15.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024
Array

Απαιτούν μισθούς… Εσθονίας

Ημερομηνία:

Τέσσερις ώρες διήρκεσε η συνάντηση του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κουτρουμάνη με τους εκπροσώπους της τρόικας, όπου οι τελευταίοι φέρεται να διεμήνυσαν με σκληρό τρόπο πως τα οι παρεμβάσεις στα εργασιακά πουν έχουν ζητηθεί θα πρέπει να προχωρήσουν και μάλιστα άμεσα.
Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, στη διάρκεια της συνάντησης, οι εκπρόσωποι των πιστωτών έστειλαν τελεσίγραφο προς την κυβέρνηση να λάβει όλα τα μέτρα χωρίς καμία καθυστέρηση, επιμένοντας σε άμεση εφαρμογή των αλλαγών στα εργασιακά. Η τρόικα εμφανίζεται αμετακίνητη στις θέσεις της και επιμένει στην ικανοποίηση, χωρίς αποκλίσεις, όλων των απαιτήσεων όπως είχαν τεθεί αρχικά. Θεωρεί δε την αποδοχή των θέσεών της, ως προϋπόθεση για την ολοκλήρωση του PSI , την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης και την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Η τρόικα ζητά, και μάλιστα το αργότερο ως τη Δευτέρα, να υπάρξουν πολιτικές αποφάσεις για μειώσεις στον κατώτερο μισθό, κατάργηση ή δραστική περικοπή των δώρων, και την αλλαγή των κανονισμών εργασίας που περιλαμβάνονται στις κλαδικές συμβάσεις των τραπεζών και των ΔΕΚΟ. Απαιτεί ακόμη την κατάργηση της «μετενέργειας», την παράταση δηλαδή για έξι μήνες μετά τη λήξη τους, και βαθιές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της Διαιτησίας. Οι εκπρόσωποι των δανειστών, ζητούν να καταργηθεί κάθε δυνατότητα μονομερούς προσφυγής στη Διαιτησία, και εκτιμούν ότι πρέπει να αλλάξει και η σύνθεση του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ), που κατά παράδοση ευνοεί τους εργαζόμενους.

Συνδικαλιστικοί κύκλοι εκτιμούν ότι η καταστρατήγηση της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και η ουσιαστική κατάργηση των κλαδικών θα σηματοδοτήσουν το τέλος των συλλογικών συμβάσεων και των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Τα στελέχη του υπουργείου Εργασίας, προβάλλουν το επιχείρημα ότι η σύγκλιση των κοινωνικών εταίρων στα περισσότερα σημεία και η συμφωνία των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, για πάγωμα των αυξήσεων, θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα σταθερό περιβάλλον στη δύσκολη αυτή περίοδο και να σηματοδοτήσει την έναρξη μιας νέας προσπάθειας για την Ελλάδα διασφαλίζοντας παράλληλα την κοινωνική ειρήνη και αποτρέποντας τη διάλυση του κοινωνικού ιστού, με ότι αυτό συνεπάγεται. Υποστηρίζουν επίσης, ότι ήδη με την επέκταση των ελαστικών σχέσεων εργασίας και τη ραγδαία αύξηση των επιχειρησιακών συμβάσεων μετά την ψήφιση του άρθρου 37, έχει επέλθει μεσοσταθμική μείωση του κόστους εργασίας κατά 12%.

«Καλά όλα αυτά δεν αρκούν», φέρεται να απαντά η τρόικα που θέτει ως πρώτο στόχο τη μείωση του κόστους εργασίας προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα, και να διασφαλιστούν οι απαιτήσεις των δανειστών. Υποστηρίζει ότι το κόστος εργασίας στην Ελλάδα είναι πολύ υψηλό σε σχέση με χώρες με ανάλογες οικονομίες. Οι εκπρόσωποι των δανειστών φέρνουν ως παράδειγμα χώρες όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία και χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ που συμμετέχουν στην ευρωζώνη. Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Ευρωπαϊκών Εργοδοτικών Οργανώσεων (FedEE) το 2011 οι μεικτές κατώτερες αμοιβές στην Ισπανία ήταν 641,50 ευρώ στην Πορτογαλία 485,00, στη Σλοβακία 317,00 ευρώ και στην Εσθονία 278,02 ευρώ.

Οι εκπρόσωποι της τρόικας είναι απόλυτοι και στο θέμα της μείωσης τωνεπικουρικών συντάξεων και ζητούν να έχει «κλείσει» και αυτό μέχρι την ερχόμενη Κυριακή.  Κατά τη χθεσινή συνάντηση εμπειρογνωμόνων υπήρξε συμφωνία των κομμάτων για την ενοποίηση των επικουρικών ταμείων αλλά η Ν.Δ και ο ΛΑΟΣ διαφώνησαν στο θέμα των μειώσεων και ζήτησαν να εξαντληθεί η συζήτηση για τα εναλλακτικά χρηματοδοτικά σενάρια και αν διαπιστωθεί ανάγκη για μειώσεις, αυτές να γίνουν αργότερα.

Την Παρασκευή, η ΝΔ επανέλαβε τη σταθερή της θέση ότι «πρέπει να εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες χρηματοδότησης των ελλειμμάτων της επικουρικής ασφάλισης, ώστε να αποτραπούν οριζόντιες για άλλη μια φορά μειώσεις των συντάξεων» και συμπλήρωσε ότι για το λόγο αυτό κατατέθηκαν στον υπουργό Εργασίας προτάσεις, τις οποίες αρνήθηκε να συζητήσει.

Συμειώνεται πως οι συνομιλίες της τρόικας με τον υπουργό Εργασίας θα συνεχιστούν και αύριο, Σάββατο, ενώ θα προηγηθεί συνάντηση της γ.γ. του υπουργείου, Άννας Στρατινάκη, με το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας προκειμένου να γίνει η τεκμηρίωση θέσεων που διατυπώθηκαν κατά τη σημερινή συνάντηση. Αυτή την ώρα, η τρόικα συναντάται και με τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, στον απόηχο της επιστολής της, με την οποία ζητούνται – μεταξύ άλλων, μαζικές απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και δραστική περικοπή των επικουρικών συντάξεων.
Αντιδράσεις

Για «διατεταγμένη υπηρεσία» κατηγόρησε την κυβέρνηση η ΓΣΕΕ, με το γενικό γραμματέα της Συνομοσπονδίας Ν. Κιουτσούκη να τονίζει: «Ο κ. Παπαδήμος επιβεβαιώνει κάθε μέρα με τις πράξεις του ότι εξυπηρετεί τους τραπεζίτες δανειστές και δεν υπηρετεί το ρόλο που του έχει ανατεθεί από τα τρία κόμματα που στηρίζουν την Κυβέρνησή του».

«Επιδιώκει το ξεπούλημα της χώρας και η κάθε παρέμβασή του στις εργασιακές σχέσεις και στους μισθούς των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, καθώς και η προσπάθεια για κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού, γίνεται για να “ψωνίσουν” φθηνά οι αεριτζήδες τοκογλύφοι όχι μόνο τις ελληνικές επιχειρήσεις και το δημόσιο πλούτο, αλλά και το εργατικό δυναμικό», πρόσθεσε.

«Ο δοτός Πρωθυπουργός και ο διορισμένος Κυβερνητικός εκπρόσωπος» συνέχισε, «οφείλουν να σέβονται το αποτέλεσμα του κοινωνικού διαλόγου… να αντιληφθούν ότι ο ίσκιος τους δεν είναι το μπόι τους και να σταματήσουν να συμπεριφέρονται με το σύνδρομο του ναρκομανή που ψάχνει τη δόση του».

Έντονη ήταν και η αντίδραση του ΚΚΕ, που σχολίασε πως «η απάντηση που πρέπει να δώσει η εργατική τάξη στους τροϊκανούς είναι μία: στα τσακίδια και μην ξεχάσετε να πάρετε μαζί σας τα κόμματα που συνδιαλέγεστε και τον ΣΕΒ που υπηρετείτε. Το νέο σφαγείο που μας στήνετε όλοι μαζί, δεν θα τo δεχτούμε είτε υπογράψουν είτε όχι οι αρχηγοί των κομμάτων της πλουτοκρατίας και η ΓΣΕΕ, που τα συναποφασίζετε»

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση για τα 200 χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι

Φέτος συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι Κισσάμου, που έγινε από...

Κρήτη: Πειθαρχική δίωξη κατά αντιδημάρχου για παράνομες μεταδημοτεύσεις!

Βόμβα στην Αυτοδιοίκηση της Κρήτης ! Την Πειθαρχική δίωξη...