23.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Αντιδράσεις και στην Κρήτη για την εκκένωση των καταλήψεων στη Θεσσαλονίκη

Ημερομηνία:

H απόφαση της κυβέρνησης για εκκένωση των καταλήψεων στέγης μεταναστριών στη Θεσσαλονίκη έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις. Και στην Κρήτη, πολίτες ενεργοί σε κινήματα αλληλεγγύης με ανακοινώσεις αλλά και κινητοποιήσεις εκφράζουν τις αντιδράσεις τους.

Στα Χανιά, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 7 το απόγευμα στην Πλατεία Δημοτικής Αγοράς ενώ και στο Ηράκλειο η Πρωτοβουλία Ηρακλείου για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες εξέδωσε ανακοίνωση σε σκληρούς τόνους.

Ανακοίνωση αλληλέγγυων στα Χανιά

Από την ανακοίνωση της κατάληψης Ορφανοτροφείου:

«Στις 5:45 τα ξημερώματα της 27ης Ιουλίου πραγματοποιήθηκε η εκκένωση της κατάληψης στέγης μεταναστ(ρι)ών Ορφανοτροφείο, στην Θεσσαλονίκη, με πρόσχημα την μήνυση της εκκλησίας Α.Ε. Λίγο αργότερα, ξεκίνησε η ολοκληρωτική κατεδάφιση του κτιρίου.

Ταυτόχρονα, πραγματοποιούταν εκκένωση και σε δυο άλλες καταλήψεις που στεγάζουν μετανάστριες/ ες (Λεωφόρου Νίκης και Καρόλου Ντηλ- κοινότητα Hurriya).

Η αποτίμηση είναι 74 συλλήψεις συνολικά και από τις 3 καταλήψεις.

Η ποινικοποίηση της αλληλεγγύης είναι ξεκάθαρη, όπως ξεκάθαρη φυσικά είναι και η πολιτική επιλογή του κράτους που στοχεύει τις αυτοοργανωμένες δομές αλληλεγγύης/ κοινότητες αγώνα. Η στόχευση των δομών αυτών φαίνεται και από το ότι λίγες ώρες μετά τις 3 εκκενώσεις που συνέβησαν στην Θεσσαλονίκη, ο δήμαρχος Αθηνών Καμίνης κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά για τα κατειλημμένα δημοτικά κτίρια που στεγάζουν μετανάστες/τριες, επειδή «υποβαθμίζουν την πόλη».

Εμείς από την πλευρά μας θεωρούμε πως οι καταλήψεις στέγασης μεταναστ(ρι)ών όχι μόνο δεν υποβαθμίζουν τις πόλεις μας, αλλά αντιθέτως τις ζωντανεύουν.

Γι’ αυτό και θα συνεχίσουμε να δημιουργούμε δομές αλληλεγγύης και αγώνα, θα συνεχίσουμε να ζούμε και να παλεύουμε από κοινού με τις μετανάστριες/ες. Γιατί είμαστε αλληλέγγυοι με και όχι απλώς στους μετανάστες/τριες. Γιατί δεν αντιλαμβανόμαστε τους εαυτούς και τις εαυτές μας ως προνομιούχες/ους σε σχέση με τους μετανάστ(ρι)ες, αλλά μας βλέπουμε σε κοινή θέση μαζί τους απέναντι σε αφεντικά και κράτη. Μοιραζόμαστε όσα έχουμε και αγωνιζόμαστε μαζί για όσα θα έπρεπε να έχουμε.

Γιατί θέλουμε τους μετανάστες/τριες μέσα στους ιστούς των πόλεών μας και όχι γκετοποιημένους. Τους θέλουμε στα σχολεία μας και τις γειτονιές μας.»

Η στρατιωτική διαχείριση της μετανάστευσης μετρά από χθες ακόμα μια δολοφονία. Αυτή τη φορά από την αδιαφορία των υποτιθέμενων φορέων αλληλεγγύης του κράτους, που δεν κινητοποιήθηκαν έγκαιρα να σώσουν την 29χρονη Σύρια Αζάζ Ραγκντά, η οποία ξεψύχησε ύστερα απόεπιληπτικό επεισόδιοστο στρατόπεδο συγκέντρωσης της Softex στα Διαβατά Θεσσαλονίκης. Ακολούθησεαντίδραση των μεταναστών που στεγάζονται εκέι, κλείνοντας δρόμους με βασικό αίτημα την αυτονόητη ιατρική περίθαλψη.

Καλούμε σε πορεία την Παρασκευή 29/7 στις 19.00 στην πλατεία Aγοράς

ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ ΧΕΡΙ-ΧΕΡΙ

"google ad"

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

Αλληλέγγυες/Αλληλέγγυοι

Πρωτοβουλία Ηρακλείου για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες

Ξημερώματα Τετάρτης 27 Ιουλίου (ω, τι πρωτότυπη επιλογή ώρας!), ο ΣΥΡΙΖΑ έβαλε μπρος τις κατασταλτικές του μηχανές για την άμεση εκκένωση τριών καταλήψεων στέγης στη Θεσσαλονίκη, όπου φιλοξενούνταν το τελευταίο διάστημα αρκετές οικογένειες πολιτικών, οικονομικών και προσφύγων πολέμου.

Η κίνηση αυτή αποτελεί ουσιαστικά επιλογή συστράτευσης με την οργανωμένη προπαγάνδα ενάντια στο NO BORDER CAMP που ολοκληρώθηκε πριν 2 μέρες και με αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση ουσιαστικά υποβάλει τα διαπιστευτήριά της στην ακροδεξιά ρητορική που συνεχίζει να ορίζει την πολιτική ατζέντα, τη στιγμή που αποσιωπούνται από τον δημόσιο διάλογα τα θέματα ουσίας που αφορούν πραγματικά την κοινωνία.

Αποτέλεσμα των εκκενώσεων αυτών οι δεκάδες προσαγωγές/συλλήψεις αλληλέγγυων και προσφύγων και η καταστροφή ιατροφαρμακευτικού υλικού, ρουχισμού και τροφίμων εντός των καταλήψεων, τα οποία ας σημειωθεί ήταν αποτέλεσμα της προσφοράς του αλληλέγγυου κόσμου και όχι κάποιας κρατικής επιδότησης.

Επιπλέον, με εντολή της Μητρόπολης κατεδαφίστηκε το Ορφανοτροφείο στην θέση του οποίου ευαγγελίζονται να στεγαστεί ένα καινούριο επιχειρηματικό πρότζεκτ της εκκλησίας: ένα ιδιωτικό ίδρυμα περίθαλψης.

Μπροστά στην κρατική πρωτοβουλία που στο θέμα της φιλοξενίας των προσφύγων θεσμοθετεί τον εγκλεισμό σε στρατόπεδα συγκέντρωσης ανύπαρκτης υγιεινής, οι καταλήψεις στέγασης, αποτελούσαν παράδειγμα αυτοοργάνωσης και πλήρους αποδοχής και ένταξης των ανθρώπων αυτών, κάτι που προφανώς δεν συμβάδιζε με το προγραμμα και τα σχέδια των εξουσιαστών αυτού του τόπου (κυβέρνηση, εκκλησία, κεφάλαιο).

Από την πλευρά μας:

– Καταγγέλουμε την οποιαδήποτε εκκένωση  χώρου στέγασης ντόπιων και προσφύγων.

– Εναντιωνόμαστε σε οποιαδήποτε μορφή κέντρου κράτησης.

– Απαιτούμε την άμεση απελευθέρωση όλων των προσαχθέντων.

– Ζητάμε τη συμμετοχή όλων στον αγώνα ενάντια σε φράχτες, σύνορα και κάθε είδος αποκλεισμού.

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Προοπτικές ανάπτυξης ποδηλατικού τουρισμού στην Κίσσαμο

Ο ποδηλατικός τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην προσέλκυση υψηλού...

Επίκαιρα θέματα – Έσχατες λύσεις

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Στην ηλικία που είμαι σήμερα...

Συγκέντρωση της Τομεακής Επιτροπής Χανίων του ΚΚΕ μπροστά στις Ευρωεκλογές του Ιούνη

Η Τομεακή Επιτροπή Χανίων του ΚΚΕ διοργανώνει συγκέντρωση την...