18.8 C
Chania
Wednesday, April 24, 2024

Ανταγωνισμός διεθνών τοκογλύφων

Ημερομηνία:

Επιμέλεια – Σχόλια Μανούσος Γ. Δασκαλάκης

Με ενδιαφέρον διάβασα την άποψη της φίλης Γεωργίας Φωτεινού στο “F.B”και σας την μεταφέρω. Γιατί ο λαός μας και καταρτισμένος είναι και γνωρίζει δημόσια οικονομικά και δύσκολα μπορούν να τον κοροϊδέψουν ορισμένοι πολιτικοί και να του πουλήσουν φύκια για μεταξωτές κορδέλες. ορίστε ένα ακόμη επιχείρημα για να περιοριστεί η απληστία και η αδηφαγία του διεθνούς χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου.
*    *    *    *

Βιαστήκατε όλοι να κατηγορήσετε τον Παπανδρέου που δεν συμφωνούσε με το κούρεμα. Εγώ πάλι συμφωνώ μαζί του (και μην τολμήσει κανείς να υπονοήσει ότι υποστηρίζω το ΠΑΣΟΚ). Εξηγώ γιατί:
1) Ως γνωστόν το Ελληνικό χρέος – προ του κουρέματος – ήταν κατά τουλάχιστον 80% εσωτερικό – δηλαδή διεπόταν από τους ελληνικούς νόμους. Μετά το κούρεμα μετατράπηκε σε εξωτερικό και διέπεται από το αποικιοκρατικό αγγλικό δίκαιο. Επιπλέον μετά το κούρεμα το χρέος δεν μειώθηκε αλλά αυξήθηκε (από 100% του ΑΕΠ που ήταν το 2009 σε 160% σήμερα)
2) Το κούρεμα διέλυσε τα αποθεματικά των συνταξιοδοτικών ταμείων, των πανεπιστημίων και των νοσοκομείων. Για όποιον δεν γνωρίζει οι κύριοι κάτοχοι των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου ήταν τα ταμεία και άλλοι δημόσιοι φορείς, διότι θεωρούνταν “επένδυση χαμηλού ρίσκου” και εξασφαλισμένης απόδοσης. Τελικά “την πλήρωσαν” οι συνταξιούχοι και τα νοσοκομεία που δεν έχουν πλέον ν’ αποπληρώσουν τους προμηθευτές τους, αφού είδαν ένα πρωί τ’ αποθεματικά τους να εξαφανίζονται.
3) Το κούρεμα κατέστρεψε τις ελληνικές τράπεζες και έγινε ο Δούρειος Ίππος για να περάσει η ιδιωτική οικονομία στα χέρια των δανειστών. Κι αυτό γιατί οι ελληνικές τράπεζες και τα συνταξιοδοτικά ταμεία ήταν μέχρι τότε οι κύριοι κάτοχοι των ελληνικών ομολόγων (είδατε φαντάζομαι τα δάνεια σας μετά το κούρεμα να περνάνε σε ξένες εταιρείες). Πριν το κούρεμα οι ελληνικές τράπεζες “έλεγχαν” τραπεζικά σχεδόν όλη την Ανατολική Ευρώπη (Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουκρανία, Τουρκία κτλ). Αυτό οι διεθνείς τοκογλύφοι δε μας το συγχώρεσαν…
Τέλος, τις ζημιές των τραπεζών τις πληρώσαμε εμείς μέσω της περιβόητης ανακεφαλαιοποίησης. Με τη διαφορά ότι οι τράπεζες πέρασαν ανεπιστρεπτί στους διεθνείς τοκογλύφους. Σήμερα ανήκουν όλες κατά 80% – 90% στο ελεγχόμενο από την τρόικα ΤΧΣ, το οποίο τις ξεπουλάει στους διεθνείς τοκογλύφους στο 1/3 της τιμής τους.
4) Η διεξαγωγή του κουρέματος ήταν ο κύριος λόγος που “ξηλώθηκε” η εκλεγμένη κυβέρνηση για να “διοριστεί” από τους διεθνείς τοκογλύφους η κυβέρνηση Παπαδήμου. Αυτό δείχνει πόσο σημαντικό ήταν γι’ αυτούς ν’ αλλάξει χέρια το ελληνικό χρέος και να περάσει σε αγγλικό δίκαιο.
Ρωτώ όλους λοιπόν: Ποιο ήταν τελικά το όφελος της χώρας από το κούρεμα; Εγώ το θεωρώ την αρχή της καταστροφής, τώρα αν εσείς έχετε διαφορετική άποψη σεβαστό.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ιστορική καταγραφή μιας Μελαμπιανής παρέας

Του Σταύρου Φωτάκη Στο κουτί της μουσικής-τραγουδιστικής Μελαμπιανής παράδοσης υπάρχουνε...

Δολοφονία Λυγγερίδη: Οι σοκαριστικοί διάλογοι των χούλιγκαν μετά τα επεισόδια στου Ρέντη

Τα σοκαριστικά συνθήματα που φώναζαν οι χούλιγκαν που πραγματοποίησαν...

Συγκέντρωση και πορεία στο Αστυνομικό Μέγαρο Χανίων για τον Κ. Μανιουδάκη | Βίντεο

Νέες εξελίξεις έρχονται στο φως στην υπόθεση θανάτου του...