16.8 C
Chania
Thursday, April 25, 2024

Αντ. Μπαλωμενάκης: Προς φιλοξενία των προσφύγων στην Κρήτη σε συστάδα κατοικιών ή σε κάποιο αδρανές ξενοδοχείο

Ημερομηνία:

Όπως αναφέρει στη σελίδα του σε κοινωνικό δίκτυο ο βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ Αντώνης Μπαλωμενάκης, χθες πραγματοποιήθηκε άτυπη συνάντηση με τον αρμόδιο Υπουργό για τη Μεταναστευτική Πολιτική κ. Μουζάλα όπου δόθηκαν εξηγήσεις σχετικά με τον προγραμματισμό της κυβέρνησης για το προσφυγικό στην Κρήτη.

Σύμφωνα με τον βουλευτή, αύριο ο Υπουργός θα αποστείλει στους δήμους της Κρήτης τις εξηγήσεις που ζητήθηκαν σε σχετικό κείμενο που προέκυψε μετά από σύσκεψη της ΠΕΔ Κρήτης ενώ όπως λέει ο κ. Μπαλωμενάκης, μετά και τις εκ Ρεθύμνου πρωτοβουλίες (πρόταση για μίσθωση άδειων σπιτιών για τη φιλοξενία των προσφύγων), φαίνεται ότι αυτό το ενδεχόμενο κερδίζει πόντους αφού όπως αναφέρει ο βουλευτής “αναπροσανατολίζεται μερικώς ο σχεδιασμός και αναζητούνται μεμονωμένα καταλύματα, για καλύτερες δυνατότητες ενσωμάτωσης . Εάν τα καταλύματα ειναι σχετικά πολλά και μαζεμένα, λ.χ. κάποιο αδρανές ξενοδοχειο ή μια εγκαταλελειμμένη ή μια ημικατοικούμενη συστάδα κατοικιών θα παρέχονται και υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας”.

Tι ανέφερε το κείμενο της ΠΕΔ Κρήτης

Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με το κείμενο στο οποίο συμφωνήσανε οι δήμαρχοι της Κρήτης ζητήθηκε από την κυβέρνηση να καταθέσει τον σχεδιασμό της για το προσφυγικό ενώ ζήτησε συγκεκριμένες δεσμεύσεις, για την εξασφάλιση αξιοπρεπούς διαβίωσης των προσφύγων.

Πιο αναλυτικά, το κείμενο είχε ως εξής:

Σε συνέχεια της επίσκεψης του υπουργού κ. Μουζάλα και της ανακοίνωσης της πρόθεσης της κυβέρνησης για την εγκατάσταση προσφύγων στην Κρήτη, η ολομέλεια των Δημάρχων της Κρήτης σε κοινή συνεδρίαση με το Δ.Σ. της ΠΕΔ Κρήτης στην οποία παρευρέθησαν ο Περιφερειάρχης Κρήτης, οι πέντε Αντιπεριφερειάρχες, ευρωβουλευτές, βουλευτές και δημοτικοί σύμβουλοι, παρουσία και των ΜΜΕ, μετά από πολύωρη και διεξοδική συζήτηση όπου εκφράστηκαν όλοι οι γνωστοί προβληματισμοί αλλά και μια σειρά από προτάσεις και θέσεις, το Δ.Σ. της ΠΕΔ και η ολομέλεια των Δημάρχων, κατέληξε ότι το προσφυγικό ζήτημα μας αφορά όλους ως εθνικό θέμα.

Για την τελική θέση της ΠΕΔ Κρήτης,  με δεδομένο ότι η πρόθεση της κυβέρνησης είναι η δημιουργία και λειτουργία μόνιμων δομών ανοιχτής διαβίωση, είναι προαπαιτούμενο να καταθέσει η κυβέρνηση τον εθνικό της σχεδιασμό για το συγκεκριμένο ζήτημα που θα αφορά:

–    Την εξασφάλιση αξιοπρεπούς και ανθρώπινης διαβίωσης των προσφύγων και ταυτόχρονα θα διασφαλίζει την ειρηνική συνύπαρξη τους με τις τοπικές κοινωνίες.

Συγκεκριμένα, θα πρέπει να κατατεθούν οι προτάσεις για την αντιμετώπιση των θεμάτων:

–    Διαμονής, διαβίωσης και ιατρικής μέριμνας των προσφύγων.

–    Δημόσιας Ασφάλειας.

Επιπλέον, θα πρέπει να γίνει γνωστό από πού θα διασφαλισθούν οι απαιτούμενοι πόροι για όλα τα παραπάνω καθώς και ποιος φορέας θα διαχειριστεί τα κονδύλια αυτά.

Σημαντικό ζήτημα είναι επίσης  να γνωρίζουμε και ποιος είναι ο σχεδιασμός αντιμετώπισης πιθανών, εκτάκτων νέων ροών.

Οι δεσμευτικές απαντήσεις στα παραπάνω ζητήματα αποτελούν προϋπόθεση για την τελική θέση της ΠΕΔ Κρήτης, με δεδομένο ότι ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄και Β΄βαθμού θα είναι επικουρικός.

"google ad"

Εξουσιοδοτείται ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης σε συνεργασία με τον Περιφερειάρχη για τις περεταίρω ενέργειες, σύμφωνα με τα παραπάνω.

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Β. Κασσελάκης: “Ο ξάδερφος μου Στέφανος Κασσελάκης επαναπροσδιορίζει την Αριστερά”

«Πλεονέκτημα και μειονέκτημα το επώνυμό μου», τονίζει ο υποψήφιος...

Κλείνει μεγάλο τμήμα της Ηρώων Πολυτεχνείου λόγω έργων της ΔΕΥΑΧ

Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Χανίων σας ενημερώνει ότι...

Δράσεις ανάδειξης του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου «Kriti»

Η Περιφέρεια Κρήτης και το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, σε...

easyJet: Εξι νέες συνδέσεις με την Κρήτη φέτος – Δύο για Χανιά

Είκοσι δύο νέες συνδέσεις με Ελλάδα προσφέρει αυτό το...