16.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Ανυπόταχτη Κρήτη για δασικούς χάρτες: Επιδιώκεται μια βίαιη αναδιανομή της γης χιλιάδων μικροϊδιοκτητών, αγροτών και κτηνοτρόφων μέσω του κράτους προς κάθε λογής επιχειρηματικούς ομίλους”

Ημερομηνία:

Η περιφερειακή παράταξη της “Ανυπόταχτης Κρήτης” επισημαινει τι κρύβεται πίσω από το ζήτημα των δασικών χαρτών και εκφράζει τη στήριξή της στους αγώνες αγροτών και κτηνοτρόφων:

Τις τελευταίες εβδομάδες χιλιάδες μικροϊδιοκτήτες γης στην Κρήτη είναι σε αναβρασμό. Αιτία η ανάρτηση των δασικών χαρτών στην Κρήτη και ο χαρακτηρισμός χιλιάδων εκτάσεων, χωραφιών και βοσκοτόπων που χρησιμοποιούνται για τον βιοπορισμό αγροτών και κτηνοτρόφων ως «δασικά».

Υπό φυσιολογικές συνθήκες οι δασικοί χάρτες θα έπρεπε να έχουν ως αφετηρία την περιβαλλοντική ευαισθησία και την προστασία των δασών από κάθε λογής καταπατητές προς όφελος όλου του λαού λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη τις ιδιαίτερες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες. Η πραγματικότητα όμως δεν έχει καμία σχέση με αυτό.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, εν μέσω πανδημίας, προχωρά στην ανάρτηση των δασικών χαρτών όχι κατ’ επιταγή του Συντάγματος ή έστω από κάποια φιλο-περιβαλλοντική σκοπιά αλλά για να εκπληρώσει τις μνημονιακές της υποχρεώσεις, μετατρέποντας την υποχρέωση της υπεράσπισης των δασών και το δικαίωμα προστασίας της λαϊκής περιουσίας σε εισπρακτικό μέτρο, μέσω της πληρωμής παραβόλου.

Με ασφυκτικές προθεσμίες και με πανάκριβα παράβολα ουσιαστικά ωθεί τους μικρούς και οικονομικά αδύνατους στην πλειονότητά τους ιδιοκτήτες να παραιτηθούν από τη διεκδίκηση της ίδιας τους της γης, η οποία θα καταλήξει στο δημόσιο και από εκεί τελικά στα χέρια των διαφόρων «επενδυτών» δια της γνωστής οδού της «αξιοποίησης», κινδυνεύοντας παράλληλα να τους ζητηθεί να επιστρέψουν τυχόν αγροτικές επιδοτήσεις που εισέπραξαν τα προηγούμενα χρόνια, αφού οι εκτάσεις τους θα χαρακτηριστούν … «δασικές».

Με τους δασικούς χάρτες που εντάσσονται στην συνολική πολιτική όλων των πρόσφατων κυβερνήσεων, επιδιώκεται μια βίαιη αναδιανομή της γης χιλιάδων μικροϊδιοκτητών, αγροτών και κτηνοτρόφων μέσω του κράτους προς κάθε λογής επιχειρηματικούς ομίλους χάριν της … ανάπτυξης είτε αυτή θα είναι εξορυκτική, είτε «πράσινη», είτε τουριστική κ.ο.κ.

Η Ανυπόταχτη Κρήτη στηρίζει τους αγώνες των φτωχομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων της Κρήτης για τη ζωή και το βιός τους. Διεκδικούμε:

• Καμία επιβάρυνση των λαϊκών στρωμάτων. Να αποσυρθεί το παράβολο για τις εκτάσεις που καλλιεργούν ή εκμεταλλεύονται με μόχθο οι μικροί αγρότες και κτηνοτρόφοι.

• Να αυξηθεί σημαντικά το διάστημα υποβολής των αντιρρήσεων, έτσι ώστε να προλάβουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι να ενημερωθούν κατάλληλα και υπεύθυνα.

• Άμεση πρόσληψη μόνιμου επιστημονικού προσωπικού (δασολόγων, μηχανικών, νομικών κ.α.) στις δασικές υπηρεσίες για την εξυπηρέτηση όσων πολιτών θέλουν να καταθέσουν ένσταση δωρεάν.

• Οι χέρσες, μη δασικές εκτάσεις, να εκχωρηθούν ατελώς στους μικρούς και νέους αγρότες για καλλιέργεια. Καμία παρακράτηση ή ζήτημα επιστροφής των αγροτικών επιδοτήσεων που έχουν δοθεί τα τελευταία χρόνια λόγω αμφισβήτησης της αγροτικής γης.

• Να απαγορευτεί με νόμο η αλλαγή χρήσης της παραγωγικής γης, που γίνεται για εξυπηρέτηση μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων. Κατάργηση του αντι-περιβαλλοντικού νόμου Χατζηδάκη και όλων των άλλων νόμων που παραχωρούν δάση και περιοχές Natura στα χέρια των «επενδυτών»

• Πραγματική προστασία των δασικών εκτάσεων από τους συνήθεις οικοπεδοφάγους καταπατητές μεγαλοκτηματίες, επενδυτές, κατασκευαστικές εταιρείες και μεγαλοαγρότες και άμεση αναδάσωση των εκτάσεων που έχουν καταστραφεί ή καταπατηθεί.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ