20.8 C
Chania
Thursday, April 18, 2024

Ανταρσία στα Χανιά: «Η πόρτα της ΕΡΑ δεν έκλεισε ούτε την περίοδο των Σαμαροβενιζέλων»

Ημερομηνία:

Με μια σκληρή ανακοίνωση η δημοτική παράταξη «Ανταρσία στα Χανιά» αναφέρεται στον αποκλεισμό των διαμαρτυρόμενων αλληλέγγυων των οποίων οι εκπομπές κόπηκαν από το κτίριο της ΕΡΑ Χανίων, με λουκέτα στις πόρτες και την παρουσία της αστυνομίας. Αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση:

«Η στάση αυτή αποτελεί απόλυτη ντροπή και όνειδος για την κυβέρνηση, τους τοπικούς βουλευτές και τη νέα διοίκηση της ΕΡΑ Χανίων. Η πόρτα της ΕΡΑ δεν έκλεισε ποτέ ακόμη και στην περίοδο των Σαμαροβενιζέλων. Το ίδιο ισχύει και για την χρησιμοποίηση της αστυνομίας η οποία δεν είχε εμφανιστεί ποτέ στο χώρο.»

Σύμφωνα με τη “Ανταρσία στα Χανιά”:

“Κυβέρνηση και νέα διοίκηση χρησιμοποιούν διάφορα προσχήματα γιατί θέλουν να κόψουν οποιονδήποτε δεσμό με την περίοδο της αυτοδιαχείρισης”

Η δημοτική παράταξη ζητά την άμεση επαναλειτουργία των εκπομπών των αλληλέγγυων.

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

Την ημέρα που έκλεισαν τέσσερα χρόνια από την εισβολή των ΜΑΤ στο ραδιομέγαρο επιβάλλοντας το μαύρο στην ΕΡΤ, διάλεξε η κυβέρνηση και η νέα διοίκηση της ΕΡΑ Χανίων για να επιβάλλουν το μαύρο για μια ακόμη φορά.

Για να αντιμετωπίσουν τη συγκέντρωση και την ειρηνική παράσταση διαμαρτυρίας, που είχε οργανωθεί από τους αλληλέγγυους και συμπαραστάτες που διαμαρτύρονταν για το κόψιμο των απογευματινών εκπομπών τους, δεν δίστασαν να κλειδώσουν την πόρτα και να φωνάξουν την αστυνομία για να «περιφρουρήσει» το κτήριο. Δεν δίστασαν ακόμη να κόψουν στον αέρα την εκπομπή της Σοφίας Θεοδωράκη (μιας από τις εργαζόμενες που κράτησαν καθημερινά την ΕΡΑ Χανίων ανοιχτή στα χρόνια του αγώνα της ΕΡΤ) γιατί έκανε εκπομπή για το συγκεκριμένο θέμα.

Η στάση αυτή αποτελεί απόλυτη ντροπή και όνειδος για την κυβέρνηση, τους τοπικούς βουλευτές και τη νέα διοίκηση της ΕΡΑ Χανίων. Η πόρτα της ΕΡΑ δεν έκλεισε ποτέ ακόμη και στην περίοδο των Σαμαροβενιζέλων. Το ίδιο ισχύει και για την χρησιμοποίηση της αστυνομίας η οποία δεν είχε εμφανιστεί ποτέ στο χώρο. Κυβέρνηση και νέα διοίκηση χρησιμοποιούν διάφορα προσχήματα γιατί θέλουν να κόψουν οποιονδήποτε δεσμό με την περίοδο της αυτοδιαχείρισης. Τα Χανιά δεν αποτελούν εξαίρεση. Κοψίματα εκπομπών αλληλέγγυων έχουν γίνει και στη Θεσσαλονίκη και πρόσφατα στο Βόλο. Δεν πρόκειται για προσπάθεια βελτίωσης τη ΕΡΤ ή για προσπάθεια χτυπήματος της «άμισθης εργασίας» όπως ισχυρίζονται κάποιοι. Ο κόσμος που εξακολούθησε να κάνει εκπομπές στην ΕΡΑ Χανίων δεν το έκανε γιατί διεκδικούσε χρήματα αλλά γιατί ήθελε με αυτό τον τρόπο να κρατήσει ζωντανή τη μνήμη του αγώνα της ΕΡΤ. Η επίθεση εναντίον του είναι επίθεση ενάντια στους εργαζόμενους της ΕΡΤ τις παραδόσεις και τους αγώνες του.

Πρόκειται για κεντρική προσπάθεια τσακίσματος των δεσμών με οτιδήποτε θυμίζει εργατική αντίσταση και την περίοδο της αυτοδιαχείρισης. Υπάρχουν σαφέστατες πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης. Η υιοθέτηση των μνημονιακών πολιτικών και των επιχειρημάτων του νεοφιλελευθερισμού για έξοδο από την κρίση, αν εφαρμόσουμε μέχρι κεραίας τα μνημόνια, οι νέες θυσίες και επιθέσεις που ετοιμάζουν για την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα στο όνομα της τρίτης αξιολόγησης, ο εντεινόμενος ρατσισμός  απέναντι στους πρόσφυγες, τα σφιχταγκαλιάσματα με τον Τράμπ, ο νέος νόμος ενάντια στον συνδικαλισμό και τα πρωτοβάθμια σωματεία δεν μπορούν να συνυπάρχουν με οτιδήποτε θυμίζουν τον μεγάλο αγώνα της ΕΡΤ και την τελική του νίκη. Αυτές οι πολιτικές θέλουν εργαζόμενους υποταγμένους και φοβισμένους που σκύβουν το κεφάλι και δουλεύουν στο όνομα των πρωτογενών πλεονασμάτων και του νέου κυβερνητικού success story.

Πλανώνται πλάνη οικτρά όσοι νομίζουν ότι ο αγώνας της ΕΡΤ μπορεί να ξεχαστεί με λουκέτα και με την επιστράτευση της αστυνομίας.

Ζητάμε να επαναλειτουργήσουν άμεσα οι εκπομπές των αλληλέγγυων.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αφιέρωμα στον Καβάφη και μουσική βραδιά στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων

Ένα σημαντικό αφιέρωμα στον ποιητή Κ. Καβάφη, παρουσίαση νέων...

Βιβλιοπαρουσίαση: «Αυτός ο ρόλος ήθελε Ελένη Παπαδάκη» από τις εκδόσεις Ροδάμανθυς

Η Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, το Πνευματικό...

Σεμινάρια αλιευτικού τουρισμού από την Περιφέρεια Κρήτης και τα τμήματα αλιείας των Περιφερειακών ενοτήτων

Ολοκληρωθήκαν με επιτυχία τα σεμινάρια Αλιευτικού Τουρισμού που διοργάνωσε...