19.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Απούλητα κρασιά στην Κρήτη λόγω εισαγωγών

Ημερομηνία:

Πάνω από το μισό κρασί της περσινής χρονιάς έχει μείνει «στα αζήτητα» λόγω… εισαγωγών κρασιών από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με ένα μέρος των κρασιών αυτών να μην αποκλείεται να προέρχεται από τρίτες χώρες και να έχει πάρει την… «ευρωπαϊκή υπηκοότητα» μέσω κυκλωμάτων επιτήδειων εμπόρων.

Την ανησυχητική αυτή περιγραφή κάνει στην εφημερίδα «Νέα Κρήτη» ο πρόεδρος του Συλλόγου Αποσταγματοποιών Τσικουδιάς Ν. Ηρακλείου, Στάθης Φραγκιαδάκης, καταγγέλλοντας ότι λόγω των αθρόων εισαγωγών κρασιών υποβαθμισμένης ποιότητας σε σχέση με τα δικά μας παραγόμενα κρασιά, είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι οδηγούμαστε με πολύ μεγάλα αποθέματα στη νέα παραγωγική περίοδο, καλώντας την κυβέρνηση να παρέμβει και να διεκδικήσει μέτρα από την Ε.Ε. για να αποφύγουμε την καταστροφή!

Συγκεκριμένα, η φετινή αμπελουργική περίοδος χαρακτηρίζεται από σημαντικές δυσκολίες λόγω ασθενειών, κυρίως περονόσπορου και ευδεμίδας. Σε μικρότερο βαθμό υπάρχει πρόβλημα χολέρας. Σε γενικές όμως γραμμές, οι αμπελουργοί έχουν καταφέρει να ελέγξουν την κατάσταση και ήδη γίνεται η προετοιμασία έναρξης της συγκομιδής στην επιτραπέζια σουλτανίνα, με τις πιο πρώιμες ποικιλίες σταφυλιών να έχουν πουληθεί από 1 έως 1,50 ευρώ το κιλό στις μεγαλύτερές τους ποσότητες. Αναμένονται μάλιστα και κάποιες ποσότητες σταφίδας, κυρίως στον Προφήτη Ηλία, αλλά και στο Κυπαρίσσι, όπου ζει και δραστηριοποιείται ο Στάθης Φραγκιαδάκης.

«Το μεγάλο πρόβλημα, όμως, το περιμένουμε στα οινοστάφυλα», λέει στην εφημερίδα ο συνδικαλιστής, που εξηγεί ότι «το πρόβλημα είναι πάρα πολύ μεγάλο. Τα αποθέματα κρασιού σε όλη την Ελλάδα αλλά και στον νομό Ηρακλείου και την Κρήτη είναι μεγάλα. Δεν μπορούν να πουληθούν. Πολύ φοβάμαι ότι τα οινοστάφυλα θα μας τα παίρνουν φέτος τσάμπα, οπότε ο κόσμος θα προτιμήσει στην πλειοψηφία του να μην τα τρυγήσει τελικά»… Ο ίδιος, μάλιστα, λέει ότι θα πρέπει να ληφθεί κάποια μέριμνα για το συγκεκριμένο θέμα.

«Αν δε γίνει κάτι σε 15 μέρες, θα ακούσετε όλο τον κόσμο να διαμαρτύρεται. Τα αποθέματα είναι πολύ μεγάλα λόγω των αθρόων εισαγωγών κρασιού. Οι εισαγωγές αυτές είναι νόμιμες, αλλά έρχονται από χώρες της Ε.Ε. κρασιά που δε θα τα έπινες στο σπίτι σου. Είναι πάμφθηνα κρασιά, που έχουν γεμίσει τα ξενοδοχεία. Και αυτές οι εισαγωγές έχουν μειοδοτήσει τις τιμές των καλών κρασιών και έτσι μένουν μέσα στις αποθήκες κρασιά ιδιωτών και συνεταιριστών απούλητα, την ώρα που ετοιμάζονται να βάλουν μέσα τα κρασιά της νέας παραγωγικής περιόδου», τονίζει χαρακτηριστικά στην εφημερίδα «Νέα Κρήτη» ο πρόεδρος του Συλλόγου Αποσταγματοποιών Τσικουδιάς Ν. Ηρακλείου.

neakriti.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Iσραήλ-Ιράν: Πώς το Πεντάγωνο κατασκεύασε έναν ψευτοπόλεμο

Φανταστείτε δύο από τους πιο ορκισμένους εχθρούς της κυβέρνησης...

«Η Εποχή των Εικόνων» – Αφιέρωμα στον Κρητικό καλλιτέχνη Στέλιο Φαϊτάκη

Η Εποχή των Εικόνων / Στέλιος Φαϊτάκης- Ένα Αφιέρωμα Κυριακή,...