17.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

“Απαίσιος λεκές στο φυσικό τοπίο”: “Ανεπιθύμητα” τα φωτοβολταϊκά – “Ασχημαίνουν” (μετά τα αιολικά) τη βρετανική εξοχή

Ημερομηνία:

Τα φωτοβολταϊκά πάρκα θεωρούνται ανεπιθύμητα από τη βρετανική κυβέρνηση όπως δήλωσε η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής της Βρετανίας, Άμπερ Ραντ.

 

Μιλώντας σήμερα (6/11) το πρωί στη Βουλή των Κοινοτήτων, η κα. Ραντ επανέλαβε ότι φιλοδοξία της κυβέρνησης είναι να στρέψει τα επενδυτικά κεφάλαια προς τα φωτοβολταϊκά σε στέγες και όχι στα επίγεια πάρκα.

Όπως δήλωσε η Ραντ, τα φωτοβολταϊκά πάρκα “δεν είναι ιδιαιτέρως ευπρόσδεκτα, καθώς προχωράει η ανάπτυξη του κλάδου” και “θα πρέπει να εγκαθίστανται σε στέγες, οικιακές και τις επαγγελματικές και όχι στην όμορφη και καταπράσινη εξοχή”.

Ωστόσο, αρνήθηκε να προσυπογράψει τον χαρακτηρισμό “άσχημα” που χρησιμοποίησε η γραμματέας Περιβάλλοντος Λις Τρας λέγοντας ότι αλλοιώνουν το φυσικό τοπίο.

Τα σχόλια της Ραντ ήρθαν ως απάντηση στην παρέμβαση της σκιώδους υπουργού Περιβάλλοντος των Εργατικών, Τζούλι Έλιοτ, η οποία αναρρωτήθηκε εάν έμεινε κάποια ανανεώσιμη πηγή ενέργειας που να υποστηρίζει η βρετανική κυβέρνηση μετά τη σταδιακή κατάργηση των επιδοτήσεων στα επίγεια αιολικά και την περικοπή τους για τα φωτοβολταϊκά μεγάλης κλίμακας από τον Απρίλιο του 2015.

—Αντίστοιχες ενστάσεις για τα αιολικά

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ρεύμα που αντιτίθεται στην εγκατάσταση έργων ΑΠΕ -και συγκεκριμένα αιολικών και φωτοβολταϊκών- στη βρετανική εξοχή με το επιχείρημα της αλλοίωσης του χαρακτήρα της είναι αρκετά ισχυρό.

Το 2012 έκθεση της πρωτοβουλίας για την προστασία της βρετανικής υπαίθρου “Campaign to Protect Rural England (CPRE)”, έκανε λόγο για την αρνητική επίδραση της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στο φυσικό τοπίο και περιβάλλον.

Η έκθεση επισήμαινε ότι η εγκατάσταση αιολικών πάρκων σε περιοχές φυσικού κάλλους διαταράσσει το οικοσύστημα και καλεί προς χάραξη μιας περιβαλλοντικά φιλικής στρατηγικής στην ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας στη χώρα.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Πρίγκηπας Κάρολος είχε κάποτε αποκαλέσει (το μακρυνό 2004) τα αιολικά πάρκα ως “απαίσιo λεκέ στο φυσικό τοπίο”, τα χαρακτήρισε “αχρείαστα” και την εγκατάστασή τους “ντροπή”.

econews

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...