και κατά του Ευάγγελου Βενιζέλου.

tvxs.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στρατόπεδο Μαρκοπούλου: Ένας χρόνος μετά

Η Πρωτοβουλία Χανιωτών για το Στρατόπεδο Μαρκοπούλου με ανακοίνωσή...

Οι Κρητικοί υποψήφιοι ευρωβουλευτές του ΜέΡΑ25

Παρουσιάστηκε χθες στην πλήρη του σύνθεση το ευρωψηφοδέλτιο μάχης...

Κασσελάκης: Δε μας αφορούν οι νεοναζί ψηφοφόροι

Ο Στέφανος Κασσελάκης πέρασε στην αντεπίθεση για το σχόλιο του Νίκου Ρωμανού, ο...