16.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Ανοιχτή επιστολή Τομάς Πικετί, Τζέφρι Σακς και άλλων διακεκριμμένων οικονομολόγων προς Μέρκελ: Ζητούν να αναλάβει τις ιστορικές της ευθύνες και γενναία διαγραφή χρέους για την Ελλάδα

Ημερομηνία:

Διακεκριμένοι οικονομολόγοι, όπως ο Τομά Πικετί και ο Τζέφρι Σακς, ενώνουν τις φωνές τους με μισό εκατομμύριο Ευρωπαίους, υπογράφοντας το ψήφισμα για «όχι» στη λιτότητα και διαγραφή χρέους, μέσω της πανευρωπαϊκής εκστρατείας της Avaaz.

Οι κορυφαίοι επιστήμονες στέλνουν επιστολή στην Άνγκελα Μέρκελ να αναλάβει τις ιστορικές της ευθύνες και να ηγηθεί της Ευρώπης δίνοντας μια ανάσα στην Ελλάδα. Σε διαφορετική περίπτωση προειδοποιούν ότι τα αποτελέσματα θα είναι καταστροφικά για τη χώρα, την Ευρώπη και ολόκληρο τον κόσμο.

Αναλυτικά η επιστολή την οποία δημοσιεύει αποκλειστικά η «Εφημερίδα των Συντακτών»:

«Αξιότιμη κυρία Καγκελάριε της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ

Η ατελείωτη λιτότητα που επιβάλλει η Ευρώπη στον ελληνικό λαό απλά δεν λειτουργεί. Τώρα η Ελλάδα είπε ένα ηχηρό “όχι άλλο”.

Όπως γνώριζε από πριν το μεγαλύτερο κομμάτι του κόσμου, οι οικονομικές απαιτήσεις που είχε η Ευρώπη διέλυσαν την ελληνική οικονομία, οδήγησαν σε τεράστια ανεργία, μία κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος, έκαναν την κρίση εξωτερικού χρέους ακόμη χειρότερη, με το πρόβλημα του χρέους να κλιμακώνεται στο 175% του ΑΕΠ, το οποίο δεν μπορεί να αποπληρωθεί.

Η οικονομία είναι αυτή τη στιγμή κατεστραμμένη με τα φορολογικά έσοδα να βυθίζονται, την παραγωγή και την εργασία σε ύφεση και τις επιχειρήσεις να έχουν στερέψει από κεφάλαια.

Οι ανθρωπιστικές επιπτώσεις υπήρξαν κολοσσιαίες – 40% των παιδιών ζουν τώρα σε καθεστώς φτώχειας, η παιδική θνησιμότητα φθάνει στα ύψη και η ανεργία των νέων αγγίζει το 50%. Η διαφθορά, η φοροδιαφυγή και η κακή οικονομική διαχείριση των προηγούμενων ελληνικών κυβερνήσεων βοήθησαν στο να δημιουργεί το πρόβλημα του χρέους.

Οι Έλληνες έχουν συμμορφωθεί αρκετά με τις απαιτήσεις της Μέρκελ για λιτότητα -έκοψαν μισθούς, έκαναν περικοπές κρατικών δαπανών, πετσόκοψαν συντάξεις, έκαναν ιδιωτικοποιήσεις και απορρύθμιση και αύξησαν τους φόρους.

Αλλά τα τελευταία χρόνια αυτά τα αποκαλούμενα προγράμματα προσαρμογής που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα κατάφεραν μόνο να δημιουργήσουν μία Μεγάλη Ύφεση παρόμοια με την οποία δεν έχει δει η Ευρώπη από το 1929-1933. Το φάρμακο που δόθηκε από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών και τις Βρυξέλλες έχει προκαλέσει αφαίμαξη στον ασθενή, δεν θεράπευσε την αρρώστια.

Μαζί παροτρύνουμε την καγκελάριο Μέρκελ και την Τρόικα να εξετάσουν μια διορθωμένη πορεία ώστε να αποφευχθεί περαιτέρω καταστροφή και να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη. Αυτή τη στιγμή, η ελληνική κυβέρνηση πιέζεται να βάλει ένα όπλο στο κεφάλι της και να τραβήξει την σκανδάλη. Δυστυχώς η σφαίρα δεν θα σκοτώσει μόνο το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρώπη. Οι παράπλευρες απώλειες θα σκοτώσουν την ευρωζώνη ως φάρο ελπίδας, δημοκρατίας και ευημερίας και θα οδηγήσουν σε μεγάλης εμβέλειας επιπτώσεις σε όλο τον κόσμο.

Στη δεκαετία του 1950 η Ευρώπη ιδρύθηκε πάνω στο πλαίσιο της «συγχώρεσης» παλαιών χρεών, κυρίως της Γερμανίας, κάνοντας τεράστια συνεισφορά στην μεταπολεμική οικονομική ανάπτυξη και ειρήνη. Σήμερα πρέπει να αναδιαρθρώσουμε και να μειώσουμε το ελληνικό χρέος, να δώσουμε στην οικονομία χώρο να ανασάνει, να ανακάμψει και να επιτρέψουμε στην Ελλάδα να αποπληρώσει ένα μικρότερο χρέος για μια μεγάλη χρονική περίοδο. Τώρα είναι η ώρα για επανεξετάσουμε ανθρώπινα το τιμωρητικό και αποτυχημένο πρόγραμμα λιτότητας των πρόσφατων ετών και να συμφωνήσουμε σε μια μεγάλη μείωση των χρεών την Ελλάδα σε συνδυασμό με τις μεταρρυθμίσεις που είναι αναγκαίες για τη χώρα.

Το μήνυμά μας είναι ξεκάθαρο, σας παροτρύνουμε να αναλάβετε ηγετική δράση ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα και τη Γερμανία και, επίσης, για τον κόσμο. Η Ιστορία θα σας θυμάται για τις πράξεις σας αυτή την εβδομάδα. Περιμένουμε και βασιζόμαστε σε εσάς να κάνετε τα θαρραλέα και γενναιόδωρα βήματα προς την Ελλάδα που θα εξυπηρετήσουν την Ευρώπη για τις επόμενες γενιές.

Με εκτίμηση,

"google ad"

Χάινερ Φλάσμπεκ, πρώην γενικός γραμματέας στο γερμανικό υπουργείο Οικονομίας

Τομά Πικετί, καθηγητής Οικονομικών στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο του Παρισιού

Τζέφρι Σακς, καθηγητής βιώσιμης ανάπτυξης, καθηγητής Πολιτικών και Διαχείρισης Υγείας και διευθυντή του Ινστιτούτου της Γη στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια

Ντάνι Ρόντρικ, Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής Οικονομίας του Ιδρύματος Φορντ στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ

Σάιμον Ρεν Λιούις, Καθηγητής Οικονομικής Πολιτικής, Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης»

Εφημερίδα των Συντακτών

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ