Αποσύρει τις νέες συμβάσεις η H&M ύστερα από σκανδαλώδη παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας, την οποία κατέδειξε και το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) διενεργώντας έλεγχο σε κατάστημα της γνωστής αλυσίδας ένδυσης και υπόδησης με αφορμή τις καταγγελίες των εργαζομένων.

Τις προηγούμενες βδομάδες έγινε γνωστό ότι η πολυεθνική αλυσίδα H&M προσπάθησε να αναγκάσει τους εργαζόμενους της να υπογράψουν νέες συμβάσεις με πολύ χειρότερους όρους από τις ισχύουσες και με κυριολεκτικά ταπεινωτικές συνθήκες εργασίας.

Οι νέες συμβάσεις προέβλεπαν: Να εργάζονται οι εργαζόμενοι με επιπλέον καθήκοντα αλλά να πληρώνονται με τον ίδιο ελάχιστο μισθό. Επιπλέον δικαιώματα στην εταιρεία να στείλει τον/την εργαζόμενο-η σε οποιοδήποτε κατάστημα χωρίς τη συγκατάθεση του/της και χωρίς κάλυψη εξόδων. Την υποχρέωση στους εργαζόμενους να συμμετέχουν σε εκπαιδευτικά σεμινάρια ­με δικά τους έξοδα. Ο/η εργαζόμενος/η δεν μπορεί να λείψει ούτε μια μέρα από την εργασία του χωρίς αποδεκτή δικαιολόγηση – σε αντίθετη περίπτωση αυτό θεωρείται οικειοθελής αποχώρηση και όχι απόλυση, οπότε η εταιρεία δεν υποχρεούται σε αποζημίωση.

Ένας μεγάλος αριθμός εργαζομένων όμως αντέδρασε στις «προτάσεις» της εταιρίας και αρνήθηκε να υπογράψει. Το θέμα έγινε γνωστό μέσα από συνεντεύξεις/καταγγελίες των εργαζομένων και αρκετά δημοσιεύματα, ενώ έγιναν και παρεμβάσεις έξω από καταστήματα των H&M σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη από το σωματείο εμποροϋπαλλήλων. Μετά από τις διαστάσεις που πήρε το θέμα υπήρξε παρέμβαση της Επιθεώρησης Εργασίας, η οποία ζήτησε εξηγήσεις από την εταιρία για τις νέες συμβάσεις.

Η εταιρία, πιεσμένη από την στάση των εργαζομένων που δεν υπέγραφαν και προφανώς θορυβημένη από την αρνητική δημοσιότητα που πήρε το θέμα αναγκάστηκε να κάνει πίσω. Έτσι οι υπεύθυνοι σε μια σειρά καταστήματα ενημέρωσαν τους εργαζόμενους ότι η εταιρία ουσιαστικά αποσύρει τις νέες συμβάσεις και ισχύουν οι προηγούμενες συμβάσεις.