15.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Αποχαιρετιστήριος λόγος του προέδρου και περιφερειάρχη του ΕΕΣ Χανίων Κρήτης ιατρού Γιάννη Σκαράκη

Ημερομηνία:

Αξιότιμε κύριε πρόεδρε του ΚΔΣ κ. Αντώνιε Αυγερινέ, κύριε πρόεδρε του τοπικού παραρτήματος του ΕΕΣ Χανίων κ. Νικόλαε Γιαννακάκη, αγαπητοί ερυθροσταυρίτες, φίλοι Χανιώτες, άρχοντες του τόπου. Είναι ιδιαίτερη τιμή για μένα και το απερχόμενο ΔΣ αυτό που συμβαίνει σήμερα.

Δεν συνηθίζω να αναφέρομαι προσωπικά όμως αυτή τη στιγμή δεν μπορώ παρά να ανατρέξω στην ιστορία 45 ετών που μοίρασα ανάμεσα στην οικογένειά μου, η οποία υπήρξε συμπαραστάτης μου σε όλες μου τις προσπάθειες, τη σύζυγό μου Σταυρούλα, που όλοι σας γνωρίζετε με το μικρό της όνομα, στην ιατρική επιστήμη, την οποία υπηρετώ ακόμη επί 50 χρόνια, και στον ΕΣ πιστός στις αρχές και τα βήματα του Ερρίκου Ντυνάν. Εκ των 45 ετών, τα 30 τελευταία τον υπηρέτησα ως πρόεδρος και περιφερειάρχης Κρήτης μετά τον αείμνηστο Ο. Καλληγιάννη. Τα 15 χρόνια από το 1975 μέχρι το 1990 υπηρέτησα τον ΕΣ ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου και εκπαιδευτής εθελοντών νοσηλευτικής. Χρόνια οικονομικά δύσκολα, χρόνια εθνικής ανασυγκρότησης, τα οποία όμως προσπαθήσαμε όλοι μαζί να βαδίσουμε στα βήματα του Ερρίκου Ντυνάν και στις υποθήκες του, του εθελοντισμού, της ανιδιοτέλειας και της βοήθειας στον συνάνθρωπο που έχει ανάγκη, όπως συνηθίζω να λέω χαρακτηριστικά χωρίς καμιά, μα απολύτως καμιά αμοιβή. Αυτά τα οποία θα αναφέρω έχουν ήδη χιλιοειπωθεί από μένα, αλλά αξίζει να λέγονται για την συνέχεια από τους εκλεκτούς φίλους που έχουν πάρει τη σκυτάλη.

Αλήθεια ποιος είναι ο αληθινός ερυθροσταυρίτης και πόση σχέση έχει με το σήμερα αναφερόμενο ενεργό πολίτη; Έψαξα στη βιβλιογραφία, έψαξα στο διαδίκτυο και είδα ότι ο συσχετισμός είναι άμεσος και ουσιαστικός.

Τι είναι ενεργός πολιτης;

Ο ενεργός πολίτης είναι ο υπεύθυνος πολίτης, που είναι ενημερωμένος, ξέρει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του, εκφράζει την άποψή του και συμμετέχει ενεργά στην κοινωνία. Ο ενεργός πολίτης είναι αυτός που είναι υπεύθυνος απέναντι στον εαυτό του, φροντίζει για την υγεία, την ευεξία του, την προσωπική του ευημερία και ανάπτυξη. Ενημερώνεται για τα κοινά, αναζητά πληροφορίες, φιλτράρει την είδηση, συμμετέχει στον χώρο της δημόσιας συζήτησης με παραδοσιακούς και σύγχρονους τρόπους, διαμορφώνει κριτική σκέψη και παίρνει θέση. Ενδιαφέρεται για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, δεν ρυπαίνει, υιοθετεί πρακτικές που ενισχύουν το πράσινο, την εξοικονόμηση ενέργειας, προσέχει την κατανάλωση του νερού, ανακυκλώνει, κινείται με τα μέσα μαζικής μεταφοράς ή το ποδήλατο.

Τι κάνει ο ενεργός πολίτης;

Διεκδικεί τα δικαιώματά του στον δημόσιο χώρο, επιδιώκει τη δημόσια έκφραση και τη δημιουργία υποδομών στη γειτονιά του και στη χώρα του, τη διατήρηση ελεύθερων χώρων και του πράσινου στους κοινόχρηστους χώρους, καθώς και της πολιτιστικής κληρονομιάς. Δέχεται τη διαφορετικότητα, δέχεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, βοηθά τους συμπολίτες του, τηρεί τους κανόνες που θεσπίζονται για τη διευκόλυνσή τους και είναι ανοιχτός απέναντι στους μετανάστες της πόλης, διεκδικώντας την κοινωνική ένταξή τους.

Αυτό το τελευταίο διάστημα στη χώρα μας, είναι ουσιαστικό διότι, η πόρτα μας εκ πεποιθήσεως είναι ανοιχτή και δέχεται τους παντός είδους μετανάστες και επιβάλλεται να στοχεύει στον παράγοντα άνθρωπος, χωρίς διακρίσεις, αλλά να του παρέχει τη μέγιστη δυνατή φροντίδα. Δεν βρήκα τίποτα σπουδαιότερο από την ανθρωπιά, η οποία αυτή καθοδήγησε τα βήματα του Ερρίκου Ντυνάνα στο Σολφερίνο και στη συνέχεια στον κόσμο όλο, και του χάρισε το πρώτο νόμπελ ειρήνης, το 1901. Αυτά πρέπει να γίνουν κτήμα στους νέους ερυθροσταυρίτες και στο διοικητικό τους συμβούλιο, για να περπατήσουν σε αυτά χωρίς περιορισμούς και χωρίς εγωιστική διάθεση.

Στον ΕΣ τον μήνα Μάρτιο, αρχίζει μια νέα εποχή η οποία ήταν επιδίωξη δική μας, και όλων εκείνων που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στον ΕΣ εκλογή Κ.Δ.Σ. και Π.Τ. με δημοκρατικές διαδικασίες, καθώς και ένα νεότερο καταστατικό προσαρμοσμένο στις ανάγκες της εποχής. Θέλω να πιστεύω ότι, οι προσωπικότητες που έχουν εκλεγεί, θα είναι άξιες για τη διοίκηση του μεγαλύτερου ανθρωπιστικού σωματείου στον κόσμο και θα έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα χωρίς ίντριγκες και παράνομες διασυνδέσεις. Εγώ θα αναφερθώ, σε αδρές γραμμές σε όσα έχει πραγματοποιήσει το τμήμα επί εποχής του δικού μας ΔΣ. Νομίζω, ήταν μια καλή περίοδος η οποία σωστά εκμεταλλεύτηκε και πραγματοποίησε ότι ήταν δυνατόν τα τελευταία χρόνια. Όλα βέβαια αυτά που θα πω δεν συγκρίνονται με αυτά που έκαμαν οι ηρωίδες το 1920 και μετά, οι οποίες αντιμετώπισαν τα προβλήματα του Α παγκοσμίου πολέμου, της υποδοχής των προσφύγων, του μεσοπολέμου, του Β παγκοσμίου πολέμου, ενός εμφυλίου πολέμου και μιας δύσκολης εθνικής αποκατάστασης. Τις ημέρες αυτές, χάσαμε μια υπέροχη εθελόντρια των τελευταίων χρόνων την Αικατερίνη Πρωτοψάλτη, η οποία ήταν μια υπέροχη αγωνίστρια των ιδεών του ΕΣ. Επίσης, αρκετές άλλες κυρίες των Χανίων, αρχόντισσες, υπηρέτησαν τον ΕΣ με την καλύτερη διάθεση, προκειμένου να φτάσουμε στη σημερινή κατάσταση. Να αναφερθώ στην κυρία Παπαδόπετρου Μαρία, στην κυρία Παπαμαρκάκη Μαρία, στην κυρία Κονταράκη Αικατερίνη, στην κυρία Κονταράκη Αικατερίνη, στην κυρία Γουλιέλμα Θεοχάρη (Χάρις), στην κυρία Χρυσή Μανωλικάκη, που σήμερα δεν υπάρχουν στη ζωή.

Εμείς δημιουργήσαμε, τρία σώματα για τον ΕΣ, τη νοσηλευτική, την πρόνοια και τους Σαμαρείτες. Πραγματοποιήσαμε 27 ετήσια επιμορφωτικά σεμινάρια για να έχουμε ενημερωμένους τους εθελοντές μας με θεματολόγιο όχι μόνο υγειονομικό αλλά ποικίλο, στα οποία δίδαξαν, άριστοι επιστήμονες του τόπου μας. Επισκευάσαμε τρεις φορές το κτήριο του ΕΣ, σχεδόν εξολοκλήρου με έξοδα του τοπικού τμήματος τα οποία εξασφαλίσαμε από ίδιους πόρους και την σωστή εκμετάλλευση του κληροδοτήματος Τορνατζάκη. Με την αρίστη συνεργασία των μελών του ΔΣ, εκ των οποίων δύο ήταν διευθυντές τραπέζης και άριστοι γνώστες οικονομικών. Με την πάντοτε θετική γνώμη όλων των μελών του ΔΣ τα οποία συμμετείχαν με βαρύνουσα γνώμη και καλή διάθεση και την εξασφάλιση του κληροδοτήματος, με την ουσιαστική συμβολή εκλεκτού νομικού και μέλους του συμβουλίου μας. Αξιοποιήσαμε τον περιβάλλοντα χώρο, τους αποθηκευτικούς χώρους και τοποθετήσαμε σύγχρονη κεντρική θέρμανση για το κτήριο.

Με αγώνες πολλούς καταφέραμε να αποκτήσουμε τμήμα Σαμαρειτών οι οποίοι με την αξιοσύνη τους και την προκοπή τους κατάφεραν να διδάξουν και να διδάσκουν πρώτες βοήθειες, απινίδωση και ΚΑΡΠΑ σε πλήθος Χανιωτών και υπηρεσιακών ομάδων ώστε να σώζονται ανθρώπινες ζωές που είναι ο βασικός σκοπός του ΕΣ.

Δημιουργήσαμε σωματείο εθελοντών αιμοδοτών το οποίο λειτούργησε εντατικά με την παρακολούθηση διοικητικού συμβούλου, κυρίας μικροβιολόγου η οποία είχε την ευθύνη, μέχρι που το κράτος ανέλαβε τη συλλογή αίματος. Και σήμερα ανιδιοτελώς χορηγούν αίμα τα μέλη μας όπου χρειαστεί.

Συντελέσαμε ουσιαστικά ώστε να δημιουργηθεί τμήμα στο Καστέλι Κισάμου, με πρώτο πρόεδρο τον αείμνηστο μητροπολίτη Ειρηναίο Γαλανάκη, το οποίο βρίσκεται σε ανοδική πορεία με τον νέο μητροπολίτη Αμφιλόχιο Ανδρονικάκη.

Πραγματοποιήσαμε πανελλήνιο συνέδριο κοινωνικής πρόνοιας το οποίο κατά γενική ομολογία υπήρξε επιτυχημένο.

"google ad"

Συνεργαστήκαμε άριστα με όλες τις δημόσιες υπηρεσίες του νομού, οι οποίες μόνο καλά λόγια έχουν να πουν για το τμήμα.

Πραγματοποιήσαμε, πρώτοι, παγκρήτιο ερυθροσταυρίτικο συνέδριο το οποίο, λόγω της οικονομικής κρίσης είναι σε αδράνεια.

Ο ΕΣ τις ημέρες των γιορτών αλλά και στην καθημερινότητα προσφέρει αξιόλογη βοήθεια σε περίπου 500 οικογένεις, με ό,τι χρειάζονται και μπορούμε καθώς και την αγάπη των τεσσάρων ανθρώπων του προσωπικού, που ομολογώ ότι ποτέ δεν άκουσα παράπονο.

Η οικονομική κρίση ήταν για τον ΕΣ μια δύσκολη περίοδος. Νομίζω ότι αυτό πέρασε και τώρα βρίσκει τον δρόμο του με τον νέο του πρόεδρο Αντώνιο Αυγερινό, άνθρωπο υψηλού ήθους, ανθρωπιστή και τέλειο ερυθροσταυρίτη.
Δεν μπορώ να μην αναφερθώ σε ένα ένα από τα μέλη του ΔΣ τα οποία υπήρξαν ιδανικοί συνεργάτες καθόλη τη διάρκεια της συνεργασίας μας. Την κ. Λιωνή Σταθάκη Ιωάννα αντιπρόεδρο, γιατρό μικροβιολόγο, που είχε πάντα βαρύνουσα γνώμη και ήταν εκείνη που στήριξε την περίοδο της αιμοδοσίας, τους οικονομικούς μας διαχειριστές, εκ περιτροπής διευθυντές τοπικής Εθνικής Τράπεζας κυρίους Στέλιο Καλαϊτζάκη ταμία και Βαγγέλη Παπαδάκη γενικό γραμματέα που χειρίστηκαν με απόλυτη συνέπεια τα οικονομικά του τμήματος, τον δάσκαλο και λογοτέχνη Βασίλη Χαρωνίτη, που ήταν πάντα μια σοβαρή παρουσία για τον ΕΣ, τις κυρίες Παπαδάκη Γεωργία και Παπαδάκη Ηλέκτρα που με την γνώση τους και τη σοφία τους, ήταν αξιόλογες συνεργάτιδες και τέλος εκείνον στον οποίο οφείλουμε, την οικονομική δυνατότητα του τμήματος, τον δικηγόρο Ιπποκράτη Κανακάκη, που με την παρέμβασή του ενεργοποιήθηκε το κληροδότημα Τορνατζάκη. Σε όλους αυτούς, σε εσάς και στις οικογένειές σας, εύχομαι υγεία και ευτυχια.

Πληροφορίες για την συνέχεια των διοικητικών θεμάτων του τμήματος και ότι άλλο σας ενδιαφέρει, θα παίρνετε από το πρόθυμο προσωπικό μας. Εγώ προσωπικά σας υπόσχομαι τη φιλία μου και το προσωπικό μου ενδιαφέρον σε όλη μου τη ζωή και ότι η πόρτα μου θα είναι πάντα ανοιχτή.

Ευχαριστώ θερμώς
Γιάννης Σκαράκης
Ιατρός

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση για τα 200 χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι

Φέτος συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι Κισσάμου, που έγινε από...

Κρήτη: Πειθαρχική δίωξη κατά αντιδημάρχου για παράνομες μεταδημοτεύσεις!

Βόμβα στην Αυτοδιοίκηση της Κρήτης ! Την Πειθαρχική δίωξη...