17.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Απάντηση στην ΑΝΤΑΡΣΙΑ” για την υλοποίηση των προγραμμάτων δια βίου μάθησης

Ημερομηνία:

Σε απάντηση των ερωτημάτων που έθεσε η “Ανταρσία στα Χανιά“ στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Χανίων και αφορά στην υλοποίηση προγραμμάτων Δια Βίου Μάθησης, τα οποία υλοποιήθηκαν σε συνεργασία με το Μεσογειακό ΚΕΚ-ΜΑΙΧ, η διεύθυνση του Μεσογειακού ΚΕΚ – ΜΑΧ δηλώνει με ανακοίνωσή της τα εξής:

Α) Το Μεσογειακό ΚΕΚ –ΜΑΙΧ αποτελεί πιστοποιημένο από τον ΕΟΠΠΕΠ Κέντρο Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, το οποίο ελέγχεται από το φορέα αυτό  για όλα τα προγράμματα που υλοποιεί. Σημειωτέον είναι δε, ότι το Μεσογειακό ΚΕΚ-ΜΑΙΧ υλοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα από το 2000, έχει συνεργαστεί με περισσότερους από 3.000 εκπαιδευτές  και εξοφλεί πάντα τους συνεργάτες του, όπως ορίζουν οι συμβάσεις τους.

Οποιαδήποτε, επομένως,  υπόνοια για τυχόν οφειλές από το Μεσογειακό ΚΕΚ-ΜΑΙΧ σε εκπαιδευτές από παλαιότερα προγράμματα είναι παντελώς αναληθής και ανυπόστατη.

Β) Όσον αφορά στο συγκεκριμένο πρόγραμμα Δια Βίου Μάθησης που ανέλαβε να υλοποιήσει για λογαριασμό του Δήμου Χανίων το Μεσογειακό ΚΕΚ-ΜΑΙΧ, πρόκειται για ένα πρόγραμμα βασισμένο στο πλαίσιο της υπ’ αριθ. 35940/7-5-2014 Προγραμματικής Σύμβασης.

Σύμφωνα με την Προγραμματική αυτή Σύμβαση,  υπογράφηκαν μεταξύ των  εκπαιδευτών και του Μεσογειακού ΚΕΚ – ΜΑΙΧ, συμβάσεις στις οποίες αναφερόταν με σαφήνεια  η ανάληψη των καθηκόντων των εκπαιδευτών , οι ώρες εργασίας τους, αλλά και ο τρόπος πληρωμής τους. Ειδικά για την πληρωμή τους αναφερόταν ότι : «  3. Η πληρωμή του εκπαιδευτή θα γίνει αμέσως μετά την πληρωμή του προγράμματος (…), εφόσον το ΚΕΚ έχει λάβει την αποπληρωμή του.».

Ήταν επομένως απόλυτα γνωστό και σαφές σε όλους τους  εκπαιδευτές, που εργάστηκαν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα , ήδη από την υπογραφή της σύμβασής τους και πριν από την ανάληψη των καθηκόντων τους, ότι θα λάβουν την πληρωμή τους αμέσως μετά την πληρωμή του προγράμματος και εφόσον το ΚΕΚ έχει λάβει την αποπληρωμή του.

Στο σημείο αυτό πρέπει να λεχθεί ότι το Μεσογειακό ΚΕΚ – ΜΑΙΧ έχει λάβει μόλις το 40 % της πληρωμής του προγράμματος (Α και Β δόση), ενώ εκκρεμεί η καταβολή της Γ ‘δόσης που αντιστοιχεί στο 60% του προϋπολογισμού. Όταν επομένως,  καταβληθεί η Γ δόση, το Μεσογειακό ΚΕΚ-ΜΑΙΧ εντός 15 ημερών θα προχωρήσει, όπως πάντα,  στην εξόφληση όλων των εκπαιδευτών, γεγονός γνωστό και αναντίρρητο, από όλους τους εκπαιδευτές οι οποίοι έχουν συνεργαστεί επανειλημμένα με το Κέντρο μας.

Άλλωστε με την επισήμανση από πλευράς αυτών που θέτουν τα ερωτήματα ότι : «… ο Δήμος κάποια στιγμή μέσα στο Φθινόπωρο κατέβαλλε μέρος των χρημάτων που όφειλε στο ΚΕΚ – ΜΑΙΧ.», αποδεικνύεται ότι είναι ήδη γνωστό σε αυτούς το γεγονός ότι δεν έχει αποπληρωθεί το ΚΕΚ, ώστε να προχωρήσει στη συνέχεια στην πληρωμή τους.
Πρέπει δε, να επισημανθεί ιδιαίτερα ότι σύμφωνα με το άρθρο 2. της σύμβασης που υπογράφει ο κάθε εκπαιδευτής : «… η αμοιβή περιλαμβάνει ασφαλιστικές εισφορές … και ό,τι άλλο προβλέπει η νομοθεσία για την παροχή εκπαιδευτικών υπηρεσιών.»

Θα πρέπει επομένως, ιδιαίτερα στους δύσκολους καιρούς που ζούμε,  αντί να υπονομεύονται τέτοιου είδους συνεργασίες και προγράμματα που προσφέρουν  εργασία και πολύτιμη εμπειρία, με  αναφορές του τύπου «… γεγονός που έρχεται να αμφισβητήσει αν όχι να ακυρώσει τους λόγους ύπαρξης και χρησιμότητας των εν λόγω προγραμμάτων», να τα στηρίξει για το καλό τόσο του τόπου, όσο και των ίδιων των εργαζομένων, οι οποίοι πάντοτε λαμβάνουν την αμοιβή που τους αναλογεί και αποκτούν επιπρόσθετη εμπειρία. Οι πιστοποιημένοι εκπαιδευτές που έχουν μεγάλη πείρα στη διδασκαλία εκπαιδευτικών προγραμμάτων γνωρίζουν ότι οι πληρωμές δεν είναι άμεσες καθώς τηρούνται συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα.

Τέλος, θεωρούμε ότι τέτοιου είδους ερωτήσεις πρέπει να διατύπωνονται με επιχειρήματα και όχι ως κατηγορία, αφού πρώτα έχουν διασταυρωθεί οι πληροφορίες  ώστε να μην δημιουργούνται  λάθος εντυπώσεις δυσφημώντας ένα ΚΕΚ που με το έργο του έχει επιδείξει τον ανθρωπιστικό  και κοινωνικό του χαρακτήρα.

Με εκτίμηση,
Η διεύθυνση του Μεσογειακού ΚΕΚ-ΜΑΙΧ

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...