17.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

ΑΝΤΑΡΣΙΑ στα Χανιά: “Η μείωση κατά 10% στο κοινωνικό τιμολόγιο του νερού είναι μικρή”

Ημερομηνία:

Ανακοίνωση έδωσε στη δημοσιότητα η δημοτική παράταξη “Ανταρσία στα Χανιά” στην οποία σημειώνει ότι η μείωση κατά 10% της τιμής χρέωσης για όσους ανήκουν στο κοινωνικό τιμολόγιο δεν είναι αρκετή αφού ήδη τα τιμολόγια του νερού βρίσκονται σε δυσθεώρατα ύψη ενώ οι περικοπές που έχουν γίνει στους μισθούς είναι πολύ μεγάλες.

Πιο αναλυτικά, στην ανακοίνωσή της σημειώνονται τα εξής:

Ο Δήμος Χανίων διατηρεί τα τιμολόγια του πιο βασικού κοινωνικού αγαθού, του νερού, σε δυσθεώρητα ύψη. Η μείωση κατά 10% της τιμής χρέωσης για όσους ανήκουν στο κοινωνικό τιμολόγιο, καθόλου δεν ανακουφίζει τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων της πόλης, που δεν εντάσσεται σ’ αυτό, αλλά έχει δει τα τελευταία χρόνια τους μισθούς της να μην αρκούν για να πληρώσει ούτε τα πάγια οικογενειακά τους έξοδα. Εντάσσεται μέσα σε λογικές ελαφριάς ανακούφισης κάποιων από τους συνανθρώπους μας που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας.

Καμία μείωση δεν έγινε, δυστυχώς, ούτε καν στα τιμολόγια των δημοτικών ενοτήτων Χανίων και Ακρωτηρίου, των δύο πολυπληθέστερων, δηλαδή, περιοχών του καλλικρατικού δήμου, οι οποίοι έχουν τις υψηλότερες χρεώσεις τιμολογίων. Για να μην αναφερθούμε στα δημοτικά τέλη των λογαριασμών.

Είναι σαφές ότι ο Δήμος μαζί με τη ΔΕΥΑΧ και στον τομέα του νερού προσπαθούν να καλύψουν τις περικοπές που επέβαλε ο Καλλικράτης αφαιμάσσοντας τους δημότες. Επιβάλλουν την άγρια φορομπηχτική πολιτική των προηγούμενων διοικήσεων που προσάρμοσαν την χρηματοδότηση της ΔΕΥΑΧ αποκλειστικά από τα χρήματα των εισπράξεων από τους εργαζόμενους και τα φτωχότερα τμήματα του πληθυσμού.

Όμως, πέρα από τα επικοινωνιακής φύσης μέτρα το ΔΣ της ΔΕΥΑΧ και η Δημοτική αρχή θα πρέπει να ξέρει ότι κοινωνικά αδύναμοι δεν είναι μόνο όσοι έχουν γραφτεί στα μητρώα της πρόνοιας ή του κοινωνικού παντοπωλείου. Είναι και όλοι αυτοί οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες, που παίρνουν μισθούς πείνας και δεν τους αρκούν ούτε για τα βασικά τους έξοδα.

Οι πρόσφατες πλημμύρες έδειξαν την ανεπάρκεια της ως τώρα πολιτικής των διοικήσεων της ΔΕΥΑΧ που παρά τα αυξημένα έσοδα δεν κατάφερε να προστατέψει την πόλη.

Είναι εξοργιστικό να επιβάλλεται προσαύξηση κατά 2% των λογαριασμών που δεν πληρώνονται εμπρόθεσμα, ενώ είναι γνωστό ότι εκατοντάδες νοικοκυριά αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους και στην καλύτερη περίπτωση καταφεύγουν σε ρυθμίσεις. Την ίδια στιγμή παρέχονται ιδιαίτερες διευκολύνσεις σε αυτούς που γεμίζουν μεγάλες πισίνες.

Είναι επίσης εξοργιστικό την ίδια στιγμή που οι εργαζόμενοι καλούνται να πληρώσουν για μια ακόμη φορά το μάρμαρο, να υπάρχουν ειδικά χαμηλότερα τιμολόγια για τα ξενοδοχεία.

Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα. Η χρήση του δεν μπορεί να χωρέσει μέσα σε λογικές ανταποδοτικότητας.

Να πληρώσουν οι μεγαλοεπιχειρηματίες και όχι οι εργαζόμενοι.

Να μειωθούν άμεσα τα τέλη.

Δωρεάν νερό σε άνεργους, χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...