20.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Απολογία Κασιδιάρη: «Ατομικό δικαίωμα» τα ναζιστικά σύμβολα – «Δεν γνώριζα τον Ρουπακιά»

Ημερομηνία:

Στο τρίπτυχο «δεν γνωρίζω», «είναι δικαίωμά μου», «πρόκειται για πολιτική δίωξη» κινήθηκε η απολογία του πρώην βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Ηλία Κασιδιάρη, ο οποίος κατηγορείται για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

Ξεκινώντας την απολογία του ο Ηλ. Κασιδιάρης έκανε λόγο για δίωξη «κατασκευασμένη και υπαγορευμένη από πολιτικούς κύκλους», επικαλούμενος το γνωστό βίντεο με τον άλλοτε γενικό γραμματέα της κυβέρνησης Σαμαρά, Παναγιώτη Μπαλτάκο.

Χαρακτήρισε ενορχηστρωτές της δίωξης τους πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και πρώην υπουργό Δικαιοσύνης, Χαράλαμπο Αθανασίου, ισχυριζόμενος ότι πρόκειται για μια υπόθεση «στημένη» από τη Νέα Δημοκρατία. Υπονόησε δε την ύπαρξη ντοκουμέντου που φέρεται να καταγράφει συνομιλία της τότε προέδρου Πρωτοδικών Μαρίας Τσάμη με τον Χαράλαμπο Αθανασίου, όπου ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης φέρεται να προσέφερε πολιτική κάλυψη για τη δίωξη της νεοναζιστικής οργάνωσης.

Αναφορικά με τη διαδρομή του στη Χρυσή Αυγή, η Ηλίας Κασιδιάρης ανέφερε ότι εντάχθηκε στην οργάνωση ως φοιτητής, ωστόσο ήταν οπαδός της από το 1994, με την πρώτη επαφή να αποτελεί δεκάλεπτο προεκλογικό σποτ με ομιλητή τον Νίκο Μιχαλολιάκο. Έκανε λόγο για ύπαρξη «υποτυπώδους καταστατικού» μετά το 2000, αμφισβητώντας ωστόσο την αυθεντικότητα του καταστατικού που περιλαμβάνεται στη δικογραφία, το οποίο χαρακτήρισε «γελοίο».

«Ατομικό δικαίωμα» ναζιστικά σύμβολα και ύμνοι στον Χίτλερ

Ερωτηθείς για άρθρο του το 2011 στο οποίο χαρακτήριζε τον Χίτλερ «στρατηγική ιδιοφυία» και «αναμορφωτή» επικαλέστηκε το δικαίωμά του στην… ιστορική κριτική, αρνούμενος να σχολιάσει οτιδήποτε περεταίρω. Στην ίδια «γραμμή», επικαλέστηκε την ελευθερία διακίνησης ιδεών για την παρουσία του σε συναυλία που υπήρχαν σημαίες με ναζιστικά σύμβολα καθώς και για το τατουάζ με τον αγκυλωτό σταυρό στο μπράτσο του.

«Δεν θα απολογηθώ για την ιδεολογία της Χρυσής Αυγής», απάντησε ερωτηθείς για το εθνικοσοσιαλιστικό ιδεολογικό πλαίσιο της οργάνωσης, ισχυριζόμενος ότι πρόκειται «απλώς» για ένα ελληνικό εθνικιστικό κίνημα.

«Ρητορικά σχήματα» και… ιλαροτραγωδία

Οι απαντήσεις του πρώην βουλευτή του νεοναζιστικού μορφώματος σε σειρά ερωτήσεων της Έδρας είχαν χαρακτηριστικά ιλαροτραγωδίας:

  • Ερωτηθείς για την αναφορά ότι η βουλή «θα γίνει Άγιος Παντελεήμονας» ισχυρίστηκε ότι ήταν ένα «ρητορικό σχήμα», επειδή πρόκειται για μια λαϊκή συνοικία η οποία είχε επιβαρυνθεί από το μεταναστευτικό.
  • Αναφορικά με το πογκρόμ του 2011 έκανε λόγο για μια «μαζική πορεία» που προέκυψε αυθόρμητα, στην οποίαν απηύθυνε λόγο μετά από πρόσκληση των κατοίκων. Για τα δε επεισόδια ενημερώθηκε εκ των υστέρων ενώ «δεν συμμετείχαν χρυσαυγίτες».
  •  Ως προς το τι αφορούσε η «εκπαίδευση στελεχών» που περιγράφεται ως ένα από τα καθήκοντά του στο πλαίσιο της Χρυσής Αυγής, ανέφερε ότι δεν πρόκειται για στρατιωτική άσκηση αλλά για… εκπαίδευση στον δημόσιο λόγο! Για τις φωτογραφίες με όπλα, ανέφερε ότι προέρχονται από αθλητική σκοποβολή που πραγματοποιούταν σε νόμιμους χώρους υπό την εποπτεία της αστυνομίας.
  • Για την αναφορά του στα Χανιά ότι «έχουμε πάρει και την οπλοφορία πλέον με άδεια, δεν έχει και αυτόφωρο άμα γίνει κάνα επεισόδιο και είμαστε λίγο πιο άνετοι στις κινήσεις μας» σημείωσε ότι η αναφορά στο αυτόφωρο αφορούσε στο ότι δεν θα οδηγούταν σε δίκη για κάθε δήλωσή του ενώ η αναφορά στην οπλοφορία με άδεια ήταν… μήνυμα στους Κρητικούς που συνηθίζουν να οπλοφορούν παράνομα!
  • Για το «θα έχεις νεκρούς» που καταγράφηκε να λέει σε αξιωματικό της αστυνομίας στα Χανιά, είπε ότι αναφερόταν στη συμπεριφορά των «αναρχικών που συμμετείχαν στην αντισυγκέντρωση» από την οποίαν μπορεί να προέκυπτε σοβαρός τραυματισμός.
  • Για το «ενίοτε σηκώνουμε το χέρι, δεν έχουμε πρόβλημα να το κάνουμε», είπε ότι επρόκειτο για αναφορά στο «ατυχές συμβάν» (sic) με τη Λιάνα Κανέλλη, τον on air ξυλοδαρμό της δηλαδή, ισχυριζόμενος ότι με αυτή την αναφορά ζητούσε από τα μέλη της Χρυσής Αυγής να σέβονται τη νομιμότητα
  •  Για την ενιαία ενδυμασία, είπε ότι δεν επρόκειτο για κάποια εντολή, ότι το μαύρο μπλουζάκι ήταν προαιρετικό ενώ έχει υπάρξει εμφάνιση του Ηλία Παναγιώταρου με… μαγιό!
  • Για τα επεισόδια στον Μελιγαλά και το βίντεο που τον καταγράφει να δίνει στρατιωτικό παράγγελμα, είπε ότι έγινε μια προσπάθεια να υπάρξει η απαιτούμενη σοβαρότητα από τους παραβρισκόμενους με την παράταξη εν είδη αγήματος, ενώ με το «εν δυο» προσπαθούσε να βοηθήσει τους… ανεπίδεκτους μαθήσεως χρυσαυγίτες να αποκτήσουν ενιαίο βηματισμό
  • Για την αναφορά στην ομοιότητα της εμφάνισης της Χρυσής Αυγής με στρατιωτική ομάδα, είπε ότι είναι ωραία εικόνα στο τέλος των ομιλιών οι συμμετέχοντες σε στάση προσοχής να ψάλλουν τον εθνικό ύμνο
  • Την αναφορά ότι «όλες οι καλές δουλειές γίνονται νύχτα» την ερμήνευσε ως… κριτική του στο μοντέλο δράσης της αστυνομίας, που εκείνες τις μέρες είχε προχωρήσει σε επιχείρηση σε καταυλισμό Ρομά μέρα και όχι νύχτα. Μάλιστα, απαντώντας σε σχόλιο της Προέδρου, ότι αυτές οι αναφορές μπορούν να ερμηνευθούν και αλλιώς από το ακροατήριο, είπε ότι ίσως αυτό οφείλεται στον «διαφορετικό του σεξουαλικό προσανατολισμό»
  • Για τις κατασκηνώσεις στον ποταμό Νέδα, ανέφερε ότι επρόκειτο για ανοιχτά κάμπινγκ με εθελοντική συμμετοχή, που περιελάμβαναν «πρωινό τρέξιμο» και «παιχνίδια στη θάλασσα».
  • Για τις ρατσιστικές αιμοδοσίες «μόνο για Έλληνες» είπε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να δηλώνει πού θέλει να δοθεί το αίμα που προσφέρεται.
  • Για τη διανομή τροφίμων «μόνο για Έλληνες» ανέφερε ότι ο έλεγχος των στοιχείων ταυτότητας ήταν προαιρετικός ενώ δεν επρόκειτο για «ρατσιστικά συσσίτια» αλλά για μια κίνηση «αγάπης και αλληλεγγύης».

«Πρώτη φορά είδα τον Ρουπακιά στα δελτία ειδήσεων μετά τη δολοφονία»

Για τον καθομολογίαν δολοφόνο του Παύλου Φύσσα, Γιώργο Ρουπακιά, ο Ηλίας Κασιδιάρης ισχυρίστηκε ότι όχι απλώς δεν τον γνώριζε αλλά πρώτη φορά τον είδε στα δελτία ειδήσεων, ημέρες μετά τη δολοφονία. Είπε ακόμα ότι εκ των υστέρων έμαθε ότι ο Ρουπακιάς ήταν «υποστηρικτής» (sic) στη Νίκαια. Απέδωσε δε σε σκευωρία την καταγεγραμμένη συνομιλία, μετά τη δολοφονία, στην οποίαν φέρεται να κατονομάζεται ο ίδιος ως εκπαιδευτής του Ρουπακιά. «Δεν έχω άποψη για το κίνητρο του Ρουπακιά, δεν ξέρω τι έγινε εκείνο το βράδυ», είπε», σημειώνοντας ότι η υπόθεση της δολοφονίας Φύσσα αφορά και τον ίδιον γιατί εκείνο το βράδυ «καταστράφηκε η ζωή του».

Για τον δε πυρηνάρχη Νίκαιας, Γιώργο Πατέλη, είπε ότι τον γνώριζε απλώς λόγω των ομιλιών που είχε κληθεί να εκφωνήσει στην περιοχή.

«Για τα εγκλήματα υπεύθυνα είναι τα μέλη, όχι το κόμμα» – Επίθεση στον Εισαγγελέα

Κλείνοντας, ο Ηλίας Κασιδιάρης επανήλθε στο κεντρικό αφήγημα, περί πολιτικής δίωξης της νεοναζιστικής οργάνωσης. Επιτέθηκε μάλιστα στον Εισαγγελέα της έδρας, όταν τον ρώτησε αν την ημέρα μετά τη δολοφονία Φύσσα επικοινώνησε με τον Γιάννη Λαγό, που ήταν υπεύθυνος Πειραιά, για να ενημερωθεί για το τι είχε συμβεί. Αρνήθηκε να απαντήσει, κατηγορώντας τον για γνώση των «εγκληματικών ενεργειών Ντογιάκου» και ως εκ τούτου «δεν αποσκοπεί στην αποκάλυψη αλλά στη συγκάλυψη της αλήθειας».

"google ad"

Παραδέχτηκε δε ότι επιμέρους εγκλήματα υπάρχουν και για αυτά υπεύθυνα είναι τα μέλη στα οποία αποδίδονται, ωστόσο η Χρυσή Αυγή συνολικά δεν είναι υπεύθυνη.

Κατά τη διάρκεια της απολογίας Κασιδιάρη έξω από το κτήριο του Εφετείου βρισκόταν σε εξέλιξη αντιφασιστική συγκέντρωση με αίτημα την καταδίκη της νεοναζιστικής οργάνωσης.

Σημειώνεται ότι την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου αναμένεται η απολογία του «φύρερ» της Χρυσής Αυγής, Νίκου Μιχαλολιάκου.

topontiki.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Έρευνα Eteron: Ο αθέατος κόσμος της εργασίας των νέων – Δεν βγάζουν τον μήνα

Η νέα έρευνα του Eteron που παρουσιάζουμε σήμερα εντάσσεται στο ερευνητικό πρόγραμμα “Youth...

Επιστολή: Απαραίτητος καθαρισμός των οικοπέδων

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Κύριε δ/ντά, Θέλω μέσω της έγκριτης...

Κρήτη: Ευρωπαϊκή Γαστρονομική Περιφέρεια 2026

Την Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 πραγματοποιήθηκε στο Μεσογειακό Αγρονομικό...

700.000 ακίνητα στα χέρια ξένων funds, και οι Έλληνες δεν έχουν πού να μείνουν

Με το στεγαστικό πρόβλημα να γιγαντώνεται, και αυτή η...