21.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Απάντηση στα αιτήματα για αποζημιώσεις ελαιοπαραγωγής από καύσωνες ζητά ο ΣΕΔΗΚ

Ημερομηνία:

 

Με επιστολή του προς τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Θεοφάνη Κουρεμπέ, ο Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης επανέρχεται στο αίτημα για αποζημίωση των ζημιών που προκάλεσαν στην ελαιοκαλλιέργεια στην Κρήτη οι υψηλές θερμοκρασίες της περασμένης Άνοιξης, ζητώντας έγγραφες και σαφείς απαντήσεις.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή, το αίτημα – πλήρως τεκμηριωμένο με στοιχεία – έχει ήδη υποβληθεί από τον ΣΕΔΗΚ από τα μέσα Ιουλίου, αλλά δεν έχει ακόμα απαντηθεί, ούτε δόθηκε από τον κ. Κουρεμπέ καμία συγκεκριμένη απάντηση κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κρήτη, κατά τη διάρκεια της οποίας μάλιστα οι υπεύθυνοι του ΣΕΔΗΚ δεν προσκλήθηκαν στις συναντήσεις.

Να σημειωθεί ότι οι ζημιές που προκλήθηκαν φέτος στην Κρήτη κατά την περίοδο της Άνθησης στις Ελιές κατά τις εκτιμήσεις έπληξαν περίπου  8 εκατ. ελαιόδεντρα προκαλώντας απώλειες της παραγωγής κατά 45%.

 

Ακολουθεί η επιστολή που υπογράφεται από τον πρόεδρο του ΣΕΔΗΚ, δήμαρχο Ρεθύμνου ΓΙώργο Μαρινάκη:

“Κύριε  Πρόεδρε ,

Όπως γνωρίζετε, με το  έγγραφο μας με αριθμό. πρωτ. 35/12-7-2016 σας υποβάλαμε   στοιχεία για την έκταση και ένταση των σημαντικών απωλειών  που προκλήθηκαν  από καύσωνες ( υψηλές θερμοκρασίες ) που έπληξαν την Ελαιοκαλλιέργεια στην Κρήτη κατά την περασμένη Άνοιξη και τεκμηριώσαμε πλήρως , ότι πάνω από ήμισυ των ζημιών αυτών πραγματοποιήθηκαν μετά την καρπόδεση και επομένως πρέπει να αποζημιωθούν ακόμη και με τον ισχύοντα Κανονισμό του ΕΛΓΑ.

Ωστόσο, ενώ μέχρι σήμερα, ένα μήνα μετά, δεν λάβαμε καμιά απάντηση στα αιτήματα που σας υποβάλλαμε, διαπιστώσαμε, ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψη σας στην Κρήτη (9 – 11 Αυγούστου) για θέματα αποζημιώσεων, ουσιαστικά δεν δώσατε καμιά συγκεκριμένη απάντηση στα όσα στο προαναφερόμενο υπόμνημα μας αναφερόταν.

Βέβαια, η διαπίστωση μας αυτή, βασίζεται στην ενημέρωση που είχαμε από τα ΜΜΕ αφού ούτε σεις, ούτε η Περιφέρεια Κρήτης δεν θελήσατε να μας προσκαλέσετε στη συνάντηση όπως είχαμε ζητήσει με το έγγραφο μας.

Κύριε Πρόεδρε ,

Υποσχέσεις γενικόλογες και αόριστες, ότι «όσοι έπαθαν πραγματική ζημιά θα αποζημιωθούν» δεν μπορούν να αποτελούν απάντηση στο εμπεριστατωμένο υπόμνημα που σας υποβάλλαμε στο οποίο με στοιχεία όλων σχεδόν των Δήμων της Κρήτης, που διαθέτουν Γεωπονικές υπηρεσίες, αποδεικνυόταν ότι πάνω από το ήμισυ των τρομακτικών ζημιών που υπέστη η ελαιοπαραγωγή του νησιού, εμπίπτουν στις αποζημιώσιμες περιπτώσεις του Κανονισμού του ΕΛΓΑ και υποβαλλόταν το αίτημα να θέσετε σε ενέργεια τις σχετικές διαδικασίες.

Αιτιολογίες ότι πέρασαν οι προθεσμίες, ότι δεν υπήρχαν οδοιπορικά στον ΕΛΓΑ κλπ, προφανώς δεν μπορούν να ισχύουν, αφού με τις αλλεπάλληλες δηλώσεις παραγόντων του Υπουργείου και του ΕΛΓΑ, ότι η «ακαρπία της ελιάς δεν αποζημιώνεται από ΕΛΓΑ» δημιουργήθηκε για τους παραγωγούς ένα νεφελώδες τοπίο, το οποίο δεν τους επέτρεπε να διακινδυνεύουν χρήματα για  υποβολή σχετικών  αιτήσεων.

Όσο για τις υποσχέσεις  αποζημιώσεων  από τα  ΠΣΕΑ, οι Ελαιοπαραγωγοί της Κρήτης έχουν ήδη αποκομίσει πικρή εμπειρία! Τις αποζημιώσεις για τις μεγαλύτερες ανάλογες ζημιές της ελαιοπαραγωγής που  υπέστησαν το 2013, ακόμη τις περιμένουν!

"google ad"

Μετά τα παραπάνω κ. Πρόεδρε, ζητούμε, όπως έχετε υποχρέωση να δώσετε έγγραφη και σαφή απάντηση στο έγγραφο μας με αριθμό πρωτ. 35 /12-7-2016 , ώστε να γνωρίζουν και οι δημότες μας, που ειναι  σχεδόν όλοι οι  ελαιοπαραγωγοί της Κρήτης, τα εξής :

–  Αν είναι ορθό να καταβάλλουν στο εξής εισφορές στον ΕΛΓΑ και μάλιστα υποχρεωτικά με παρακράτηση από τις επιδοτήσεις τους.

–   Αν θα πρέπει να αμυνθούν με κάθε νόμιμο τρόπο για τις παραλείψεις η λάθη της Διοίκησης  που θίγουν καταφανώς τα συμφέροντα τους.”

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ρούλα Πισπιρίγκου: Η πρώτη της αντίδραση μετά τα ισόβια – Σε κλάματα ξέσπασε η μητέρα της, αμίλητος ο Δασκαλάκης

Σε ισόβια καταδίκασε ομόφωνα το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο τη Ρούλα Πισπιρίγκου για...

Κουτσούμπας: Διευρύνεται ένα ρεύμα αμφισβήτησης της πολιτικής του Μητσοτάκη – Να παλέψουμε για μια εναία Κύπρο

«Διευρύνεται ένα λαϊκό ρεύμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής» τόνισε ο...

Κουτσούμπας: Διευρύνεται ένα ρεύμα αμφισβήτησης της πολιτικής του Μητσοτάκη – Να παλέψουμε για μια εναία Κύπρο

«Διευρύνεται ένα λαϊκό ρεύμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής» τόνισε ο...