14.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Αντιπρόταση “σφαγείο” των δανειστών με νέα σκληρότερα μέτρα για ΦΠΑ και συντάξεις

Ημερομηνία:

Αντιπρόταση 5 σελίδων, με επιμονή σε ακόμη πιο σκληρά μέτρα για ΦΠΑ και συντάξεις, και απαίτηση μείωσης των φορολογικών βαρών για τις επιχειρήσεις κατέθεσαν οι πιστωτές, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από τις Βρυξέλλες.

Η προκλητική αντιπρόταση που έβαλαν στο τραπέζι οι πιστωτές, κατ’ απαίτηση της Κριστίν Λαγκάρντ, ζητά την ύστατη ώρα πρόσθετα μέτρα τη τάξης των 2 έως 3 δις στη λίστα των 8 δις που έχει ήδη καταθέσει η κυβέρνηση, απαιτεί μαχαίρι στο ΕΚΑΣ και λιγότερα φορολογικά βάρη για τις επιχειρήσεις και εγείρει σοβαρά ερωτήματα για το εάν οι πιστωτές προκαλούν πλέον εσκεμμένα τη ρήξη.

Η αντιπρόταση κινείται στη γραμμή του ΔΝΤ και, σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, ζητά:

*Εξοικονόμηση της τάξης του 1% του ΑΕΠ από τις δαπάνες για το ασφαλιστικό, με κατάργηση του ΕΚΑΣ έως το τέλος του 2017.

*Ακόμη υψηλότερα έσοδα από τον ΦΠΑ προκειμένου να εισρεύσουν στα ταμεία πρόσθετοι φόροι της τάξης του 1% του ΑΕΠ έναντι 0,74% που προβλέπει η πρόταση της ελληνικής πλευράς.

*Χαμηλότερη φορολόγηση των επιχειρήσεων με τον φορολογικό συντελεστή να αυξάνεται από το 26% στο 28% και όχι στο 29%, όπως προτείνει η Αθήνα.

Η αντιπρόταση απερρίφθη ακαριαία από την ελληνική πλευρά με κυβερνητικές πηγές στις Βρυξέλλες να την χαρακτηρίζουν «απολύτως απαράδεκτη», ενώ εύγλωττο ήταν και το οξύ μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα πριν καν φθάσει στη βελγική πρωτεύουσα: «Η μη αποδοχή ισοδύναμων μέτρων δεν έχει ξαναγίνει. Ούτε στην Ιρλανδία ούτε στην Πορτογαλία. Πουθενά!

Αυτή η περίεργη στάση δύο ενδεχόμενα μπορεί να κρύβει. Είτε δεν θέλουν συμφωνία είτε εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα στην Ελλάδα», είπε, σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου, ο πρωθυπουργός μιλώντας σε συνεργάτες του.

Υπό αυτό το εκρηκτικό σκηνικό, ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται ήδη στο κτίριο της Κομισιόν στις Βρυξέλλες για τις τελικές διαβουλεύσεις με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, την επικεφαλής του ΔΝΤ, τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι – ωστόσο, όλα τα ενδεχόμενα μοιάζουν πλέον ανοιχτά.

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ επιχειρεί να «γεφυρώσει» το νέο χάσμα, ενώ ευρωπαίοι αξιωματούχοι διαβεβαίωναν πως παρά την τορπίλη ΔΝΤ «οι συνομιλίες δεν έχουν σπάσει» και υπάρχουν «περιθώρια εκτόνωσης» ακόμη κι «εάν χρειαστούν ολονύκτιες διαπραγματεύσεις απόψε στο  Εurogroup». Η σκληρή στάση του ΔΝΤ, άλλωστε, βρίσκεται πλέον σε ευθεία διάσταση με εκείνη της Κομισιόν, η οποία από χθες αναγνωρίζει και διαρρέει ότι υπάρχει διαφωνία μεταξύ των πιστωτών.

 

Να σημειώσουμε ότι, παρόλο που η ελληνική κυβέρνηση διαπραγματεύεται για τις λεπτομέρειες του χρέους η πολιτική ομάδα διαπραγμάτευσης (και ο Γιάνης Βαρουφάκης σε άλλο επίπεδο) επιμένουν ότι δεν μπορεί να υπογραφεί συμφωνία χωρίς την σαφή αναφορά για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και ξεκάθαρα ορισμένο αναπτυξιακό πακέτο. Δηλώνουν μάλιστα αποφασισμένοι να φτάσουν στα άκρα αν σήμερα δεν υπάρξει μια διαφοροποίηση από την πλευρά των δανειστών.

Από την πλευρά τους οι πιστωτές θέλουν μια αόριστη αναφορά για το άνοιγμα της συζήτησης στο μέλλον και αφού πρώτα περάσουν οι νόμοι και το εφαρμοστικό πλαίσιο της συμφωνίας -υποστηρίζοντας ότι το χρέος είναι βιώσιμο- κάτι που δημιουργεί το πρόβλημα με το αυγό και την κότα, αφού η Ελλάδα από την πλευρά της επιμένει στο ότι χωρίς τους δύο επιπλέον πυλώνες η συμφωνία δεν είναι στο τραπέζι γιατί δεν θα μπορεί να περάσει από τη Βουλή.

tvxs.grthepressproject.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλλαγή ώρας 2024: Πότε οι δείκτες του ρολογιού θα πάνε μια ώρα μπροστά

Με το δεύτερο 10ημερο του Μαρτίου να ολοκληρώνεται, οδεύουμε...

Ο τουρισμός “φωνάζει” για προσωπικό

Μετά από ένα τουριστικό έτος με περίπου 33 εκατομμύρια επισκέπτες από το εξωτερικό,...

Στο… περίμενε για την πληρωμή του Μεταφορικού Ισοδύναμου!

Εκατοντάδες αγρότες, κτηνοτρόφοι, επιχειρηματίες πρώιμων κηπευτικών αλλά και εξαγωγείς...

Ισχυρός σεισμός 5,7 Ρίχτερ ανοιχτά της Ηλείας – Αισθητός και στα Χανιά

Δύο σεισμοί 5,7 Ρίχτερ ανοιχτά των Φιλιατρών σημειώθηκαν το...