17.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Απολίτιστος ο Δήμος Χανίων;

Ημερομηνία:

Απέχθεια έως και εχθρότητα δείχνει ο δήμος Χανίων και οι αρμόδιοι υπ’ αυτόν φορείς (Λιμενικό, Δημοτική Αστυνομία) προς τις αυθόρμητες πολιτιστικές εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα στις γειτονιές του κέντρου με πρωτοβουλίες πολιτών, μουσικών, θεατρικών ομάδων κλπ.

Συγκεκριμένα, όπως και σε κάθε σύγχρονη πόλη που αναγνωρίζει στην πράξη την αξία και τη χαρά της πολιτιστικής δημιουργίας και έκθεσης, έτσι και στα Χανιά κατά τη θερινή περίοδο εμφανίζονται διάφορες μουσικές και θεατρικές ομάδες που, αυθόρμητα, βρίσκουν μια γωνιά στο παλιό λιμάνι των Χανίων για να κάνουν την παράστασή τους. Οι παραστάσεις, αυτά τα υπαίθρια κονσέρτα και θεατρικά, προσφέρονται δωρεάν, ενώ υπάρχει η δυνατότητα εθελοντικής συνεισφοράς για τους περαστικούς που, αν θέλουν, ρίχνουν τον οβολό τους στο “καπέλο”. Όμως, από αυτή τη δραστηριότητα δεν κερδίζει χρήματα ο δήμος κι έτσι την απαγορεύει, όταν και όπου μπορεί.

Έτσι και προχτες, Τρίτη, μία ομάδα 10 μουσικών προσπάθησαν να χαρίσουν μια διαφορετική όψη στο παλιό λιμάνι των Χανίων παίζοντας υψηλού επιπέδου μουσική κάτω από τα τείχη του Φρικά. Βιολοντσέλα, σαξόφωνα, κιθάρες, τρομπόνια, τρομπέτες, νταούλια και άλλα πολλά που προσθέτονταν στην πορεία σε αυτό το αυθόρμητο “τζαμάρισμα”, συνέθεταν ένα ενδιαφέρον και πολύχρωμο μωσαϊκό ήχων από τα Βαλκάνια, την Ήπειρο, τη Θράκη, και αλλού. Ο κόσμος μαζευόταν και χόρευε ή τραγουδούσε, δίνοντας στα Χανιά την όψη πολιτισμένης ευρωπαϊκής πόλης. Μέχρι που κατέφτασε το Λιμενικό, οι άνδρες του οποίου δήλωσαν υποχρεωμένοι να χαλάσουν την αυθόρμητη γιορτή επειδή “είχαν εντολές”. Η γιορτή μεταφέρθηκε σε άλλο σημείο, απ’ όπου διώχτηκε και πάλι, για να φτάσει σε τρίτο σημείο της πόλης όπου έμεινε αυτή τη φορά και πρόσφερε μια όμορφη βραδιά σε ντόπιους και τουρίστες μέχρι τις 2: 30 το πρωί.

Σε άλλη περίπτωση, πριν μερικές μέρες, η παράσταση μιας θεατρικής ομάδας διεκόπη από το Λιμενικό, αν και η ομάδα είχε πάρει προφορική άδεια από τον Δήμο, και συνέχισε παρά την ενόχληση. Φυσικά, τα κριτήρια του δήμου σχετικά με τις άδειες αυτές, και το γεγονός ότι είναι μόνο προφορικές, αφήνει τον καθένα έρμαιο του κάθε γραφειοκράτη. Γεγονός είναι, πάντως, ότι οι περισσότεροι μουσικοί, που είτε γυρνούν τον κόσμο παίζοντας μουσική είτε βρέθηκαν στα Χανιά ως οργανωμένο μουσικό σχήμα και απλώς θέλησαν να παίξουν δίπλα στο λιμάνι για όλο τον κόσμο, θεωρούν παράλογη την απαίτηση να πάρουν άδεια για να σταθούν στο δρόμο να παίξουν μουσική. “Είναι σαν να ζητάω άδεια για να περπατήσω στο Λιμάνι”, είπε ένας από αυτούς χαρακτηριστικά. “Αυτές οι μουσικές παραστάσεις είναι ζωή για τα Χανιά, και δεν χρειάζεται άδεια από κανέναν για να τις προσφέρουμε. Αν αυτοί μας διώχνουν, εμείς θα συνεχίζουμε αλλού. Δεν μπορεί κανείς να μποϋκοτάρει τον πολιτισμό, τη χαρά, τη ζωή την ίδια”.

Γεγονός είναι πάντως ότι ο Δήμος Χανίων φαίνεται να αναγνωρίζει μόνο ότι αφήνει κέρδη στα ταμεία του. Έτσι, δεν ενοχλείται, για παράδειγμα, από τις μουσικές της κάθε καφετέριας που ανακατεύονται άκομψα η μία με την άλλη, ούτε από τα τραπεζοκαθίσματα που κλείνουν το δρόμο στους περαστικούς σε γωνιές και πλατείες της πόλης. Αυτά βλέπετε δίνουν ευρώ στα ταμεία. Και μια άσχημη εικόνα για την πόλη.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Νέλλη Ψαρρού
Η Νέλλη Ψαρρού είναι διδάκτορας πολιτικών επιστημών, πρώην πανεπιστημιακός, συγγραφέας και ερευνήτρια. Έχει διδάξει στο τμήμα Κοινωνιολογίας του Ρεθύμνου (Παν. Κρήτης) και στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, είναι συγγραφέας των βιβλίων Εθνική Ταυτότητα στην Εποχή της Παγκοσμιοποίησης (Gutenberg, 2005) και Ταξίδι στη Σαμοθράκη: ένα πολιτικό ημερολόγιο. Η Νέλλη Ψαρρού έγινε ευρύτερα γνωστή στο Κρητικό κοινό μέσα από το τελευταίο της βιβλίο (…ένα πολιτικό ημερολόγιο) αλλά και τα ντοκιμαντέρ της Golfland? και Σταγώνες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...