19.8 C
Chania
Thursday, April 25, 2024

Απαντητική επιστολή αλληλέγγυας ακροάτριας προς “συλλόγους των Χανίων για παραδοσιακές εκπομπές στην ΕΡΤ Χανίων”

Ημερομηνία:

Αγαπητά μέλη των Συλλόγων που συνυπογράψατε την συγκεκριμένη επιστολή,

Εκ των προτέρων ξεκαθαρίζω ότι στηρίζω την προσπάθειά σας για τη διάσωση και τη διάδοση με κάθε τρόπο της σπουδαίας μουσικής παράδοσης του τόπου μας. Η συμβολή σας στην ανάδειξη της πολιτιστικής μας παράδοσης και της κρητικής μουσικής είναι ιδιαίτερα σημαντική αναμφισβήτητα. Η πρότασή σας δε, να προσφέρετε εθελοντικά στους ακροατές της ΕΡΤ Χανίων ποιοτικά μουσικά ακούσματα θεωρείται αξιολογότατη, κατά τη γνώμη μου.

Ωστόσο, επιτρέψτε μου να σας εκφράσω ορισμένες τοποθετήσεις και απορίες μου, ως ακροάτρια του σταθμού: Κατ’ αρχάς απορώ πώς, αφού γνωρίζατε προφανώς εδώ και δεκαετίες, όπως όλοι μας, την ύπαρξη της ΕΡΤ (πρώην ΕΡΑ) Χανίων, “απουσιάσατε” κατά τη διάρκεια του δίχρονου αγώνα ενάντια στο ΜΑΥΡΟ (2013-2015), όταν έγινε η τεράστια προσπάθεια από τους απολυμένους εργαζόμενους και τους αλληλέγγυους πολίτες να κρατηθεί η ΕΡΤ ανοιχτή.

Ήταν μια περίοδος που η προσφορά της αλληλεγγύης και η συμμετοχή του κόσμου στη στήριξη του προγράμματος ήταν παραπάνω από αναγκαία. Και ως αυτόπτης μάρτυς του αγώνα αυτού, που κράτησε την ΕΡΤ περισσότερο από ποτέ ανοιχτή, για να μπορούμε τώρα να μιλάμε γι’ αυτήν, ομολογώ πως δε σας θυμάμαι. Και δεν μπορώ να πιστέψω με τίποτα πως θέλατε να συμμετέχετε, αλλά δεν σας το επέτρεψαν. Αυτά τα απαράδεκτα πράγματα δε συνέβαιναν τότε, ούτε χρειαζόταν να αιτηθεί κανείς για να προσφέρει. Είχατε, λοιπόν, και τότε την τύχη, αλλά δεν την εκμεταλλευτήκατε, προφανώς.

Αναρωτιέμαι, γιατί, άραγε; Απορώ, επίσης, για τον αν γνωρίζετε καλά τη νέα διαδικασία που εφαρμόζει η νέα διοίκηση, σχετικά με την υποβολή αιτήσεων για συμμετοχή πολιτών και συλλογικοτήτων σε εκπομπές και αν έχετε κάνει τη σχετική αίτηση. Αν ναι, σας εύχομαι κατ’ αρχάς καλή επιτυχία.

Σας ερωτώ, όμως, σας ζητήθηκε από το προσωπικό του σταθμού να υποστηρίξετε με επιχειρήματα και να προωθήσετε την επιθυμία σας για συμμετοχή μέσω σχετικών δημοσιευμάτων ή είναι εντελώς δική σας πρωτοβουλία η επιστολή που δημοσιεύσατε;

Αν ισχύει το πρώτο, τότε, παρόμοιες κινήσεις θα πρέπει να αποτελούν μέρος της διαδικασίας και μένει να το ψάξουν, ενδεχομένως, και άλλοι που ενδιαφέρονται και δεν έχουν ενημερωθεί σχετικά από τους υπεύθυνους, ώστε να δημιουργήσουν ανάλογες συνθήκες ευκαιριών διεκδίκησης. Αν ισχύει το δεύτερο, και πράξατε αυτοβούλως, τότε, ίσως θα ήταν πιο ευγενικό εκ μέρους σας να αναφερόσαστε σε “εμπλουτισμό” και όχι σε “ενδεχόμενες αλλαγές” του προγράμματος. Πώς προτείνετε αλλαγή προγράμματος, υπό ποία ιδιότητα;

Υπάρχει, άραγε, κάτι που σας ενοχλεί ή σας εμποδίζει στα προηγούμενα ή στα τρέχοντα προγράμματα; Από ποιον πιθανώς να ενημερωθήκατε ότι η δική σας συμμετοχή με εκπομπές παρακωλύθηκε από τις εκπομπές άλλων πολιτών και συλλογικοτήτων, ώστε τώρα σεις να προτείνετε αλλαγή, προκειμένου να “χωρέσετε” στο πρόγραμμα, εκφράζοντας στην ουσία παράπονα;

Οπωσδήποτε έχετε δικαίωμα να κρίνετε και να επικρίνετε όσους και αν σας παρεμπόδισαν καθ’ οιονδήποτε τρόπο να προσφέρετε το σπουδαίο έργο σας, αν και όποτε το θελήσατε, αλλά δεν προκύπτει κάτι τέτοιο από το ιστορικό λειτουργίας του σταθμού, τουλάχιστον τα τελευταία τέσσερα χρόνια, που το παρακολουθώ από κοντά με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ως αλληλέγγυα και ακροάτρια.

Θεωρώ πως ήσαστε και είστε πάντα ευπρόσδεκτοι από τους εργαζόμενους και τους ακροατές των Χανίων. Και είμαι σίγουρη πως το τοπικό πρόγραμμα χρειάζεται ενίσχυση και με τη δική σας συμμετοχή και με όσων πολιτών και συλλογικοτήτων έχουν και θέλουν να προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους στην ανάδειξη των κοινωνικοπολιτικών και πολιτιστικών -παραδοσιακών και σύγχρονων- θεμάτων, αξιών και προταγμάτων, με δίαυλο τον δημόσιο ραδιοφωνικό αέρα που τους ανήκει, έτσι κι αλλιώς, αν θέλετε και επειδή τον πληρώνουν!

Αρκεί αυτό να γίνεται με ευγένεια, αξιοπρέπεια, πλουραλισμό και ελευθερία. Με συνεργασία και συλλογικές διαδικασίες από όλους τους ενδιαφερόμενους, εργαζόμενους και εθελοντές, από ολόκληρη την κοινωνία, δηλαδή. Χωρίς γραφειοκρατία και χωρίς λογοκρισία ανεξέλεγκτης προέλευσης. Κατά τη γνώμη μου, φυσικά, αυτά θα αρκούσαν για να επιτευχθεί ο πλούτος και η πολυφωνία σε ένα δημόσιο τοπικό ραδιόφωνο.

Ο πολιτισμός της Κρήτης, μέσα και πέρα από τη μουσική του διάσταση, περιλαμβάνει και αξίες όπως η τιμή, η αλληλοβοήθεια, η φιλοξενία, η αποδοχή του διαφορετικού, η υπεράσπιση του δίκιου, η ντομπροσύνη. Είμαι σίγουρη πως δεν διαφωνείτε σ’ αυτό και θεωρώ πως μέσα από τέτοιες αξίες θα ‘πρεπε να διαμορφωθεί και το ραδιοφωνικό πρόγραμμα του τοπικού δημόσιου σταθμού μας, αποφεύγοντας τους μονόπλευρους και οπισθοδρομικούς αποκλεισμούς, που, δυστυχώς, συνέβησαν τελευταία. Αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία που περιλαμβάνει λουκέτα στις εξώπορτες του σταθμού, κλείσιμο μικροφώνων και άλλα πολλά.

Αν ενδιαφέρεστε, ευχαρίστως να σας ενημερώσω σε δεύτερο χρόνο. Με χαρά θα σας ακούσω από το ραδιόφωνο προσεχώς. Δεν συμμερίζομαι, βεβαίως, την αγωνία σας για το αποτέλεσμα της απόφασης της νέας διοίκησης, καθώς η ίδια δημόσια έχει δηλώσει ήδη την πρόθεσή της να αναδείξει την παραδοσιακή κρητική μουσική και τα ριζίτικα τραγούδια, για τα οποία εκδηλώνετε κι εσείς ενδιαφέρον.

Σας το επισημαίνω στην περίπτωση που δεν το γνωρίζετε, ώστε να μην έχετε το άγχος. Και ειλικρινά ελπίζω η Ιστορία και ο Πολιτισμός του τόπου μας, όπως αποτυπώνονται στις αξίες που προανέφερα, να μπορέσουν ν’ αναδειχτούν από το ραδιόφωνό μας και με κάθε άλλο τρόπο. Τελευταία μου απορία παραμένει το πρόσωπο που συνέταξε την επιστολή που δημοσιεύσατε και υπογράψατε.

"google ad"

Ερωτώ χωρίς περιστροφές, διότι, ως εκπαιδευτικό εμένα την ίδια, θα με ενδιέφερε πολύ να μάθω, αν έχει τη ίδια ζωηρή διάθεση ο ίδιος ή κάποιος άλλος να συνεργαστεί εθελοντικά μαζί μου και με το σχολείο στο οποίο υπηρετώ, ή με τα σχολεία γενικότερα, εντός ή εκτός ραδιοφώνου, προκειμένου να μεταλαμπαδευθούν και με άλλους εναλλακτικούς τρόπους, παιδαγωγικούς και εκπαιδευτικούς κυρίως σ’ αυτήν την περίπτωση, τα παραδοσιακά χαρακτηριστικά του τόπου μας στη νέα γενιά.

Μετά τιμής και προσμονής,

η αλληλέγγυα και ακροάτρια της ΕΡΤ Χανίων

Μαρία Βρεττοπούλου (εκπαιδευτικός)

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

38 χρόνια μετά το πυρηνικό ατύχημα του Τσέρνομπιλ

Του Φώτη Ποντικάκη* 38 χρόνια μετά το πυρηνικό ατύχημα στο...

Γ.Α.Δ.Π. Κρήτης: Πώς να προστατευτείτε από περιστατικά εξαπάτησης

Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση  Κρήτης, στοχεύοντας στην ενημέρωση...

Ρέθυμνο: 500 ευρώ γιατί έκαιγε υπολείμματα καλλιεργειών

Διαδοχικά είναι τα πρόστιμα στην Κρήτη για πυρκαγιάς που...