18.8 C
Chania
Thursday, April 25, 2024

Απαγορεύονται αυστηρώς κομμουνιστικά και άλλα σύμβολα και σημαίες της Σοβιετικής Ένωσης στον αγώνα του Ολυμπιακού με την Ντιναμό στο Κίεβο

Ημερομηνία:

Οι εντολές των αρχών της Ουκρανίας για τον αυριανό αγώνα του Ολυμπιακού με την Ντιναμό στο Κίεβο σίγουρα προκαλούν εντύπωση.

«ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΧΘΟΥΝ
1. Συζητήσεις πολιτικής φύσης, ιδίως σχετικά με τον πόλεμο στην Ανατολική Ουκρανία
2. Η χρήση της σημαίας ή άλλων συμβόλων της Ρωσικής Ομοσπονδίας
3. Η χρήση στοιχείων ένδυσης και άλλων αξεσουάρ της ΠΑΕ Ολυμπιακός καθόσον οι φίλαθλοι βρίσκονται στο δρόμο
4. Σημαίες και άλλα σύμβολα της ΕΣΣΔ καθόσον βρίσκονται στο δρόμο
5. Στοιχεία ένδυσης και σύμβολα της Σπαρτάκ Μόσχας καθόσον βρίσκονται στο δρόμο
6. Κομουνιστικά σύμβολα».

Τα παραπάνω καταγράφονται σε ανακοίνωση που δημοσιεύεται στην επίσημη ιστοσελίδα της ΠΑΕ Ολυμπιακός υπό τον τίτλο «Ενημέρωση προς τους φιλάθλους του Ολυμπιακού» και τη σημείωση:«Ενόψει του αγώνα της ομάδας μας στο Κίεβο και σχετικά με την παρουσία των φιλάθλων μας στην ουκρανική πόλη». Η ανακοίνωση ξεκινά ως εξής:« UEFA Europa league 2018/2019 –Φάση των 32: FC Dynamo Kyiv (UKR) – Olympiacos FC (GRE) 21-02-2019 – ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΦΙΛΑΘΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΜΕΝΗΣ ΟΜΑΔΑΣ»

Σύμφωνα με πληροφορίες η πρακτική τέτοιου είδους προειδοποιήσεων γίνεται μετά από συστάσεις των αστυνομικών αρχών της χώρας που βρίσκεται το γήπεδο όπου διεξάγεται ο αγώνας, υπό την εποπτεία της UEFA και σε συνεννόηση με τους παράγοντες της γηπεδούχου και της φιλοξενούμενης ομάδας. Στην ανακοίνωση, άλλωστε σημειώνεται: «Κατόπιν διαβουλεύσεων με τις αστυνομικές αρχές της Ουκρανίας, σας ενημερώνουμε για τα κάτωθι».

Τον Απρίλιο του 2015 μια επίσημη διαδικασία αποκομμουνιστικοποίησης ξεκίνησε στην Ουκρανία μετά την έγκριση των σχετικών νόμων, στους οποίους μεταξύ άλλων, τα κομμουνιστικά σύμβολα τέθηκαν εκτός νόμου.

Στις 15 Μαΐου 2015 ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο υπέγραψε το σύνολο των νόμων οι οποίοι έθεταν περίοδο έξι μηνών για την αφαίρεση των κομμουνιστικών μνημείων (εκτός από τα μνημεία του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου) και την μετονομασία των δημόσιων χώρων με ονόματα από θέματα σχετικά με τον κομμουνισμό. Επίσης ανακοινώθηκε ότι 22 πόλεις και 44 χωριά έπρεπε να μετονομαστούν. Μέχρι τις 21 Νοεμβρίου 2015 οι δημοτικές κυβερνήσεις είχαν την εξουσία να εφαρμόσουν τον νόμο, και αν αποτύχαιναν οι επαρχιακές αρχές είχαν δικαίωμα αλλαγής ονομάτων έως τις 21 Μαΐου 2016. Αν μετά από αυτή την ημερομηνία ο οικισμός διατηρούσε την παλιά του ονομασία το Υπουργικό Συμβούλιο της Ουκρανίας θα έπρεπε να αποφασίσει ένα νέο όνομα για τον οικισμό. Το 2016, 51.493 οδοί και 987 πόλεις και χωριά είχαν μετονομαστεί και 1.320 μνημεία του Λένιν και 1.069 μνημεία άλλων σημαντικών κομμουνιστών είχαν αφαιρεθεί.

Η παραβίαση του νόμου μπορεί να επιφέρει ποινές φυλάκισης έως 5 χρόνια.

Στις 24 Ιουλίου 2015, το Ουκρανικό Υπουργείο Εσωτερικών έθεσε εκτός νόμου το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ουκρανίας, το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ουκρανίας (ανανεωμένο) και το Κομμουνιστικό Κόμμα των Εργατών και Αγροτών, των οποίων το δικαίωμα για συμμετοχή στις εκλογές είχε αφαιρεθεί τον Ιούλιο του 2014 για να τερματιστεί η εγγραφή κομμουνιστικών κομμάτων στην Ουκρανία. Επίσης δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν τον δικαστικό αγώνα. Από τις 16 Δεκεμβρίου 2015, τα τρία αυτά κόμματα είχαν απαγορευτεί στην Ουκρανία, ωστόσο, το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ουκρανίας έχει προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την ανατροπή της απόφασης. Αυτή η προσφυγή είναι ακόμα σε εκκρεμότητα και το ΕΣΔΑ δεν έχει καταλήξει σε μια απόφαση.

Την ίδια στιγμή, ένας άλλος νόμος που ψηφίστηκε από 271 βουλευτές από το ουκρανικό κοινοβούλιο είχε αναγνωρίσει επίσημα τους Ουκρανούς εθνικιστές που συνεργάστηκαν με τους ναζί ως «μαχητές της ελευθερίας».

Πιο συγκεκριμένα το νομοσχέδιο αναγνώρισε και χορηγεί κοινωνικές παροχές σε μέλη διαφόρων επίσημων, ανεπίσημων και παραστρατιωτικών ομάδων όπως την Οργάνωση  των Ουκρανών Εθνικιστών (OUN) και την παραστρατιωτική οργάνωση UPA που πρωτοστάτησε στην εθνοκάθαρση εναντίον των Πολωνών.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο η δράση αυτών των ομάδων είναι πλέον νόμιμη ενώ οι στόχοι και οι μέθοδοί τους «δεν έρχονται σε αντίθεση με το Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, την Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ή άλλες διεθνείς πράξεις».

Στην Ουκρανία τα ναζιστικά σύμβολα είναι κάτι … συνηθισμένο και οι αρχές δεν φαίνονται να έχουν κανένα πρόβλημα με αυτά.

Το imerodromos.gr κατέγραψε σε σχετικό αφιέρωμα με αφορμή τον πρώτο αγώνα του Ολυμπιακού με την Ντιναμό Κιέβου, ότι στην εξέδρα της ομάδας της Ντιναμό υπάρχει πτέρυγα φασιστών. Η λεγόμενη «100% λευκή εξέδρα», οι κουκούλες της Κου Κλουξ Κλαν, οι σβάστικες και το μίσος κατά των μαύρων ποδοσφαιριστών και οπαδών, είναι μια πραγματικότητα για μέρος των οπαδών της ομάδας.

Ακολουθεί ολόκληρη η σχετική ανακοίνωση για τον ποδοσφαιρικό αγώνα στο Κίεβο:

"google ad"

«UEFA Europa league 2018/2019
Φάση των 32: FC Dynamo Kyiv (UKR) – Olympiacos FC (GRE) 21-02-2019

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΦΙΛΑΘΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΜΕΝΗΣ ΟΜΑΔΑΣ

Κατόπιν διαβουλεύσεων με τις αστυνομικές αρχές της Ουκρανίας, σας ενημερώνουμε για τα κάτωθι:

16. Με βάση τις πληροφορίες και την αξιολόγηση κινδύνου, η αναμέτρηση δηλώνεται ως ΥΨΗΛΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ (HIGH RISK)
17. Συνιστούμε στους φιλάθλους του Ολυμπιακού να αποφύγουν τη χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς, ιδίως την ημέρα της αναμέτρησης. Προτείνεται εντόνως η χρήση ταξί.
18. Για λόγους ασφαλείας, η Αστυνομία θα ορίσει ως σημείο συνάντησης το Police Sadik (οδός Ivana Fedorova 10; GPS 50.42755127 30.51457024) – βλ. χάρτη παρακάτω
19. Το σημείο συνάντησης θα είναι ανοικτό από τις 19:30
20. Συνιστάται ιδιαιτέρως στα στελέχη της ΠΑΕ Ολυμπιακός να μεταβούν στο σημείο συνάντησης με ταξί.
21. Η αστυνομία θα συνοδεύσει τους φιλάθλους του Ολυμπιακού στο γήπεδο (τομέας φιλοξενούμενων) – βλ. χάρτη παρακάτω (κόκκινα βέλη)
22. Η πρόσβαση θα πραγματοποιηθεί μόνο μέσω των Νότιων Θυρών (South Gates)!!! – βλ. χάρτη παρακάτω
23. Εάν κάποιος επιθυμεί να μεταβεί στη Νότια Θύρα με ταξί, ο τελικός του προορισμός πρέπει να είναι η οδός Dilova, 5B (οφθαλμολογική κλινική Eximer).
24. ΔΕΝ είναι εφικτή η επικύρωση εισιτηρίων για τον Τομέα 3 (τομέας για φιλοξενούμενους) από άλλες θύρες (Βόρειες 1, 2, και Δυτικές 1,2,3,4,5) και δεν θα επιτρέπεται η είσοδος.
25. Εάν έχετε οποιοδήποτε ερώτημα ή ανάγκη, επικοινωνήστε με τα στελέχη της DIALOGUE POLICE (αστυνομικοί με μπλε μπουφάν).
26. Οι Πύλες θα ανοίξουν 2 ώρες πριν την ώρα έναρξης.
27. Ο έλεγχος ασφαλείας για τους φιλάθλους της ΠΑΕ Ολυμπιακός θα πραγματοποιηθεί από τους υπαλλήλους πριν τις περιστροφικές θύρες (τουρνικέ).
28. Μετά τον έλεγχο ασφαλείας, οι φίλαθλοι θα επικυρώνουν το εισιτήριό τους στα τουρνικέ.
29. Θα εφαρμοστεί η διαδικασία «καθυστερημένης εξόδου» (hold back). Η διάρκεια της παραμονής στις κερκίδες μετά τη λήξη της αναμέτρησης θα αποφασιστεί από τον Αστυνομικό Διοικητή με βάση την αξιολόγηση κινδύνου. Θα πραγματοποιηθούν ανακοινώσεις στη διάρκεια του δευτέρου ημιχρόνου.
30. Για λόγους ασφαλείας, οι φίλαθλοι θα επιστρέψουν στην πόλη (ξενοδοχεία) με λεωφορεία. Είναι σημαντικό να ενημερώσουν, κατά τη διάρκεια τη αναμέτρησης, τα στελέχη της DIALOGUE POLICE για τα ονόματα των ξενοδοχείων τους.

ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΧΘΟΥΝ
1. Συζητήσεις πολιτικής φύσης, ιδίως σχετικά με τον πόλεμο στην Ανατολική Ουκρανία
2. Η χρήση της σημαίας ή άλλων συμβόλων της Ρωσικής Ομοσπονδίας
3. Η χρήση στοιχείων ένδυσης και άλλων αξεσουάρ της ΠΑΕ Ολυμπιακός καθόσον οι φίλαθλοι βρίσκονται στο δρόμο
4. Σημαίες και άλλα σύμβολα της ΕΣΣΔ καθόσον βρίσκονται στο δρόμο
5. Στοιχεία ένδυσης και σύμβολα της Σπαρτάκ Μόσχας καθόσον βρίσκονται στο δρόμο
6. Κομουνιστικά σύμβολα» 

Με πληροφορίες από imerodromos.gr, tvxs.gr, wikipedia

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στρατόπεδο Μαρκοπούλου: Ένας χρόνος μετά

Η Πρωτοβουλία Χανιωτών για το Στρατόπεδο Μαρκοπούλου με ανακοίνωσή...

Οι Κρητικοί υποψήφιοι ευρωβουλευτές του ΜέΡΑ25

Παρουσιάστηκε χθες στην πλήρη του σύνθεση το ευρωψηφοδέλτιο μάχης...

Κασσελάκης: Δε μας αφορούν οι νεοναζί ψηφοφόροι

Ο Στέφανος Κασσελάκης πέρασε στην αντεπίθεση για το σχόλιο του Νίκου Ρωμανού, ο...