15.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

“ΑΝΤΑΡΣΙΑ στα Χανιά”: Για άλλη μια φορά ο νομός αποδεικνύεται ανοχύρωτη πολιτεία

Ημερομηνία:

Με ανακοίνωσή της η δημοτική παράταξη του Δήμου Χανίων “Ανταρσία στα Χανιά” αναφέρεται στις πλημμύρες των τελευταίων ημερών:

Για μια ακόμη φορά τα Χανιά αλλά και όλος ο νομός αποδεικνύονται ανοχύρωτη πολιτεία απέναντι στα προβλήματα που δημιουργεί η κλιματική αλλαγή και τα έντονα καιρικά φαινόμενα .

Οι έντονες βροχοπτώσεις στις 13-14 Φεβρουαρίου δημιούργησαν για μια ακόμη φορά εκτεταμένες πλημμύρες σε όλη την πόλη, ζωές συνανθρώπων μας κινδύνεψαν, περιουσίες καταστράφηκαν, υπήρξαν εκτεταμένες καταστροφές στο οδικό δίκτυο, δημιουργήθηκε τεράστια αναστάτωση στην καθημερινή λειτουργία της πόλης.

Για μια ακόμη φορά θα τονίσουμε ότι όλα αυτά δεν είναι συνέπεια μιας ……επουράνιας θεομηνίας που μας πλήττει χωρίς να υπάρχει καμία εξήγηση. Δεν πρόκειται για μια περιστασιακή καταστροφή που οφείλεται στον έντονο χαρακτήρα των φυσικών φαινομένων όπως θα σπεύσουν να τονίσουν οι ιθύνοντες. Είναι ένα φαινόμενο που επαναλαμβάνεται ολοένα και με μεγαλύτερη συχνότητα το τελευταίο διάστημα. Τα έντονα και ακραία καιρικά φαινόμενα είναι πτυχή της κλιματικής αλλαγής αλλά και της άρνησης των καπιταλιστικών κυβερνήσεων σε όλο τον κόσμο να την αντιμετωπίσουν. Η καταστροφή της φύσης στο όνομα του κέρδους των καπιταλιστών και η άρνηση να ληφθούν τα οποιαδήποτε μέτρα προστασίας, παρά τις δραματικές εκκλήσεις επιστημόνων και περιβαλλοντικών κινημάτων, οδηγούν σε μικρότερες ή μεγαλύτερες καταστροφές.

Δεν φταίνε μόνο οι Τραμπ και οι Μπολσονάρου. Οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν εξαιρούνται ευθυνών. Στο όνομα της ανάπτυξης και της εξόδου από την κρίση σαρώνουν ανθρώπους, φύση και δικαιώματα. Από τις Σκουριές μέχρι τις θάλασσες νότια της Κρήτης δεν σκοπεύουν να αφήσουν τίποτε όρθιο προκειμένου να θησαυρίζουν οι μεγάλες εταιρίες. Το ίδιο πράττει και το τοπικό κράτος στην περιφερειακή και δημοτική αυτοδιοίκηση. Από τις βουνοκορφές με τις ΒΑΠΕ μέχρι τις δεξαμενές στο Καμπάνι και από τα απόβλητα των βάσεων μέχρι την καταπάτηση δασών, παραλιών και ρεμάτων διαλύουν τα πάντα προκειμένου η Κρήτη να γίνει ενεργειακό και τουριστικό Ελντοράντο για λίγους και εκλεκτούς.

Ο δεύτερος υπεύθυνος για τις καταστροφές είναι οι μαζικές περικοπές σε κονδύλια και προσωπικό που έγιναν και συνεχίζουν να γίνονται στους δήμους. Τα τεράστια έσοδα που έχουν οι δήμοι και συγκεκριμένα ο δήμος Χανίων από την υπερφορολόγηση των δημοτών, τα πανάκριβα δημοτικά τέλη, τα πρόστιμα κλπ γίνονται φοροαπαλλαγές για τους πλούσιους και όχι έργα για την προστασία των φτωχών. Τα αντιπλημμυρικά έργα είναι ανύπαρκτα και το δίκτυο της ΔΕΥΑΧ ανεπαρκές και προφανώς όχι καλά συντηρημένο. Οι εργολάβοι θησαυρίζουν κάνοντας αρπαχτές, ενώ τα όποια έργα παραλαμβάνονται χωρίς αυστηρούς ελέγχους. Οι ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί της λιτότητας, σε περιφέρεια και δήμους, έχουν αφήσει το οδικό δίκτυο να καταρρέει. Είναι προκλητικό να γίνονται τεράστιες δαπάνες για έργα βιτρίνας την ίδια στιγμή που τα έργα για την στήριξη των φτωχών συνοικιών της πόλης είναι ανύπαρκτα. Είναι προκλητικό ο ΒΟΑΚ τόσα χρόνια να αφήνεται να καταρρεύσει προκειμένου να έρθουν οι μεγαλοεργολάβοι ως σωτήρες να τον αναλάβουν. Είναι προκλητικό να κινδυνεύουν σπίτια και άνθρωποι και την ίδια στιγμή οι αρμόδιοι να ερίζουν μεταξύ τους για το ποιος είναι υπεύθυνος για τα έργα που πρέπει να γίνουν.

Χρειάζεται να ληφθούν άμεσα μέτρα. Να υπάρξουν άμεσα συνεργεία του Δήμου που θα καταγράψουν τις ζημιές και να δοθούν άμεσα αποζημιώσεις στους πληγέντες.

Να δοθούν έκτακτα κονδύλια για την άμεση αποκατάσταση των ζημιών.

Αυξήσεις στις δαπάνες για τεχνικά έργα.

Λεφτά για τις εργατογειτονιές και όχι για έργα βιτρίνας.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση για τα 200 χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι

Φέτος συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι Κισσάμου, που έγινε από...

Κρήτη: Πειθαρχική δίωξη κατά αντιδημάρχου για παράνομες μεταδημοτεύσεις!

Βόμβα στην Αυτοδιοίκηση της Κρήτης ! Την Πειθαρχική δίωξη...