14.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Απολογισμός του έργου “SYNTHESIS” στο πρόγραμμα MARCO POLO II της Ε.Ε. στο οποίο ηγείται η ΑΝΕΚ LINES

Ημερομηνία:

Η ΑΝΕΚ LINES ηγείται κοινοπραξίας Ελλήνων και Ιταλών εταίρων στην οποία απονεμήθηκε το έργο «SYNTHESIS» μετά την πρόσκληση υποβολής προτάσεων MARCOPOLOII, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ολοκληρώνεται τον προσεχή Ιούνιο 2013, μετά από επιτυχή υλοποίηση 2 ετών.

 Τααποτελέσματα του προγράμματος “SYNTHESIS” του MARCOPOLOπαρουσιάστηκαν εκτενώς, σε συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε χθες Τρίτη 21/5, στα Κεντρικά Γραφεία της ΑΝΕΚ LINES, στα Χανιά.

Οι ομιλητές μεταξύ άλλων αναφέρθηκαν στις δράσεις και τα αποτελέσματα του προγράμματος, μίλησαν για τους συνεργάτες, εστίασαν στα οφέλη του έργου και ανέπτυξαν τον σημαντικό ρόλο της ΑΝΕΚ στις μεταφορές και στην εκτέλεση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων όπως το MarcoPoloII.

Αναλυτικά:

 Το έργο “SYNTHESIS” ολοκλήρωσε μια σειρά από σημαντικές μελέτες οι οποίες είχαν αντικείμενο το μεταφορικό έργο στην Αδριατική Θάλασσα, το Ιόνιο πέλαγος και την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Οι μελέτες αυτές κατέδειξαν τη διαφορετικότητα της χρησιμοποίησης των μέσων στην μεταφορά, με σημαντική άνοδο της χρήσης του τρένου στην Ιταλία, τη μείωση του αριθμού των πλοίων στην περιοχή, τις σοβαρές ελλείψεις των υποδομών των λιμανιών και τρένων στην Ελλάδα και την σταδιακή αύξηση των φορτίων που διακινούνται από την Εγνατία οδό (κυρίως από την Τουρκία) και καταλήγουν στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας (του οποίου αναβαθμίζεται συνεχώς ο ρόλος του).

Επίσης, ολοκληρώθηκε μια μεγάλη έρευνα με 500 ερωτηθέντες μεταφορείς και άλλους εμπλεκόμενους στην εφοδιαστική αλυσίδα για θέματα οικονομικής κρίσης, περιβάλλοντος, εναλλακτικών καυσίμων και ανθρακικού αποτυπώματος, βέλτιστης μεταφοράς φορτίων, ασφάλειας από την παρουσία λαθρομεταναστών στα λιμάνια του Ιονίου, ζητημάτων υποδομών σε λιμάνια τρένα και δρόμους κλπ. Από τα αποτελέσματα των μελετών και των ερωτηματολογίων διαμορφώθηκε εκπαιδευτικό πρόγραμμα το οποίο παρουσιάστηκε σεμιναριακά στους μεταφορείς (οδηγούς και ιδιοκτήτες φορτηγών) εν πλω στο HELLENICSPIRIT της ANEKLINES στη γραμμή Πάτρα – Ηγουμενίτσα – Ανκόνα.

Τα θέματα των σεμιναρίων ήταν:

Συνδυασμένες μεταφορές.

Περιβάλλον.

Ασφάλεια – Νομοθεσία.

Εργαλεία πληροφορικής και τεχνολογία στις μεταφορές.

Το σύνολο των σεμιναρίων παρακολούθησαν 165 μεταφορείς, ενώ υπήρξαν περισσότερα από 330 άτομα τα οποία παρακολούθησαν κάποια από αυτά.

"google ad"

Οι καταρτιζόμενοι μεταφορείς διατύπωσαν τους προβληματισμούς τους, τις αγωνίες και τις ενστάσεις τους σε πολλά από τα θέματα που συζητήθηκαν. Ο γόνιμος διάλογος που αναπτύχθηκε, τεκμηριώθηκε και θα αποτελέσει υλικό προς επεξεργασία από το πρόγραμμα MARCOPOLO.

Τέλος ολοκληρώθηκε μια σειρά από συναντήσεις στα πλαίσια των «Δικτύων Επικοινωνίας και Μάθησης», με εμπλεκόμενους στην εφοδιαστική αλυσίδα, τόσο από τον ιδιωτικό όσο και τον δημόσιο τομέα. Ήρθαν σε επαφή και πραγματοποίησαν κύκλους συναντήσεων οι αρχές των λιμένων Πάτρας, Ηγουμενίτσας και Αγκώνας για ζητήματα ασφαλείας και αντιμετώπισης παράνομης διακίνησης μεταναστών.

Έγιναν ειδικές ασκήσεις ασφαλείας στα λιμάνια της Πάτρας και Ηγουμενίτσας με οικειοθελή συμμετοχή του HELLENICSPIRIT της ANEKLINES. Τα αποτελέσματα της άσκησης ήταν επιτυχή και έδειξαν τον υψηλό βαθμό εκπαίδευσης και προσπάθειας των συντελεστών ασφάλειας των λιμένων για την απρόσκοπτη διακίνηση των φορτίων από τα λιμάνια του Ιονίου προς την Ιταλία.

Ολοκληρώθηκαν και άλλες συναντήσεις των «Δικτύων Επικοινωνίας και Μάθησης» για θέματα συνδυαστικών μεταφορών, περιβάλλοντος και εναλλακτικών καυσίμων, και παρουσιάστηκε η τρέχουσα πληροφόρηση για την έναρξη ισχύος μέτρησης του ανθρακικού αποτυπώματος (μέτρηση μονοξειδίου και διοξειδίου του άνθρακα κτλ.) από την Ε.Ε. (1/1/2014) και πώς αυτό θα επηρεάσει τις μεταφορές στην περιοχή μας.

Παρόντες, ήταν εκπρόσωποι του έργου “SYNTHESIS” του προγράμματος  MARCOPOLOII,  Κρήτες Αυτοκινητιστές, φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Λιμενικές Αρχές,  εκπρόσωποι της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς, οι Δ/ντές και τα στελέχη της ANEKLINES.

Εκτός από την ΑΝΕΚ, οι υπόλοιποι συνεργάτες του έργου είναι:

  • Η ΔΙΑΣΤΑΣΗ Εκπαιδευτικές & Συμβουλευτικές Υπηρεσίες, η οποία εξειδικεύεται στην Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού και στην Επαγγελματική Κατάρτιση
  • Η BPM A.E. η οποία είναι ελληνική εταιρεία Συμβούλων Διοίκησης Επιχειρήσεων, που εξειδικεύεται σε θέματα ανάπτυξης, βελτίωσης, επέκτασης και εκσυγχρονισμού των δομών οργάνωσης, διοίκησης και παραγωγής
  • Η INTERPORTOMARCHESpA που είναι το διαμετακομιστικό κέντρο της περιφέρειας Μαρκέ (Marche) στο οποίο ανήκει το λιμάνι της Ανκόνα.

Για τη Διάδοση των αποτελεσμάτων δημιουργήθηκε η ιστοσελίδα www.synthesis-project.gr, πραγματοποιήθηκαν συνεντεύξεις Τύπου και εκδηλώσεις σε Πάτρα, Ηγουμενίτσα, Πειραιά και Ανκόνα, καθώς και  ένα διεθνές συνέδριο στην Ανκόνα.

Το Έργο «SYNTHESIS» θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2013 και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση κατά  50%

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ