15.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να προσφύγει εναντίον της Γερμανίας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Ημερομηνία:

Το ενδεχόμενο ακόμη και προσφυγής εναντίον της Γερμανίας, με «διαδικασία επί παραβάσει», για την υπόθεση της αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ (PSPP), αφήνει ανοιχτό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με πληροφορίες του περιοδικού Der Spiegel.

Όπως αναφέρει στο αυριανό τεύχος του το Spiegel, η απόφαση που εξέδωσε την περασμένη Τρίτη το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο, κρίνοντας «εν μέρει αντισυνταγματικό» το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ κατά το διάστημα 2015-2018, μπορεί να έχει «δυσάρεστες συνέπειες» για το Βερολίνο, εφόσον η γερμανική κυβέρνηση παραβιάσει κατά την εφαρμογή της το δίκαιο της Ένωσης.

Οι γερμανοί ανώτατοι δικαστές απέρριψαν με την απόφασή τους προηγούμενη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για το ίδιο θέμα, επισημαίνοντας μάλιστα ότι «δεν μπορούν πλέον να την κατανοήσουν», γεγονός το οποίο έχει προκαλέσει αντιδράσεις στις Βρυξέλλες, επισημαίνει το περιοδικό.

«Το γεγονός ότι η Καρλσρούη τοποθετείται απέναντι από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και υπονομεύει το κύρος του ευρωπαϊκού δικαίου αποτελεί μακροπρόθεσμα σοβαρό σφάλμα», δηλώνει στο Spiegel o επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωκοινοβούλιο Μάνφρεντ Βέμπερ (CSU). «Κυβερνήσεις όπως αυτή της Πολωνίας θέτουν υπό αμφισβήτηση την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και στο μέλλον, όταν δεν θα τους αρέσει το δίκαιο της Ε.Ε., θα παραπέμπουν στην Καρλσρούη. Έχουμε κάθε λόγο λοιπόν να ενισχύσουμε και όχι να αποδυναμώσουμε τους δικαστές του Λουξεμβούργου», επισημαίνει ο γερμανός πολιτικός.

Ο ευρωβουλευτής της βαυαρικής Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) Μάρκους Φέρμπερ τονίζει από την πλευρά του ότι οι δικαστές του Συνταγματικού Δικαστηρίου «ξεπέρασαν τα όρια» και φέρνει κι αυτός ως παράδειγμα την Πολωνία. «Εάν εκεί το Συνταγματικό Δικαστήριο αποφασίσει εναντίον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, τότε θα βρεθούμε σε κατήφορο», λέει χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με πηγές του περιοδικού, ο υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς έχει ήδη δώσει εντολή σε συνεργάτες του να εξετάσουν το νέο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων της ΕΚΤ (PEPP) για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού πληροί τους όρους της αναλογικότητας στο πνεύμα της απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου. Το συμπέρασμα των στελεχών του υπουργείου Οικονομικών είναι, αναφέρει το Spiegel, θετικό.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ