16.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Ανταρσία στα Χανιά: Όχι άλλη κοροϊδια για το Γηροκομείο

Ημερομηνία:

Να προχωρήσουν άμεσα σε προσλήψεις για να βελτιωθούν οι υποδομές ζητά με ανακοίνωσή της η δημοτική παράταξη της «Ανταρσια στα Χανιά» ζητώντας από τον Δήμο Χανίων να στματήσει την «κοροϊδια».

Στην ανακοίνωση πιο αναλυτικά αναφέρονται τα εξής:

Η δημοτική αρχή επιχείρησε «να βγάλει από πάνω της την υποχρέωση» για μια δημόσια συζήτηση για την υγειονομική κρίση στο δημοτικό γηροκομείο, οργανώνοντας μια υποβαθμισμένη συζήτηση, ως εκτός ημερησίας διάταξης θέμα, ώστε να μην πιεστεί για λήψη αποφάσεων. Είχε προηγηθεί μια τυπική συζήτηση – ενημέρωση μεταξύ των επικεφαλής, η οποία και πραγματοποιήθηκε με χαρακτηριστική καθυστέρηση 3 εβδομάδων.

Ο δήμαρχος, αν και είχε την πλήρη ευθύνη της ενημέρωσης τουλάχιστον των επικεφαλής των παρατάξεων από την πρώτη στιγμή, προσπάθησε να επιρρίψει την ευθύνη για την έλλειψη συζήτησης και ενημέρωσης στις παρατάξεις. Πρώτιστο μέλημά του ήταν η αποποίηση ευθυνών και η ωραιοποίηση της δημόσιας εικόνας της δημοτικής αρχής. Νομίζει ότι έχουμε τόσο κοντή μνήμη, ώστε να ξεχάσουμε ότι η εμφάνιση κρούσματος στο γηροκομείο αποκρύφτηκε επί 5 μέρες, από τα μέλη του ΔΣ και από τους επικεφαλής των παρατάξεων;

Στις συζητήσεις αυτές ακούσαμε από τη διοίκηση του γηροκομείου και από τον δήμαρχο ότι τελικά δεν ήταν η εργαζόμενη που ανιχνεύτηκε ως κρούσμα του κορονοϊού στις  24/12, το κρούσμα Νο 1 που διέδωσε τη νόσο στο γηροκομείο, αλλά οι δύο νοσηλεύτριες που ανιχνεύτηκαν μερικές μέρες αργότερα. Καταφεύγουν σε πρωτοφανείς, αντιεπιστημονικές αερολογίες και γελοιότητες προκειμένου να δικαιολογήσουν την πολιτική επιλογή τους να παραδώσουν την καθαριότητα στους εργολάβους. Η σωτηρία των πολιτικών τους μετράει φαίνεται περισσότερο από τη θωράκιση του γηροκομείου.

Ποτέ δεν έδωσαν εμπεριστατωμένη απάντηση στο γιατί άρχισαν να σιτίζουν ξεχωριστά τους ηλικιωμένους 10 μέρες μετά το πρώτο κρούσμα, αντίθετα απ’ ό,τι προβλέπουν τα πρωτόκολλα και το επιχειρησιακό σχέδιο. Η απάντηση που έδωσε ο πρόεδρος του γηροκομείου, κατά τη διάρκεια της συνάντησης των επικεφαλής ότι «δεν είναι δυνατό να απομόνωνα τους ηλικιωμένους επειδή βρέθηκε θετική μια εξωτερική συνεργάτιδα» αποτελεί ομολογία της ανευθυνότητας και του πανικού, με τα οποία διαχειρίστηκαν την υπόθεση και εξακολουθεί να δημιουργεί ερωτηματικά. Ταυτόχρονα επιβεβαιώνει τον ισχυρισμό μας ότι η παράδοση τομέων των υπηρεσιών σε ιδιώτες αποδυναμώνει την άμυνα του γηροκομείου. Η προσπάθεια της διοίκησης να θολώσει τα νερά, λέγοντας ότι σιτίζονταν σε μικρές ομάδες με τήρηση αποστάσεων κλπ δεν τους απαλλάσσει από το ό,τι δεν έπραξαν τα δέοντα και τα προβλεπόμενα.

Μόνο πανηγυρικό τόνο δεν έδωσαν στις τοποθετήσεις τους, προσπαθώντας να μας πείσουν ότι όλα έγινα καλώς. Κρύφτηκαν πίσω από το τι συνέβη στα άλλα γηροκομεία της χώρας και της Ευρώπης λες και οι ανθρώπινες ζωές και η έκθεσή τους σε κίνδυνο αποτελούν συγκρίσιμα μεγέθη. Οι δικαιολογίες ότι έτσι κι αλλιώς δεν μπορείς να αποκλείσεις τον ιό δεν ευσταθούν. Πέρα από ομολογία αποτυχίας δεν χρησιμεύουν ως τίποτε άλλο. Η ύπαρξη υποδομών και μόνιμου προσωπικού είναι οι πιο ισχυρές εγγυήσεις για την ασφαλέστερη λειτουργία δομών, όπως το γηροκομείο σε περίοδο πανδημίας και την ελαχιστοποίηση των πιθανοτήτων να μεταδοθεί ο ιός. Σε κανέναν από αυτούς τους όρους δεν ανταποκρίθηκε το γηροκομείο Χανίων και σε αυτό έχουν τεράστιες πολιτικές ευθύνες όσοι έχουν διοικήσει τη δομή έως τώρα. Γι’ αυτό μας φωνάζουν εν χορώ ότι δεν είναι η κατάλληλη ώρα να μιλήσουμε. Φοβούνται να αποκαλυφθεί σε τι χάλια έχουν οδηγήσει οι περικοπές, που οι ίδιοι έχουν επιβάλει στη λειτουργία του γηροκομείου.  Όσο και να φωνάζουν και να κουνούν το δάκτυλο απέναντι σε όσους τολμούν να ασκήσουν κριτική δεν μπορούν να κρύψουν τις ευθύνες τους. Η κανονικότητα, την οποία επικαλούνται και μας καλούν να ηρεμήσουμε μέχρι να γυρίσουμε σε αυτή, είναι η κανονικότητα της απόλυτης εγκατάλειψης.

Για μια ακόμη φορά ο δήμαρχος και οι παρατάξεις που τον στηρίζουν κρύφτηκαν πίσω από τους κανονισμούς του ΕΟΔΥ, λέγοντας ότι έχουν πράξει όλα όσα αυτοί προβλέπουν. Αν και είχαν τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσουν επιπλέον μέτρα προστασίας, δεν το έκαναν. Χρησιμοποιούν ως δική τους δικαιολογία το ότι δεν υπάρχει καμία δημόσια υπηρεσία και κανένας χώρος εργασίας που να μην έχει καταγράψει κρούσματα. Κάτι τέτοιο όμως δεν αποτελεί δικαιολογία για το ό,τι συνέβη στο γηροκομείο, αλλά ομολογία για την αθλιότητα της κυβέρνησης που έβαλε και βάζει τα συμφέροντα της αστικής τάξης και των κερδών της πάνω από τη ζωή και την υγεία των εργαζομένων και του λαού. Την ίδια πεπατημένη ακολούθησε και η δημοτική αρχή των Χανίων. Γι’ αυτό δεν έχει κανένα λόγο να διαμαρτύρεται όταν της καταλογίζουμε, όπως και της κυβέρνησης άλλωστε, εγκληματικές, πολιτικές ευθύνες στη διαχείριση της πανδημίας.

Γι’ αυτό είναι περισσότερο αναγκαίο από ποτέ να δημιουργηθούν κατάλληλες υποδομές και να προσληφθεί προσωπικό τώρα!!

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ