22.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Αν η εικόνα στη Μητρόπολη Χανίων, είναι ίδια και χειρότερη στους μικρότερους ναούς της Κρήτης, ζήτω που καήκαμε…

Ημερομηνία:

Δεν ξέρουμε τι θα συμβεί τις επόμενες ημέρες στα Χανιά και στην Κρήτη όμως, αν η εικόνα που παρουσιάστηκε στον πιο κεντρικό ναό, τον Μητροπολιτικό Ναό των Χανίων, είναι ίδια ή χειρότερη στους πολλούς άλλους ναούς των Χανίων και της Κρήτης που δεν τραβάνε τόσα βλέμματα πάνω τους, τότε το επόμενο διάστημα θα δούμε μία μεγάλη έξαρση κρουσμάτων στο νησί.

Και δεν κινδυνολογούμε, αυτή είναι η πραγματικότητα όπως αποτυπώνεται από τις εικόνες που είδαμε.

Ξέρετε, ακόμα και οι αντιδρασεις της Εκκλησίας για την απόφαση της Πολιτείας για μη πραγματοποίηση τελετών με κόσμο είναι σεβαστές. Είναι μία μεγάλη γιορτή της Χριστιανοσύνης τα Φώτα και δεν είναι κάτι απλό η ουσιαστική ματαίωση τους. Όμως, αφού λαμβάνεται μία αποφαση εκ μέρους της Εκκλησίας να παραμείνουν ανοιχτοί οι ναοί, αυτό πρέπει να γίνει με όλα τα δυνατά μέτρα προστασίας. Μέτρα που τελικώς δε λήφθηκαν.

Γιατί το πρόβλημα δεν ήταν μόνο ο συνωστισμός που παρατηρήθηκε κατά την λήψη του αγιασμού. Δεν έφταιγαν οι πιστοί που δεν τήρησαν τα πρωτόκολλα αλλά ο ίδιος ο πρόχειρος τρόπος που οργανώθηκε η λειτουργία του ναού.

Αν η εκκλησία ήθελε να προστατέψει τους πιστούς και να πείσει ότι μπορεί να κρατά ανοικτούς τους ναούς θα έπρεπε να λάβει σειρά μέτρων.

Θα έπρεπε να μην έχει το αντιδωρο σε ένα μεγάλο καλάθι όπου ο κάθε πιστός έβαζε το χέρι του για να το λάβει αλλά να έχει άτομο το οποίο να το μοιράζει.

Θα έπρεπε επίσης να μοίραζε πλαστικά κουταλάκια στους πιστούς για να λαμβάνουν καθισμένοι στις θέσεις τους τη θεία μετάληψη και όχι δημιουργώντας συνωστισμό και χρησιμοποιώντας όλοι το ίδιο κουταλάκι.

Λάθος επίσης η απόφαση για τοποθέτηση του δοχείου με τον αγιασμό στο στενό σημειο της αριστερής εισόδου της Μητρόπολης. Άραγε, δεν περίμεναν ότι οι πιστοί θα έσπευδαν να λάβουν τον αγιασμό δημιουργώντας συνωστισμό; Φταίνε οι πιστοί για την κακή οργάνωση;

Δε θα μπορούσαν να έχουν βάλει ήδη τον αγιασμό σε μπουκαλάκια και να τον μοιράζουν στους πιστούς αντί να τους καλούν να το λάβουν από ένα δοχείο σε ένα στενό σημείο της Εκκλησίας;

Η εκκλησια, από τη στιγμή που αποφάσισε να μην αποδεχτεί την τήρηση της απαγόρευσης θα έπρεπε να είχε λάβει συγκεκριμένα μέτρα για την προστασια των πιστών – στην πλειοψηφία τους ηλικιωμένοι άνθρωποι – μοιραζοντας το αντίδωρο, δίνοντας πλαστικά κουταλάκια για τη Θεία Λειτουργία και μοιράζοντας σε μπουκαλάκια τον αγιασμό. Αντ’ αυτού, το απόλυτο μπάχαλο…

Μετά από όλη αυτή την ανοργανωσιά, εντύπωση προκάλεσε η σημερινή δήλωση του Αρχιεπίσκοπου κ. Ιερώνυμου ο οποίος αν και ασθένησε από κορωνοϊο και κινδύνεψε η ζωή του, εξερχομενος από τη Μητροπολη Αθηνών είπε:

“Όποιος ξέρει ιστορία πάντα περιμένει περίεργα πράγματα. Η Εκκλησία είναι για όλα έτοιμη”

Για να προσθέσει μετά σε ερώτηση αν πιστεύει ότι τηρήθηκαν τα μέτρα στις εκκλησίες:

«Κοιτάξτε γύρω σας τι μέτρα έχει λάβει η Εκκλησία και μετά πηγαίντε στις παραλίες και στις πλατείες».

"google ad"

Μετά και από αυτές τις δηλώσεις ας ελπίσουμε ο θεός να δώσει φώτιση σε όλους μας και στους ηγέτες της Εκκλησίας…

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλ. Μαρκογιαννάκης στη Βουλή: «Να μην επικρατήσει το τοξικό κλίμα μέχρι τις εκλογές»

Την εμπιστοσύνη του στην ελληνική δικαιοσύνη για τη διερεύνηση...

Πέθανε το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χαραλαμπίδης

Έφυγε από τη ζωή το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Χαραλαμπίδης,...

Την Δευτέρα η «κάθοδος» Καιρίδη για τις μεταναστευτικές ροές στην Κρήτη

Την Δευτέρα 1η Απριλίου και όχι αύριο (29/3) Παρασκευή...