16.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Αντιρατσιστική εκδήλωση στην Παλαιόχωρα

Ημερομηνία:

Στα πλαίσια του 8ου Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ κοινωνικής αλληλεγγύης, που θα γίνει το ερχόμενο σαββατοκύριακο στα Χανιά,πραγματοποιήθηκε  στην Παλιόχωρα η τελευταία απο μια σειρά προφεστιβαλικών εκδηλώσεων, το Σάββατο 22 Ιουνίου στην αυλή του δημοτικού σχολείου.Στο χώρο λειτουργούσαν παράλληλα δυο εκθέσεις-Η έκθεση σπόρων που οργάνωσαν και επιμελήθηκαν με πολύ κόπο, και κυρίως πολύ μεράκι, οι δάσκαλοι Χρήστος Μπαλτζίδης και Σοφία Σιατραβάνη. Μια πραγματικά αξιοθαύμαστη (και αισθητικά αλλά και ουσιαστικά) δουλειά! Επίσης η έκθεση παιδικής ζωγραφικής με έργα μαθητών του δημοτικού σχολείου Παλαιόχωρας, και μαθητών από το καλλιτεχνικό εργαστήρι “η μικρή συμμορία της τέχνης”.Ενα μεγάλο μπράβο αξίζει στα παιδιά που με τις ζωγραφιές τους έδωσαν ίσως σαφέστερα από όλους το μήνυμα της συμφιλίωσης των λαών.

Παράλληλα, οι μικροί επισκέπτες της εκδήλωσης είχαν την ευκαιρία να δημιουργήσουν τα δικά τους έργα ζωγραφικής στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο, υπό την καθοδήγηση και επίβλεψη της ζωγράφου Μαρίας Σπανομαρκίδη.

Η εκδήλωση άνοιξε με τη  συζήτηση με θέμα”Η πάλη ενάντια στο ρατσισμό” με ομιλητές τους Γιώργο Μαλινάκη από την ΚΕΕΡΦΑ Χανίων και Ορέστη Δαύλια από το Στέκι Μεταναστών. Κοινή συνισταμένη όλων των ομιλητών ήταν ότι η ανάγκη για αντιρατσιστικές δράσεις είναι τώρα ίσως πιο έντονη από ποτέ, αφού λόγω της οικονομικής κρίσης και των βαθύτατων συνεπειών της σε όλα τα επίπεδα, οι ξένοι μετανάστες είναι ο εύκολος ανυπεράσπιστος στόχος, αυτοί που πρώτοι κατηγορούνται για όλα αυτά που μας συμβαίνουν χωρίς τη θέλησή μας.

Στη συνέχεια,οι παρευρισκόμενοι, ντόπιοι, τουρίστες, μετανάστες αλλά και επισκέπτες του τριημέρου, παρακολούθησαν επίδειξη παραδοσιακού χορού από τη Χιλή από τους χορευτές Θοδωρή και Πάμπλο. Η βραδιά έκλεισε με ρεμπέτικο γλέντι από τους Καλύβα και Ηρακλή στα μπουζούκια, Μαρίνα και Βασίλη στα φωνητικά και Γάκη στην κιθάρα, όπου όλοι μαζί, θεατές και οργανωτές τραγούδησαν και χόρεψαν κάτω από το φως του ολόγιομου φεγγαριού, ενώνοντας τις φωνές τους με αυτές των καλλιτεχνών, γιορτάζοντας την διαφορετικότητα που έτσι κι αλλιώς ομορφαίνει τη ζωή μας!

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ