19.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Αντιδράσεις στη νότια Κρήτη για την παρουσία δύο Ιταλικών κρουαζιερόπλοιων

Ημερομηνία:

Εντονες αντιδράσεις έχουν προκληθεί στη νότια Κρήτη από την παρουσία ιταλικών κρουαζιερόπλοιων στα ανοιχτά του νησιού, σε συνδυασμό με τις προβλέψεις της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για τη δυνατότητα αποβίβασης ασθενών με κορονοϊό.

Τις τελευταίες μέρες παραμένουν στα διεθνή ύδατα νότια της Κρήτης τα κρουαζιερόπλοια Costa Μediterranea και του Aidablu ενώ πρόσφατα στην ίδια περιοχή βρέθηκε και το κρουαζιερόπλοιο «Costa Victoria» από το οποίο αποβιβάστηκε μια ασθενής με κορονοϊό η οποία νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στο Βενιζέλειο νοσοκομείο Ηρακλείου.

Το ενδεχόμενο να αποβιβαστούν κι άλλοι επιβάτες με κορονοϊό έχει προκαλέσει την αντίδραση της δημοτικής αρχής Φαιστού, η οποία έφτασε στο σημείο να αποκλείσει και δρόμους κοντά στους Καλούς Λιμένες, όπου πιθανώς να αποβιβάζονταν ασθενείς. Ο δήμαρχος Φαιστού πάντως, σε δηλώσεις του στα τοπικά ΜΜΕ έκανε λόγο για «συμβολική κίνηση» ωστόσο ξεκαθάρισε πως δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η χρήση της περιοχής ως χώρου αποβίβασης πιθανών κρουσμάτων.

«Αν ισχύει κάτι τέτοιο δεν θα το επιτρέψουμε. Αφήσαμε να γίνει με την γυναίκα από την Αργεντινή, αλλά ως εκεί. Έχουμε λίγα κρεβάτια στις ΜΕΘ των νοσοκομείων μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του Λιμεναρχείου πάντως έχει τονιστεί ότι τα δύο κρουαζιερόπλοια πλέουν σε διεθνή χωρικά ύδατα, ενώ υπογραμμίστηκε ότι οι λιμενικοί εφαρμόζουν τις κεντρικές οδηγίες, καθώς η Ελλάδα έχει ήδη απαγορέψει τον κατάπλου κρουαζιερόπλοιων σε όλα τα λιμάνια της χώρας με μόνη εξαίρεση την περίπτωση βλάβης ή ανεφοδιασμού.

Μεταφορά ασθενών από ιδιώτες

Σε ότι αφορά την ΠΝΠ που προβλέπει την εθελοντική συνδρομή ιδιωτικών σκαφών για τη μεταφορά ασθενών με κορονοϊό, δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της κυβέρνησης στις 30 Μαρτίου, ενώ προβλέπεται ακόμα και η επίταξη ιδιωτικών σκαφών για τη διακομιδή ασθενών με κορονοϊό, σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη.

Ήδη οι κατά τόπους λιμενικές αρχές έχουν ζητήσει από τους ιδιώτες της περιοχής τους να δηλώσουν εάν προσφέρουν οικειοθελώς τα πλωτά τους μέσα για την μεταφορά ασθενών σε νοσοκομεία ενώ συντάσσουν και σχετικούς καταλόγους των ιδιωτικών επιβατηγών σκαφών και των χειριστών τους, οι οποίοι στέλνονται στη Γενική Γραμματεία Υπηρεσιών Υγείας και στο ΕΚΑΒ.

Στις περιπτώσεις πάντως που δεν υπάρχει οικειοθελώς προσφερόμενο ιδιωτικό πλωτό μέσο, η τοπική Λιμενική Αρχή μπορεί να επιτάξει τα κατάλληλα ιδιωτικά σκάφη από τις λίστες των σχεδίων έκτακτης ανάγκης, ενώ προβλέπεται και αποζημίωση χρήσης τους σε δεύτερο χρόνο.

Πάντως, σύμφωνα με το Λιμεναρχείο Ηρακλείου ακόμη δεν έχουν εκδοθεί οι υπουργικές αποφάσεις που θα ορίζουν τις λεπτομέρειες αυτών των διακομιδών.

efsyn.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

H Amazon επενδύει 150 δισ. δολάρια σε υποδομές ΑΙ

Σχεδόν 150 δισ. δολάρια σχεδιάζει να δαπανήσει η Amazon τα επόμενα...

Χαμηλή αγοραστική δύναμη, φθηνή εργασία και ακρίβεια – Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι

Κακά μαντάτα για τα ελληνικά νοικοκυριά κομίζουν οι δείκτες...