17.8 C
Chania
Wednesday, April 24, 2024

Αν σε όλες τις χώρες είχαμε Τραμπ και Μπολσονάρο, σήμερα θα είχαμε δεκάδες εκατομμύρια νεκρούς από κορωνοϊό

Ημερομηνία:

Ακούγεται όλο και πιο συχνά και πραγματικά είναι μερικές φορές να αναρωτιέσαι αν οι άνθρωποι έχουν χάσει το μυαλό τους ή αν είμαστε περικυκλωμένοι από ένα τσούρμο ηλιθίων.

Στην προσπάθειά τους να πείσουν τον κόσμο και τον εαυτό τους ότι εντάξει, ε δεν είναι και κάτι σοβαρό η πανδημία του κορωνοϊού, προχωρούν σε σύγκριση με τα στοιχεία σχετικά με τους άλλους θανάτους παγκοσμίως, για να καταλήξουν βλακωδώς στο συμπέρασμα ότι αφού τόσοι εκατομμύρια πεθαίνουν, 1 εκατομμύριο παραπάνω δεν είναι δα και κανά σημαντικός αριθμός. Και προχωρούν μάλιστα και στο επόμενο βήμα, και λένε, γιατί τα κανάλια δε λένε για τις άλλες πολύ πιο σημαντικές αιτίες θανάτου που είναι πάνω από τον κορωνοϊό.

Και το λένε στα σοβαρά: στα 50 εκατομμύρια νεκρούς, τι είναι 1 εκατομμύριο νεκροί παραπανω;

Δε μπορεί να χωρέσει ο εγκέφαλός τους ότι μέσα σε 6 μήνες υπάρχει πλέον μία νέα αιτία θανάτου που λέγεται κορωνοϊός ο οποίος έχει οδηγήσει στο μικρό αυτό διάστημα 1 εκατομμύριο ανθρώπους στο θάνατο.

Για να καταλάβουμε το μέγεθος αυτού που συμβαίνει ας δούμε τα στοιχεία.

Σε ολόκληρο το 2017 σύμφωνα με το ourworldindata, η κύρια αιτία θανάτου ήταν τα καρδιοαγγειακά νοσήματα με 17,79 εκατομμύρια νεκρούς. Ακολούθως βρίσκονται οι δεκάδες τύποι καρκίνου με 9,56 εκατομμύρια νεκρούς, περίπου 6,5 εκατομμύρια πεθαίνουν από προβλήματα του αναπνευστικού, από άνοια πέθαναν 2,51 εκατομμύρια άνθρωποι, ακολουθούν με περίπου στο 1 εκατομμύρια αρρώστιες των νεφρών, διαβήτης, τα τροχαία ατυχήματα, η φυματίωση, και στις 954 χιλιάδες βρίσκεται το AIDS.

Αυτή τη στιγμή, στους 6 μήνες της πανδημίας του κορωνοϊού, περισσότεροι άνθρωποι έχουν πεθάνει από κορωνοϊό παρά από το AIDS. Και είναι μόνο 6 μήνες.

Στις ΗΠΑ η πρόβλεψη είναι ότι στους 12 μήνες, ο κορωνοϊός θα είναι πλέον η τρίτη αιτία θανάτου μετά τα καρδιαγγειακά νοσήματα και τον καρκίνο.

Και αυτοί οι νεκροί έχουν προκύψει μετά τη λήψη ακραίων μέτρων σε μία σειρά χώρες. Βεβαίως, ο μεγάλος αριθμός των νεκρών παρουσιάζεται σε χώρες που δεν τηρήσαν ως έπρεπε τα μέτρα προστασίας. Δηλαδή στις ΗΠΑ και στη Βραζιλία του Τραμπ και του Μπολσονάρο. Στην Ευρώπη είδαμε ποια ήταν τα αποτελέσματα σε χώρες όπου τα μέτρα που δεν πάρθηκαν εγκαίρως. Σε Αγγλία, Ιταλία, Ισπανία, Βέλγιο και Γαλλία είχαμε εκατόμβες νεκρών.

Σκεφτήκανε όλοι αυτοί που αμφιβάλλουν και θεωρούν αυτή την αμφισβήτηση ως σημάδι νοημοσύνης τους, ποια θα ήταν η εικόνα παγκοσμίως αν ο κόσμος είχε περισσότερους σαν αυτούς που δε θα λάμβαναν σοβαρά τα μέτρα; Αν σε όλες τις χώρες είχαμε Τραμπ και Μπολσονάρο, σήμερα θα είχαμε δεκάδες εκατομμύρια νεκρούς.

Μα είναι μία απλή γρίπη, επιμένουν βλακωδώς! Τόσοι εκατομμύρια πεθαίνουν από πείνα, όμως ουδείς δεν αντιδρά, σημειώνουν με περίσσια ευαισθησία. Αυτό όμως που δε λένε είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία αυτών που πεθαίνουν από κορωνοϊό είναι οι φτωχοί και αυτοί που πεινάνε, όχι οι πλούσιοι, όχι αυτοί που θα έχουν πρόσβαση στο σύστημα υγείας οτιδήποτε και αν συμβεί, αλλά οι φτωχοί.

Στη Νέα Υόρκη, οι εκατόμβες νεκρών δημιούργηθηκαν στις φτωχοσυνοικίες του Κουινς. Οι μάνες των φτωχών θρηνούσαν.

Και στην Ελλάδα οι φτωχοί πληρώνουν το μάρμαρο των συνεπειών των μέτρων απαγόρευσης για την καταπολέμηση της πανδημίας και ορθώς αντιδρούν και ζητούν τη στήριξη της κυβέρνησης. Όμως  θα πληρώσουν και με τις ζωές τους πολλοί εξ αυτών αν το σύστημα υγείας μπλοκάρει λόγω αύξησης των περιστατικών που καταλήγουν στα νοσοκομεία.

"google ad"

Αυτό λένε και οι γιατροί μας που πρέπει να τους εμπιστευόμαστε και να τους στηρίζουμε.

Γι’ αυτό ζητούνε χρήματα για τα νοσοκομεία. Για να βελτιωθούν οι δυνατότητες να δώσουν τη μάχη του χειμώνα.

Για να μη γίνει όπως μια εμπόλεμη ζώνη όπου ο γιατρός θα πρέπει να αποφασίσει ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει. Γιατί σε μία τέτοια κατάσταση, οι περισσότεροι νεκροί, η συντριπτική πλειοψηφία τους θα είναι φτωχοί.

Γιατί οι φτωχοί, το δείχνουν τα στοιχεία, είναι ο πιο ευάλωτος πληθυσμός.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ