16.8 C
Chania
Thursday, April 25, 2024

Απόφοιτος του πανεπιστημίου Καρλ Μαρξ η νέα διευθύντρια του ΔΝΤ

Ημερομηνία:

Στο Ινστιτούτο Οικονομικών Κάρλ Μάρξ της Σόφιας παρουσίασε την διδακτορική της διατριβή στα οικονομικά, αλλά και τα μάστερ της στην πολιτική οικονομία και την κοινωνιολογία, η Κριστίνα Γκεοργίεβα, η οποία αναλαμβάνει επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Στη συνέχεια όμως, κατέληξε αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπό τον Ζαν Κλοντ Γιουνκερ και διευθύνουσα σύμβουλος της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Για την ιστορία, η Γκεοργκίεβα είναι δισέγγονη του Ιβάν Καρσόβσκι, ο οποίος συγκαταλέγεται ανάμεσα στους «εθνάρχες» της Βουλγαρίας και έπαιξε ρόλο στην αυτονόμηση του βουλγαρικής ορθόδοξης εκκλησίας από το οικουμενικό πατριαρχείο.

H Γκεοργκίεβα έλαβε το χρίσμα της ΕΕ για να διεκδικήσει την ανώτατη θέση του ΔΝΤ ύστερα από θυελλώδεις διαπραγματεύσεις, που έφεραν στην επιφάνεια τον βαθύ διχασμό στο εσωτερικό της Ευρώπης. Το Βερολίνο είχε ρίξει το βάρος του στον Ολλανδό υποψήφιο Γερούν Ντάισελμπλουμ, αλλά ηττήθηκε από την επιλογή χωρών του νότου και της ανατολικής Ευρώπης – γεγονός που χαρακτηρίστηκε σαν δείγμα πολιτικής αδυναμίας της Μέρκελ.

Αρχικά η Γκεοργκίεβα δεν πέτυχε να συγκεντρώσει ψήφους που να αντιστοιχούν στο 65% του πληθυσμού της Ευρώπης (όρο που είχε θέσει η Γαλλία), αλλά παρόλα αυτά έλαβε το χρίσμα καθώς ο Ντάισελμπλουμ αποχώρησε από τη διαδικασία.

Η τελική επιλογή είχε χαρακτηριστεί τότε σαν προσωπική νίκη του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος υπόσχονταν σε πολιτικούς από την ανατολική Ευρώπη υψηλόβαθμα πόστα σε διεθνείς οργανισμούς, προκειμένου να αυξήσει την επιρροή του Παρισιού σε μια περιοχή η οποία παραδοσιακά βρισκόταν στην σφαίρα επιρροής του Βερολίνου ή/και της Ουάσινγκτον.

Α.Χ

info-war.gr

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Β. Κασσελάκης: “Ο ξάδερφος μου Στέφανος Κασσελάκης επαναπροσδιορίζει την Αριστερά”

«Πλεονέκτημα και μειονέκτημα το επώνυμό μου», τονίζει ο υποψήφιος...

Κλείνει μεγάλο τμήμα της Ηρώων Πολυτεχνείου λόγω έργων της ΔΕΥΑΧ

Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Χανίων σας ενημερώνει ότι...

Δράσεις ανάδειξης του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου «Kriti»

Η Περιφέρεια Κρήτης και το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, σε...

easyJet: Εξι νέες συνδέσεις με την Κρήτη φέτος – Δύο για Χανιά

Είκοσι δύο νέες συνδέσεις με Ελλάδα προσφέρει αυτό το...