19.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

«Απάντηση» στους ισχυρισμούς Ερντογάν και αποστάσεις από τον Παναγιωτόπουλο για τον Δένδια

Ημερομηνία:

Να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από το φιάσκο των δηλώσεων του υπουργού Άμυνας επιχείρησε το βράδυ της Πέμπτης ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος διέψευσε πως υπήρξε συμφωνία με την Τουρκία για τα Ίμια, όπως άφησε να εννοηθεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Αποστάσεις από τον Νίκο Παναγιωτόπουλο, ο οποίος την νωρίτερα είχε καταφέρει να ανοίξει ακόμα ένα θέμα για την κυβέρνηση.

Ξεκάθαρη απάντηση ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμία κατανόηση με την τουρκική πλευρά και καμία προσυνεννόηση για το θέμα των Ιμίων προσπάθησε να δώσει την Πέμπτη, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, αφού προηγουμένως είχαν προηγηθεί διαρροές και ανακοινώσεις του υπουργείου Άμυνας που άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο να ισχύουν όσα ανέφερε ο πρόεδρος Ερντογάν για τα περί συμφωνίας με τον Έλληνα υπουργό για τα Ίμια.

«Δεν υπάρχει καμία δυνατότητα σε κανέναν Έλληνα υπουργό να μπορέσει να έχει συνεννοήσεις αυτού του επιπέδου με την τουρκική πλευρά. Εκφεύγει της τρέχουσας ανταλλαγής απόψεων» ανέφερε σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση. Παράλληλα, υποστήριξε πως το πλαίσιο συνεννόησης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας κινείται μεταξύ της «έκφρασης ευχών» για τη μη δημιουργία εντάσεων.

Ο Ν. Δένδιας διαμήνυσε πως καμία ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να αποδεχθεί την γκριζοποίηση τμημάτων της ελληνικής επικράτειας, ενώ για την παρουσία του τουρκικού ερευνητικού Όρουτς Ρέις την περασμένη Παρασκευή, ο ίδιος υπογράμμισε πως δεν ήταν τεστ των ελληνικών αντανακλαστικών και πως δεν υπήρξε επεισόδιο γύρω από τον πλου του συγκεκριμένου πλοίου.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Ν. Δένδιας, εκτός των δηλώσεων Ερντογάν και τη στάση του υπουργείου Άμυνας που προσπάθησε να «συμμαζέψει», έσπευσε να πάρει αποστάσεις και από την επικοινωνιακή διαχείριση της κυβέρνησης για το τουρκικό ερευνητικό, τονίζοντας πως «Δεν νομίζω ότι αριστεύσαμε στην επικοινωνία στο συγκεκριμένο θέμα».

Σε ερώτηση για την ανακοίνωση του εκπροσώπου της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν ότι η Τουρκία θα κάνει έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο στις περιοχές που κατά την άποψή της ορίζονται από το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, έστειλε το μήνυμα να μην συνεχίσει σε αυτό τον δρόμο. «Θα ευχόμουν και θα εισηγούμουν στην Τουρκία να μην το κάνει αυτό. Φιλική μου συμβουλή προς την Τουρκία θα ήταν να μην συνεχίσει σε αυτό τον δρόμο» διαμήνυσε ο Έλληνας υπουργός.

Μάλιστα, στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε πως κόκκινη γραμμή κάθε Έλληνα πρωθυπουργού, συνεπώς και του Κυριάκου Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του, είναι η προάσπιση των συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων του ελληνικού κράτους.

«Εγώ έχω ορκιστεί να φυλάττω το Σύνταγμα και τους νόμους. Η ελληνική επικράτεια περιγράφεται. Δεν έχω κανένα δικαίωμα να αποδώσω την ελληνική επικράτεια κατά ένα τετραγωνικό χιλιοστό μικρότερη απ’ ό,τι παρεδόθη στη δική μας κυβέρνηση» υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών.
Ερωτηθείς δε πιο συγκεκριμένα για τον υπουργό Άμυνας, ο Νίκος Δένδιας ανέφερε: «Θεωρώ ότι είναι ένας πάρα πολύ ικανός πολιτικός ο Νίκος Παναγιωτόπουλος. Είναι ένας ευσυνείδητος υπουργός που ειλικρινά παλεύει για να προσπαθήσει οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας να είναι στο επίπεδο που τους πρέπει στον τομέα της ετοιμότητας».

Δείτε τη συνέντευξη:

Ανοιχτό το ενδεχόμενο της Χάγης

Ο υπουργός Εξωτερικών, κατά τη συνέντευξή του, υπήρξε αποκαλυπτικός και για τις προθέσεις της κυβέρνησης αναφορικά με ενδεχόμενη προσφυγή στο δικαστήριο της Χάγης, καθώς υπογράμμισε πως η «μόνη διαφορά» της χώρας με την Τουρκία είναι η υφαλοκρηπίδα, και συνακόλουθα η ΑΟΖ.

Για το ενδεχόμενο προσφυγής στη Χάγη, ο υπουργός Εξωτερικών κατέδειξε πως η διαφορά της Ελλάδας με την Τουρκία είναι η υφαλοκρηπίδα καταρχήν και συνακόλουθα επειδή έχει αλλάξει και το Δίκαιο της Θάλασσας, και η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ). Καταρχήν, να επιχειρήσουμε να το λύσουμε μεταξύ μας, και αν δεν καταφέρουμε να το λύσουμε μεταξύ μας, θα κάνουμε ένα συνυποσχετικό, να περιγράψουμε αυτό το πρόβλημά μας» σημείωσε.

«Αν ο κ. Τσαβούσογλου έρθει και μου ζητήσει να πάμε στη Χάγη για να επιλύσουμε το ιδιοκτησιακό του σπιτιού που μου άφησε η γιαγιά μου στους Παξούς, δεν θα συμφωνήσω, δεν μπορώ να συμφωνήσω» ξεκαθάρισε ωστόσο, ενώ ερωτηθείς αν οι Τούρκοι θέσουν ανάμεσα στα ζητήματα και το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ρητά πως είναι τόσο καθαρό που αν ήταν αντικείμενο ειλικρινούς συζήτησης μεταξύ δύο ανθρώπων θα λυνόταν πολύ εύκολα.

"google ad"

«Ένας Έλληνας πρωτοετής της Νομικής και ένας Τούρκος πρωτοετής της Νομικής, με καλή πίστη και οι δύο, αν καθόντουσαν να το συζητήσουν, πιστεύω ότι θα το έλυναν» προσέθεσε. Σημείωσε ακόμα πως ένας μεγάλος αριθμός ζητημάτων που θέτει η Τουρκία είναι προσχηματικά και το ξέρει και η Τουρκία.

Ο Ν. Δένδιας απάντησε και στα σενάρια περί συνεκμετάλλευσης, τα οποία αναζωπύρωσε ο σύμβουλος ασφαλείας του Κ. Μητσοτάκη, κ. Ντόκος, για τον οποίο μάλιστα υποστήριξε πως δεν προσλαμβάνει τον εαυτό του ως τμήμα της εκτελεστικής εξουσίας.

«Είναι ένας επιστήμονας ο οποίος εκφράζει την άποψή του». Περαιτέρω ανέδειξε τη συμβουλευτική διάσταση του Συμβουλίου Ασφαλείας, υποστηρίζοντας πως «συμβουλευτικό είναι ένα όργανο το οποίο έχει τη δυνατότητα να εμφανίζει μια πολλαπλότητα εισηγήσεων και να επιλέξει ο πρωθυπουργός».

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...