23.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Αντί για ντοκιμαντέρ για την κόκκινη τουλίπα, προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ για τον αγώνα ενάντια στους πλειστηριασμούς στο Ρέθυμνο

Ημερομηνία:

Μια ανατροπή που προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις, περίμενε το σινεφίλ κοινό του 12ου φεστιβάλ ντοκιμαντέρ της Χαλκίδας, Docfest, στο οποίο συμμετείχε και ο κρητικός δημοσιογράφος – κοινωνιολόγος, Ματθαίος Καπετανάκης.

Στο πρόγραμμα της διοργάνωσης, ακόμη και στο σχετικό βιβλίο, είχε ανακοινωθεί η προβολή του ντοκιμαντέρ, “Της Ηούς”, που αφορά την κόκκινη τουλίπα doefleri, του Ρεθύμνου, όμως τελικά προβλήθηκε το έτερο ντοκιμαντέρ του ίδιου δημιουργού, “ΣΑΟΡ, αντανάκλαση της κρίσης;”.

Σε σχετικό δελτίο τύπου αναφέρεται ότι:

“Επρόκειτο για ένα κοινωνιολογικό πείραμα. Ο δημιουργός του ντοκιμαντέρ, κάθισε στο πίσω μέρος του δημοτικού θεάτρου Παπαδημητρίου της Χαλκίδας, όπου έγινε η προβολή για να καταγράψει τις αντιδράσεις του κοινού.”

Πιο αναλυτικά σύμφωνα με το δελτίο τύπου:

Η πρεμιέρα κατά το ήμισυ είχε γίνει τον Δεκέμβρη του 2018 στο πανεπιστήμιο Κρήτης στο συνέδριο, “Η Κρήτη στον 21ο αιώνα”, όπου και είχε προβληθεί το πρώτο μισό τμήμα του ντοκιμαντέρ και είχε ακολουθήσει μετά από λίγους μήνες η προβολή ολόκληρου του ντοκιμαντέρ σε κινηματογράφο της πόλης του Ρεθύμνου. Και στις δύο περιπτώσεις είχε ακολουθήσει διάλογος με τους παρευρισκομένους, για να καταγραφούν οι αντιδράσεις του κοινού.

Στο πανεπιστήμιο Κρήτης την συζήτηση είχε συντονίσει ο καθηγητής κοινωνιολογίας, Μηνάς Σαματάς, ενώ συμμετείχε ενεργά και ο απόφοιτος ψυχολογίας και μεταπτυχιακός φοιτητής κοινωνιολογίας, Ανδρέας Βάββος που εντρύφησε και ο ίδιος στα ζητήματα που απασχολούσαν τον ΣΑΟΡ, πραγματοποιώντας πολλές συνεντεύξεις με μέλη του συλλόγου.

Στην Χαλκίδα, μέρος του κοινού δυσανασχέτησε με αυτή την “έκπληξη”, ενώ ήταν μιας πρώτης τάξης ευκαιρία για να αποτυπωθούν οι αντιδράσεις στο ντοκιμαντέρ από κοινό που αφενός ανέμενε κάποια άλλη προβολή, όπως και δεν ήταν και τόσο εξοικειωμένο με τα ζητήματα του ντοκιμαντέρ, αφετέρου, που αφορούν την κοινωνία του Ρεθύμνου, κατά κόρον, αν και στη συνέχεια τα όσα παρουσιάζει το ντοκιμαντέρ είχαν λάβει πανελλαδικές διαστάσεις.

Τόσο στο πανεπιστήμιο Κρήτης που είχε γίνει προβολή κατά το ήμισυ, όσο και στην Χαλκίδα όπου έγινε μια διαφορετική προβολή, το κοινό είχε την ευκαιρία να προμηθευτεί σχετικό διαδικτυακό σύνδεσμο για να παρακολουθήσει ιδιωτικά τα αντίστοιχα ντοκιμαντέρ.

Όσο για την ίδια την Χαλκίδα και τους ανθρώπους της; Πρόκειται για μια πανέμορφη, γραφική και φιλόξενη πόλη με όμορφους ανθρώπους που όπως βλέπετε στις φωτογραφίες, λίγο πριν ντυθεί στα χριστουγεννιάτικα, φόρεσε τα γιορτινά της, για το 12ο Docfest!

Δείτε το τρέιλερ:

https://www.youtube.com/watch?v=tfg_sh5q2Rc&t=2s

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θλίψη στον Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων για τον θάνατο του Ιωάννη Αρετάκη

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων με ιδιαίτερη θλίψη αποχαιρετά τον...

Προοπτικές ανάπτυξης ποδηλατικού τουρισμού στην Κίσσαμο

Ο ποδηλατικός τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην προσέλκυση υψηλού...

Επίκαιρα θέματα – Έσχατες λύσεις

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Στην ηλικία που είμαι σήμερα...